5 juni 2018

Philips breidt portfolio voor beeldgestuurde therapie oplossingen uit met overname van EPD Solutions 

AmsterdamKoninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA), een wereldwijde marktleider op het gebied van gezondheidstechnologie, heeft vandaag bekendgemaakt dat het een overeenkomst heeft gesloten om EPD Solutions over te nemen. EPD Solutions is een innovator op het gebied van beeldgestuurde procedures bij hartritmestoornissen. Door een gedetailleerd 3D-beeld van de anatomie van het hart te genereren, helpt het systeem voor cardiale beeldvorming en navigatie van EPD [1] elektrofysiologen om hun weg in het hart te vinden. Daarnaast kan met het systeem tijdens diagnostische en therapeutische procedures bij hartritmestoornissen de positie en richting van katheters worden bepaald. Deze baanbrekende technologie biedt mogelijkheden om routering en behandeling te vereenvoudigen, behandelingsresultaten direct te kunnen bekijken en uiteindelijk de effectiviteit van procedures te verbeteren. 

 

Met deze overname breidt Philips zijn diensten en portfolio uit op het gebied van interventionele beeldvormingssystemen, slimme katheters en plannings- en navigatiesoftware, en kan het bedrijf nieuwe oplossingen introduceren in de markt voor de beeldgestuurde behandeling van hartritmestoornissen. Deze markt is nu al meer dan  2 miljard euro waard [2] en groeit met dubbele cijfers. Philips betaalt de overname met 250 miljoen euro in contanten en middels uitgestelde voorwaarden-gerelateerde betalingen. In verband met deze voorwaardelijke betalingen verwacht het bedrijf bij voltooiing van de transactie een voorziening van ongeveer 210 miljoen euro [3] te moeten boeken. De transactie zal naar verwachting in juli dit jaar worden afgerond, onder voorbehoud dat aan alle gebruikelijke voorwaarden is voldaan. 

Deze baanbrekende innovatie van EPD biedt gedetailleerde anatomische 3D-informatie van het hart tijdens ablatieprocedures bij hartritmestoornissen en is uniek in de branche.

Frans van Houten

CEO van Philips

“Deze baanbrekende innovatie van EPD biedt gedetailleerde anatomische 3D-informatie van het hart tijdens ablatieprocedures bij hartritmestoornissen en is uniek in de branche”, aldus Frans van Houten, CEO van Philips. “De technologie heef het potentieel om tegemoet te komen aan de belangrijke onvervulde behoefte om de behandeling in real-time te evalueren – een van de belangrijkere beperkingen van de huidige standaardprocedures, waaraan veel behoefte is. De overname versterkt ons vermogen om het leven van aritmiepatiënten te verbeteren, en ligt geheel in lijn met onze strategische plannen om ons portfolio oplossingen voor beeldgestuurde therapie te verbreden en winstgevende groei op de lange termijn voor Philips te realiseren.”

 

“Ik ben erg blij dat Philips het nieuwe thuis wordt voor ons product, onze activiteiten en onze mensen”, aldus prof. Shlomo Ben-Haim, oprichter en bestuursvoorzitter van EPD Solutions. “De expertise van Philips en hun leidende rol op het gebied van interventionele navigatie en beeldvorming is een perfecte strategische match met EPD. Ik ben ervan overtuigd dat we als onderdeel van Philips in staat zullen zijn om EPD te laten groeien en om over de hele wereld vele elektrofysiologen en patiënten te helpen, waarbij we ernaar streven om de behandelingskosten te verlagen, routering en behandeling te vereenvoudigen en de effectiviteit van de procedures uiteindelijk te verbeteren.”

 

De combinatie van de interventionele beeldvormingssystemen van Philips (zoals Azurion) en het systeem voor cardiale beeldvorming en navigatie van EPD biedt de gegevens en kaarten die door elektrofysiologen worden gebruikt om verschillende soorten katheters te navigeren voor het lokaliseren en behandelen van hartritmestoornissen. Het systeem van EPD, dat in februari dit jaar een CE-markering heeft gekregen, is gebaseerd op zelfontwikkelde software-algoritmes en elektromagnetische sensoren voor eenmalig gebruik die in combinatie met standaard elektrofysiologische katheters worden gebruikt. Verschillende toonaangevende ziekenhuizen in Europa hebben het systeem al geïnstalleerd. De aanvraag om het systeem ook op de Amerikaanse markt te mogen brengen (510(k)-procedure) wordt op dit moment beoordeeld door de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA).

 

Wanneer de overname is afgerond, gaat EPD – inclusief alle medewerkers – deel uitmaken van het Philips-onderdeel Image-Guided Therapy. Prof. Shlomo Ben-Haim, die een bewezen staat van dienst heeft in het opbouwen van succesvolle activiteiten op het gebied van medische apparatuur, blijft bij Philips betrokken om nieuwe activiteiten op basis van deze overname te ontwikkelen.

 

[1] Het systeem voor cardiale beeldvorming en navigatie van EPD is niet verkrijgbaar in de VS.

[2] Potentiële markt voor Philips; met de overname van EPD zal de totale potentiële markt voor beeldgestuurde therapie voor Philips meer dan 8 miljard euro waard zijn.

[3] Geschatte actuele waarde van de voorwaardelijke betalingen.

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Met wereldwijd circa 74.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2017 een omzet van 17,8 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum.

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

About EPD Solutions

EPD Solutions (EPD), a member of the Hobart Group companies, is dedicated to improving the efficacy and efficiency of minimally invasive catheter-based procedures performed to treat cardiac arrhythmias. For more information, please visit www.epd-medical.com.

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

About the Hobart Group

Founded by Professor Shlomo Ben-Haim, the Hobart Group accelerates ideas and develops and commercializes medical technologies, targeting top healthcare markets with significant unmet needs. Its growing portfolio of companies covers the fields of cardiology, diabetes, oncology, neurology and rehabilitation. Together, Hobart Group companies employ over 200 scientists, engineers, regulatory and business experts across four continents, benefitting from the group’s financial strength, clinical expertise and extensive international market knowledge across Europe, the US and Asia. For more information, please visit www.hobart-group.com.

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Forward-looking statements 

This release contains certain forward-looking statements with respect to the financial condition, results of operations and business of Philips and certain of the plans and objectives of Philips with respect to these items. Examples of forward-looking statements include statements made about the strategy, estimates of sales growth, future EBITA, future developments in Philips’ organic business and the completion of acquisitions and divestments. By their nature, these statements involve risk and uncertainty because they relate to future events and circumstances and there are many factors that could cause actual results and developments to differ materially from those expressed or implied by these statements.

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Onderwerpen

Contact

Steve Klink

Steve Klink

Philips Global Press Office

Tel: +31 6 10888824

You are about to visit a Philips global content page

Continue
Ksenija Gonciarenko

Ksenija Gonciarenko

Philips Investor Relations

Tel: +31 20 59 77055

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Media assets

Deel op social media

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.