Nieuwscentrum

Hoe geavanceerde gezondheidstechnologieën bijdragen aan de diagnose en behandeling voor topatleten

aug 13, 2024 | 5 minuten leestijd

In de wereld van topsport, waar de druk hoog is, kan het verschil tussen winnen en verliezen net zo goed afhangen van de gezondheid en fysieke conditie van een atleet als van hun talent en vaardigheden. Terwijl de wereld toekeek hoe de beste atleten streden, zorgden revolutionaire medische technologieën achter de schermen ervoor dat deze sporters hun topprestaties konden bereiken en behouden. Van precisiediagnostiek tot geavanceerde behandelmethoden, deze innovaties verbeteren niet alleen de prestaties, maar zorgen ook voor snellere herstelperiodes en langere carrières.

Philips Lumify

Atleten die op professioneel niveau strijden, lopen vaak een hoog risico op blessures door de fysieke eisen. De focus ligt nu op de zorg achter de schermen, om de beste manieren te ontwikkelen om de gezondheid en het welzijn van atleten te diagnosticeren, te behandelen en te beheren.

Precisiediagnostiek

 

Een van de belangrijkste vooruitgangen die de zorg voor atleten hervormt, is precisiediagnostiek. Technologieën zoals geavanceerde beeldvormingssystemen van Philips stellen medisch professionals in staat om dieper in de fysiologie van atleten door te dringen dan ooit tevoren. MRI-machines uitgerust met geavanceerde software bieden gedetailleerde inzichten in de gezondheid van gewrichten, de integriteit van spieren en kunnen zelfs subtiele blessures opsporen die traditionele methoden mogelijk over het hoofd zouden zien. Daarnaast wordt echografie – en in het bijzonder draagbare echografie – gebruikt voor musculoskeletale (MSK) beeldvorming om hoogwaardige beelden te produceren die helpen bij het detecteren van weke delen blessures bij elite-atleten.

“Beeldvorming speelt een belangrijke rol bij het diagnosticeren en behandelen van sportblessures, omdat het zorgverleners helpt een gedetailleerd beeld te krijgen van de blessure en het beste behandelplan te ontwikkelen”, zegt Dr. Atul Gupta, Chief Medical Officer Diagnosis and Treatment bij Philips en praktiserend interventioneel en diagnostisch radioloog. "Magnetische resonantie beeldvorming (MRI) en echografie zijn de voorkeursmethoden voor het diagnosticeren van de meeste weke delen blessures zoals spieren, pezen, ligamenten en kraakbeen, en het is de meest gevoelige beeldvormingstechniek voor botstressblessures.” Wanneer op het juiste moment uitgevoerd met de juiste apparatuur, kan beeldvorming leiden tot een vroege en nauwkeurige diagnose, wat cruciaal is om atleten zo snel mogelijk weer in actie te krijgen.

Remote monitoring en draagbare gezondheidstechnologie

 

Een andere trend die terrein wint, is het gebruik van draagbare technologie voor remote monitoring. Veel atleten, ongeacht hun fysieke conditie, zijn uitgerust met slimme apparaten die vitale functies, slaappatronen en zelfs biochemische markers in zweet volgen. Deze datapunten kunnen in real-time worden geanalyseerd, waardoor coaches en medisch personeel direct inzicht krijgen in de fysieke conditie en het herstel van een atleet.

Recent onderzoek suggereert dat het risico op het ontwikkelen van atriumfibrilleren (AF) bij atleten aanzienlijk groter kan zijn dan bij niet-atleten [1], wat ECG-analyse van atletische hartgegevens belangrijker maakt dan ooit. Dankzij de toonaangevende [2] remote cardiac monitoring technologie en cloud-gebaseerd AI-gestuurd diep neuronaal netwerk van Philips, leidt het bedrijf de weg in de volgende mijlpaal van draagbare hartmonitoringstechnologie.

“Als deze technologie wordt toegepast op atleten, biedt het de mogelijkheid om meerdere hartslagparameters te monitoren, waaronder de rusthartslag, de maximale volgehouden hartslag, en herstelpercentages tijdens trainingssessies, evenals de hartslagvariabiliteit. Door deze hartslagparameters te combineren en te correleren met atletische prestaties, kunnen we atleten mogelijk adviseren hoe ze het beste kunnen trainen om optimale resultaten te bereiken en het risico op overtraining te minimaliseren”, legt Manish Wadhwa, Chief Medical Officer voor Philips Ambulatory Monitoring & Diagnostics, uit.

Gepersonaliseerde behandelplannen

 

Wat ooit voorbehouden was aan de elite, wordt nu de norm: gepersonaliseerde behandelplannen. Met behulp van data-analyse en AI-gestuurde algoritmes kunnen zorgteams revalidatieprogramma's en herstelprotocollen afstemmen op de unieke fysiologie en blessureprofielen van elke atleet. Deze aanpak kan de hersteltijd versnellen en de kans op herblessures verminderen.

“Door gegevens van draagbare sensoren te combineren met inzichten uit beeldvormingstechnologieën, kunnen we op maat gemaakte revalidatieplannen creëren”, zegt Gupta. “Deze gepersonaliseerde aanpak stelt ons in staat om hersteltijden te optimaliseren en atleten snel weer in topconditie te krijgen.”

