nov 06, 2024 | 2 minuten leestijd
Hoewel beroertes acute medische situaties zijn, herkennen vrouwen de symptomen vaak minder snel dan mannen. Een van de redenen hiervan is dat vrouwen geneigd zijn klachten als hoofdpijn en duizeligheid, sneller als ‘normaal’ te zien. “Veel vrouwen zijn hun hele leven gewend aan hormonale schommelingen en beschouwen lichte lichamelijke klachten minder snel als zorgelijk,” zegt Carla Goulart Peron, Chief Medical officer van Philips, in een interview met het Eindhovens Dagblad.
Een beroerte ontstaat door een blokkade in een van de bloedvaten in de hersenen en kent twee verschillende vormen: een herseninfarct, waarbij de bloedtoevoer wordt belemmerd door een bloedprop, en een hersenbloeding, waarbij een bloedvat scheurt. In beide gevallen is snel handelen cruciaal voor herstel en het voorkomen van langdurige complicaties zoals verlamming en spraakproblemen. Toch leiden de vaak subtiele symptomen in sommige gevallen tot vertraging in het hulpproces, omdat ze gemakkelijk worden verward met alledaagse kwaaltjes. Echter kan zo’n uitstel gevaarlijk zijn. Carla raadt aan om alert te zijn op signalen zoals een hangend gezicht, wat kan duiden op een beroerte.
Carla ziet het als een missie om de bewustwording rond beroertes te vergroten, vooral onder vrouwen. “Tijd maakt echt het verschil: 30 minuten kunnen veel uitmaken voor de uiteindelijke gevolgen”, benadrukt ze. Met een achtergrond in de medische wereld als gynaecoloog en ruim een jaar ervaring bij Philips, leidt Carla een team van zo'n 400 medische en klinische experts. Haar expertise als gynaecoloog en eerdere ervaring bij Medtronic vormen een solide basis voor haar rol bij Philips, waarin zij patiëntenzorg vooropzet bij de ontwikkeling van innovatieve technologieën.
Jaarlijks zijn er meer dan 38.000 beroertes in Nederland, waarvan 80 procent herseninfarcten zijn, volgens cijfers van de Hartstichting. Philips zet zich in om beroertezorg voor iedereen toegankelijk te maken. In Best ontwikkelt het bedrijf gespecialiseerde apparatuur, zoals de Azurion, een innovatief beeldgestuurd operatiesysteem dat wordt gebruikt bij trombectomieën. Dit is een ingreep waarbij artsen bloedstolsels verwijderen via een katheter met behulp van een verwijderbare stent. “In Nederland gaat het best goed met de behandeling van een beroerte. Maar dat komt ook doordat het land klein is en patiënten vaak snel in een goed ziekenhuis zijn”, vertelt Carla.
Philips investeert ook in technologieën die de herkenning van beroertes verbeteren. Angelique Balguid, Portfolio Marketing Leader Neurovascular bij Philips, wijst op het potentieel van kunstmatige intelligentie om beroertes beter te detecteren, zelfs in complexe situaties zoals Amerikaanse ambulancediensten, waar slechts 1 procent van de patiënten daadwerkelijk een beroerte heeft. Philips helpt door AI-tools te ontwikkelen die direct aanwijzingen geven over de kans op een beroerte. “Het detecteren en de juiste beslissing nemen welk ziekenhuis de patiënt het beste naartoe kan, is een uitdaging in zo’n situaties. Dat kan het verschil zijn tussen leven en dood”, zegt Angelique.
Naast technologische vooruitgang is bewustwording essentieel. Volgens Carla ligt er een belangrijke taak om extra alert te zijn op vrouwen die mogelijk hun symptomen onderschatten. “We moeten ervoor zorgen dat mensen zich ervan bewust zijn dat een vrouw anders reageert op lichamelijke klachten, en dit niet onderschatten.” Het vergroten van kennis rondom beroertes en de ontwikkeling van geavanceerde technologieën vormen een sleutelrol in de missie van Philips om de gezondheidszorg te verbeteren.