sep 30, 2024 | 3 minuten leestijd
De duurzaamheidsaanpak voor de toeleveringsketen van Philips eindigde op de 26e plaats van de Fortune ‘Change the World’ ranglijst. Dat maakte het magazine Fortune op 25 september 2024 bekend. Het behalen van een finaleplaats in de lijst van 2024 is een belangrijke erkenning van onze inzet op het gebied van Environment, Societal en Governance (ESG) te bevorderen.
De duurzaamheidsaanpak van Philips werd door de jury van Fortune beoordeeld op zijn positieve maatschappelijke impact, met oog op het aanpakken van een dringend maatschappelijk probleem, de schaal en duurzaamheid van de impact, meetbare resultaten, innovatiegraad en de aansluiting bij de bredere bedrijfsstrategie van Philips.
De duurzaamheidsaanpak richt zich op het verbeteren van de duurzaamheidsprestaties van leveranciers, het bevorderen van mensenrechten, het verantwoord inkopen van grondstoffen en het verminderen van de ecologische voetafdruk van de toeleveringsketen. Deze aanpak maakt deel uit van Philips’ bredere focus op duurzame en eerlijke gezondheidszorg, in samenwerking met industriële partners, leveranciers en klanten in de hele waardeketen.
Na het analyseren van de ESG-prestaties van een leverancier en het identificeren van verbeterpunten, werkt Philips op een gestructureerde en samenwerkende manier met de leverancier om een plan op te stellen voor het behalen van de afgesproken doelen op het gebied van milieu-impact en sociale verantwoordelijkheid. Een belangrijk onderdeel van de aanpak is een speciaal kunstmatige intelligentie (AI)-gebaseerd hulpmiddel, dat Philips samen met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft ontwikkeld. Dit hulpmiddel identificeert de belangrijkste factoren waarmee leveranciers rekening moeten houden om hun sociale en milieuprestaties te verbeteren.
De erkenning door Fortune benadrukt het belang en de waarde van ons werk met partners in de toeleveringsketen. De resultaten tonen onze voortdurende focus op het integreren van ESG-prioriteiten in onze wereldwijde bedrijfspraktijken.
“Het actief helpen van onze leveranciers bij het stellen en behalen van duurzaamheidsdoelen heeft een duidelijk domino-effect”, aldus Marnix van Ginneken, Executive Vice President en Chief ESG & Legal Officer bij Philips. “De erkenning door Fortune benadrukt het belang en de waarde van ons werk met partners in de toeleveringsketen. De resultaten tonen onze voortdurende focus op het integreren van ESG-prioriteiten in onze wereldwijde bedrijfspraktijken.”
Naast het verminderen van zijn Scope 1 (operaties) en Scope 2 (energieverbruik) broeikasgasemissies, is het verminderen van Scope 3-emissies (emissies in de waardeketen buiten de directe controle van het bedrijf) cruciaal voor het verkleinen van de totale ecologische voetafdruk van Philips.
In de gezondheidszorg wordt geschat dat 71% van de emissies afkomstig is uit de toeleveringsketen, via de productie, het transport en de verwerking van goederen en diensten. Philips heeft zichzelf daarom ten doel gesteld dat tegen 2025 minstens 50% van zijn leveranciers (op basis van uitgaven) zich committeert aan wetenschappelijk onderbouwde doelen voor CO2-reductie. Het verminderen van deze Scope 3-emissies in de toeleveringsketen zal naar verwachting zeven keer meer impact hebben dan alleen het verlagen van de CO2-uitstoot uit de eigen bedrijfsvoering van Philips.
Als integraal onderdeel van de aanpak voor leveranciers maakt Philips gebruik van zijn programma voor duurzaamheidsprestaties van leveranciers, waarin de kennis en ervaring die het bedrijf heeft opgedaan bij het bevorderen van duurzaamheid binnen zijn eigen operaties wordt ingezet om leveranciers te helpen hetzelfde te doen. Het verantwoord inkopen van goederen en diensten heeft een positieve kettingreactie in de gehele waardeketen van de gezondheidszorg, wat uiteindelijk bijdraagt aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk van de klanten van Philips.
Sinds de start in 2016 heeft Philips’ programma de manier waarop het bedrijf samenwerkt met leveranciers op het gebied van duurzaamheid getransformeerd. In plaats van alleen audits, wordt er gewerkt aan voortdurende verbetering op een gestructureerde en samenwerkende manier over de hele bedrijfsvoering van de leverancier. Philips helpt leveranciers actief bij het behalen van hun doelen en het auditen van de resultaten, met expertise en geavanceerde AI-gebaseerde data-analyse.
Eind 2023 had Philips 46% van zijn leveranciers (op basis van uitgaven) gecommitteerd aan wetenschappelijk onderbouwde doelen, wat het bedrijf op koers zet om het doel van 50% tegen 2025 te bereiken. Door samenwerking met CDP Supply Chain worden leveranciers uitgenodigd om hun milieuprestaties en CO2-intensiteit openbaar te maken. In 2023 was de respons 93%, met 500 van de grootste leveranciers van het bedrijf die een totaal van 14 miljoen metrische ton aan CO2-besparingen rapporteerden uit verbeteringsprojecten gedurende het jaar.
Als verantwoordelijk bedrijf zet Philips zich in voor een sterke, stabiele en duurzame toeleveringsketen, essentieel voor de ambitie van het bedrijf om de gezondheid en het welzijn van mensen te verbeteren, in lijn met het derde Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG 3) van de Verenigde Naties: ‘Verzeker een gezond leven en bevorder welzijn voor alle leeftijden’. Philips zet zich daarnaast in voor het verbeteren van de levensomstandigheden van werknemers in de toeleveringsketen, door mogelijke negatieve effecten op mensenrechten op te sporen en te beperken. Het programma heeft al geleid tot betere arbeidsomstandigheden en een verminderd risico op ernstige verwondingen, naast het verminderen van de negatieve impact op het milieu van Philips’ leveranciers. In 2023 namen meer dan 230 tier 1- en tier 2-leveranciers deel, wat een positieve impact had op ongeveer 723.000 werknemers in de toeleveringsketen van het bedrijf – bijna driekwart van het doel om tegen 2025 het leven van een miljoen werknemers te verbeteren.
Samen met zijn jaarverslag deelt Philips de impact van leveranciersduurzaamheid in het jaarlijkse Mensenrechtenrapport. Het rapport van 2023 bevat informatie over Philips nultolerantiebeleid ten aanzien van mensenrechtenschendingen, evenals de inspanningen om sociale en milieuduurzaamheid en zakelijke ethiek te bevorderen.
Om de reikwijdte van zijn duurzaamheidsaanpak voor leveranciers uit te breiden, werkt Philips samen met branchegenoten om toegang te geven tot zijn tools en methodologieën. Dit resulteert in nieuwe, wereldwijd erkende standaarden. Philips is daarnaast actief lid van verschillende initiatieven gericht op het verbeteren van de toegang tot gezondheidszorg, het verminderen van broeikasgasemissies en het opschalen van circulaire praktijken, met als doel een gezondere en duurzamere wereld te creëren.
Door de levensomstandigheden van werknemers in de eigen toeleveringsketen te verbeteren en andere organisaties aan te moedigen hetzelfde te doen, hoopt Philips bij te dragen aan een eerlijkere en rechtvaardigere wereld.