De nieuwe techniek, 'Enhanced SENSE by Static Outer-volume Subtraction (ESSOS)' genaamd, benut het feit dat bij het vasthouden van de ademhaling alles in de borstkas van de patiënt statisch blijft, met uitzondering van het kloppende hart. Nadat er een eerste beeld van het statische deel (het buitenste volume) is verworven, worden deze MRI-gegevens tijdelijk verwijderd. Het MRI-signaal van het kloppende hart kan nu eenvoudiger worden afgetrokken van daaropvolgende scangegevens, waardoor er tot vier keer sneller een 3D-beeld van het hart kan worden verworven. Dit leidt tot een maximale netto versnellingsfactor van 32. Nadat de dynamische informatie van het kloppende hart is gereconstrueerd, worden de statische beelden van het buitenste volume weer toegevoegd om een volledig 3D-beeld van het hart te genereren waarop de anatomie en werking van het hart zichtbaar zijn en waarbij verschillende weergaven met een goede beeldresolutie beoordeeld kunnen worden. Indien nodig kan met een tweede isotrope 3D-scan tijdens een vastgehouden ademhaling de omvang van de schade aan de hartspier van de patiënt in beeld worden gebracht.
Tijdens een klinisch onderzoek werden ruim 100 patiënten met verschillende hartaandoeningen onderzocht met zowel het conventionele als het nieuwe MRI-protocol, waarna de beelden werden beoordeeld door deskundige radiologen. De hartfunctiemetingen die met elk van beide technieken werden gedaan, vertoonden een overtuigende mate van overeenkomst, en datzelfde gold voor de beelden die werden gemaakt om weefselschade aan de hartspier van de patiënt in kaart te brengen [4].
"We hebben met een grote groep patiënten aangetoond dat MR-beeldvorming van het hart met deze nieuwe techniek dezelfde parameters oplevert als de gebruikelijke techniek, maar in minder dan 10% van de tijd", aldus Dr. Borja Ibáñez, directeur van de afdeling klinisch onderzoek van het CNIC, cardioloog bij het Hospital Universitario Fundación Jiménez Díaz, en klinisch leider van de werkzaamheden.