De methodiek is gebaseerd op de drie doelen waar het WGP naar streeft en is het fundament waarop het WGP wordt opgebouwd:
Philips biedt twee verschillende soorten werkervaringsplaatsen aan: 1: individuele werkervaringsplaats Dit traject is vooral bedoeld voor kandidaten die al over een beroepskwalificatie beschikken, maar die het niet lukt om op eigen kracht aan een reguliere baan te komen, bijvoorbeeld omdat ze geen (recente) werkervaring hebben. Kandidaten doen werkervaring op binnen een afdeling van Philips, waarbij zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met de wensen en voorkeuren van de kandidaat. De traject duur is in principe één jaar. 2: de leerwerkplek: Hierbij doen kandidaten relevante werkervaring op, in combinatie met het volgen van een vakopleiding, zodat het traject kan worden afgesloten met een algemeen erkend diploma op MBO-niveau. De trajectduur bedraagt 12 tot maximaal 24 maanden, afhankelijk van de duur van de vakopleiding.
Deelnemers aan het WGP hebben op de lange termijn aantoonbaar méér werkzekerheid dan vergelijkbare werklozen die via publieke activeringskanalen de arbeidsmarkt instromen. Het is een van de conclusies uit het proefschrift van Roy Peijen van Tilburg University naar de effecten op de lange termijn van het WGP. Sinds 1983 streeft het WGP ernaar om kwetsbare werkzoekenden een kansrijkere positie te geven op de arbeidsmarkt. Een artikel over het promotie-onderzoek is te vinden onder downloads. Het WGP biedt antwoord op de vraag hoe het bedrijfsleven een aanzienlijke bijdrage kan leveren aan hogere werkzekerheid bij verschillende groepen kwetsbare werklozen.
“In het WGP herken je het sociale DNA van Philips”
Pieter (operator)
Pieter heeft 23 jaar als IT’er gewerkt, zowel als consultant als zelfstandig. Hij was hierdoor veel en ver van huis en dat werd op een gegeven moment vervelend. Hij wilde in zijn eigen regio aan de slag, dus zocht hij iets in de buurt van Drachten. Hij besloot om het roer om te gooien en de techniek in te gaan.
Theo (productiemedewerker)
Theo werd tijdens een reorganisatie na 33 jaar trouwe dienst bij zijn vorige werkgever ontslagen, een harde klap. Hij ‘ging door een diep dal’ en kwam moeilijk aan werk door zijn leeftijd, zo vertelt hij open. In een sollicitatietraining die hij had, werd hij geattendeerd op het WGP. In het bijzonder op de optie om 1 dag per week een opleiding te doen naast zijn werk.
Claire (communicatiemedewerker)
Claire heeft altijd in de automotive-industrie gewerkt, tot ze zich in 2019 niet zo fit voelde. Ze ging naar de dokter en bleek ziek, ernstig ziek. De diagnose van Claire: schildklierkanker en een hypofysetumor. Haar baas van dat moment waardeerde haar werk, maar een contractverlenging zat er niet in. ‘Mensen met kanker hebben geen toegevoegde waarde voor de arbeidsmarkt’ werd haar gezegd.
Basel (Talent Acquisition medewerker)
Net als veel vluchtelingen uit Syrië was Basel eigenlijk niet van plan om naar Europa te vluchten. Hij heeft jarenlang gewerkt als journalist in Syrië, uiteindelijk zelfs als hoofdredacteur van een Engelstalige krant voor buitenlanders zoals diplomaten, toeristen en studenten.
You are about to visit a Philips global content page
Continue