Winnen betekent voorbereid zijn

 

Zelfs naast het beheren van bestaande aandoeningen of blessures is er altijd een dreigend risico van het onverwachte, vooral tijdens intensieve fysieke activiteiten. Philips ondersteunt al bijna 10 jaar grote sportteams over de hele wereld, door beeldvormingstechnologie te bieden die helpt bij het snel diagnosticeren van sportblessures. In Nederland werkt Philips als founder natuurlijk samen met PSV om nieuwe beeldvormingstechnologieën in te zetten. De Eredivisie-club was de eerste ter wereld die Philips' draagbare echografie Lumify gebruikte om blessures van spelers te beoordelen, waar ze zich ook bevonden.

Lumify handheld echografie is ontworpen om blessurediagnoses nog sneller te maken en is bijzonder nuttig in een omgeving waar onmiddellijke blessure-analyse nodig is om atleten snel weer in het spel te krijgen. Met Lumify konden de teamartsen van PSV diagnoses en beslissingen veel sneller maken, overal in een sportcomplex en zelfs tijdens reizen naar afgelegen trainingslocaties zonder ziekenhuis in de buurt, wat betere zorg voor spelers mogelijk maakte en de mogelijkheid om blessures aan te pakken zodra ze zich voordeden.

PSV

Plotselinge hartstilstand (SCA) is de meest voorkomende medische doodsoorzaak bij atleten [3], hoewel zeldzaam en bijna onmogelijk te voorspellen. Zelfs atleten in topvorm zijn niet immuun voor genetische aandoeningen die onopgemerkt kunnen blijven totdat ze een SCA veroorzaken. Vooral bij hooggeprofileerde en drukbezochte sportevenementen en competities is paraatheid van het grootste belang.

Met meer dan 2,5 miljoen AED's verkocht, zijn Philips AED's te vinden in sportcomplexen, luchthavens, aan boord van grote luchtvaartmaatschappijen, in Fortune 100-bedrijven, winkelcentra en op meerdere openbare locaties over de hele wereld, wat de mogelijkheid biedt om iemand met een vermoede plotselinge hartstilstand (SCA) binnen enkele minuten te helpen. Studies tonen aan dat reanimatie en een schok van een defibrillator binnen enkele minuten na instorting de overlevingskans met 90% kunnen verhogen [4].

Toekomstige vooruitzichten

 

Met het oog op de toekomst belooft de integratie van kunstmatige intelligentie (AI) de zorg voor atleten verder te revolutioneren. AI-gestuurde voorspellende modellen kunnen het risico op blessures anticiperen op basis van historische gegevens, biomechanische beoordelingen en zelfs omgevingsfactoren. Deze proactieve benadering vermindert niet alleen het risico op blessures, maar verbetert ook de prestaties door trainingsschema's in real-time te verfijnen.

“Als we vooruitkijken, zou de volgende evolutie van het werken met AI kunnen worden toegepast op een geheel nieuw tijdperk van voorspellende sportgeneeskunde”, voegde Gupta toe. “Stel je de mogelijkheid voor om blessures te voorkomen voordat ze optreden, waardoor de carrière van een atleet wordt verlengd en hun potentieel wordt gemaximaliseerd.”

Terwijl we atleten nieuwe hoogten van excellentie zien bereiken op het wereldtoneel, is het duidelijk dat achter hun overwinningen een netwerk van geavanceerde gezondheidstechnologieën schuilgaat die hun succes aandrijven. Van de zijlijn tot de trainingsruimtes, gezondheidsinnovaties zoals die van Philips herdefiniëren de normen van zorg voor atleten wereldwijd. Naarmate deze innovaties zich ontwikkelen, biedt de toekomst zelfs nog grotere doorbraken in de zorg voor atleten, en zorgt ervoor dat de kampioenen van morgen op hun best kunnen presteren, veilig en duurzaam.

Bronnen

 

[1] Jawdat Abdulla, Jens Rokkedal Nielsen, Is the risk of atrial fibrillation higher in athletes than in the general population? A systematic review and meta-analysis, EP Europace, Volume 11, Issue 9, September 2009, Pages 1156–1159, https://doi.org/10.1093/europace/eup197  
[2] Philips ECG solutions (formerly BioTelemetry) is #1 in cardiac ambulatory monitoring, largest cardiac service network with over 1 million patients per year and 33,000 referring physicians. Data on file.
[3] https://www.bangkokhearthospital.com/en/content/sudden-cardiac-death-scd-in-sports-the-most-common-medical-cause-of-death-in-athletes
[4] Sudden Cardiac Arrest Association, About AEDs, https://associationdatabase.com/aws/SCAA/pt/sd/news_article/43774/_PARENT/layout_details/false

Voor meer informatie

Pieter de Meer-External Relations Lead Philips Benelux-
Pieter de Meer
External Relations Lead Philips Benelux
Contact informatie Contact informatie

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Deel dit artikel met je netwerk

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/articles/2024/hoe-geavanceerde-gezondheidstechnologieen-bijdragen-aan-de-diagnose-en-behandeling-voor-topatleten.html Link gekopieerd

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.