Nieuwscentrum
Windpark Krammer

jul 06, 2021

125.000 keer de aarde rond in elektrische auto met groene energie opgewekt door Windpark Krammer

Gemiddelde leestijd: 1-3 minuten

Om de wereld blijvend te verduurzamen zijn creatieve maatregelen nodig. Zoals het Zeeuwse windmolenpark Krammer dat twee jaar na de start al 1 miljard KWh aan groene energie heeft opgewerkt.

Ter vergelijking: met deze hoeveelheid energie zouden alle huishoudens in Nederland (7,9 miljoen in totaal) zo’n 63 uur kunnen stofzuigen. Of kun je 125.000 keer de aarde rond met een elektrische auto. De 34 windturbines hebben maar liefst 450.000 ton aan CO2-uitstoot gespaard.

Windpark Krammer bestaat uit 34 windturbines op de Krammersluizen in het Zeeuwse Bruinisse, die samen groene energie leven aan Philips, DSM, Google en Nobian. Het park is een initiatief van lokale bewoners.

 

De energie wordt dus vooral ingezet bij bedrijven die, zonder tussenkomst van energiebedrijven, de duurzaam opgewekte energie inzetten.

Illustratie Windpark Krammer

Heel Philips in Nederland wordt voorzien van de stroom die in Windpark Krammer wordt opgewekt, vertelt Simon Braaksma, Senior Director Sustainability: “Eigenlijk is het zaadje voor dit initiatief al geplant in 2015, tijdens de inmiddels legendarische klimaatconferentie in Parijs. Wij hebben daar als Philips een aantal commitments gedaan, waaronder dat we in 2020 volledig CO2-neutraal zouden opereren. Dat is gelukt.”

Twee jaar later, in 2017, waren alle activiteiten van Philips in Noord-Amerika al aangedreven door groene stroom. “We zijn daar aangesloten op Los Mirasolas, een groot windmolenpark in Texas. Snel daarna zijn we gaan kijken hoe we hetzelfde zouden kunnen doen in Nederland, wat vanwege twee van de belangrijkste productie- en innovatielocaties van Philips wereldwijd, in regio Eindhoven en in het Friese Drachten, de tweede grootste markt is als het gaat om elektriciteitsverbruik.”

Al gauw werd besloten om een consortium aan te gaan met Google, DSM en Nobian (destijds Akzo Nobel): “Het is uniek dat we dit met vier bedrijven samen doen. Dit is een mooi voorbeeld van hoe het bedrijfsleven een voortrekkersrol kan spelen in verduurzaming en het halen van klimaatdoelstellingen.”

Mede dankzij de duurzame energie van Windpark Krammer is het Philips gelukt om als eerste grote gezondheidstechnologiebedrijf ter wereld volledige CO2-neutraal te worden.

Lees hier meer over onze duurzaamheidsambities.

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/articles/2021/20210706-125000-keer-de-aarde-rond-in-elektrische-auto-met-groene-energie-opgewekt-door-windpark-krammer.html Link gekopieerd

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.