Nieuwscentrum
Mission Tech

jun 22, 2021

14.000 basisschoolleerlingen uit de regio maken kettingreactie

Gemiddelde leestijd: 1-3 minuten

Hoe bouw je een enorme kettingreactie met behulp van een batterij, wat staalwol, een erlenmeyer en een katrol? Dat was een van de challenges die 14.000 basisschoolleerlingen uit de Brainport-regio kregen tijdens Mission Tech, een evenement dat Philips samen met de Brainport-partners organiseerde tijdens Dutch Technology Week. De challenge werd met beide handen aangegrepen en leverde de meest creatieve, bijzondere en spectaculaire ideeën op.

Spelenderwijs ontdekken

De missie van Mission Tech: kinderen niet alleen laten zien wat technologie inhoudt, maar ze er zelf mee aan de slag laten gaan. “Door zelf te doen en te ontdekken, hopen we kinderen te verwonderen voor technologie”, aldus Evie van Schie, die namens Philips in het organisatiecomité van Mission Tech zit. “Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met kinderen spelenderwijs te laten ontdekken wat techniek is en wat je ermee kunt.”

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met kinderen spelenderwijs te laten ontdekken wat techniek is en wat je ermee kunt.

Evie van Schie

Philips

“We vinden het belangrijk om hierin te investeren, want jongeren zijn onze toekomst en er komen elk jaar vele techniek-banen bij. Philips richt zich hierbij op de wereld van de zorg, een van de zeven werelden van techniek waarop Mission Tech is gebouwd. Vanuit die invalshoek laten we met allerlei proefjes en experimenten zien hoe technologie een bijdrage kan leveren aan de zorg en welke kennis je moet hebben om de juiste technologie te ontwikkelen.”

Startpakket

Aan het begin van Dutch Technology Week stond er voor veel basisschoolleerlingen in de Brainport-regio een bijzonder startpakket klaar in het klaslokaal. In het pakket zaten onder andere een erlenmeyer, wat staalwol, een batterij en een katrol. Met behulp van het meegeleverde opdrachtenboekje gingen de deelnemers diverse challenges aan. De opdrachten samen vormden een opwarmer voor de ‘big bang’ aan het einde van de week: een enorme kettingreactie.

De klas van leerkracht Mariëlle Scheepers van kindcentrum Florent uit Bladel ging aan de slag met het maken van een grote kettingreactie. Ze vertelt: “Kinderen zijn altijd heel enthousiast als ze zelf op ontdekkingsreis mogen gaan.” Ondanks dat haar leerlingen techniek leuk vinden, merkt de leerkracht op dat nog niet alle scholieren bekend zijn met de mogelijkheden die technologie te bieden heeft. “Het beeld dat ze van de sector hebben is vaak nog te beperkt. Een initiatief als Mission Tech kan daar een positieve bijdrage aan leveren.”

Mission Tech

Succeservaring

Ook de klas van Mark van Dijk, leerkracht op basisschool De Vendelier uit Helmond, ging enthousiast aan de slag. “Onze school is al jaren actief op het gebied van wetenschap en technologie”, vertelt hij. “We vinden het belangrijk dat onze kinderen klaar zijn voor de wereld van morgen. En die wereld gaat er écht anders uitzien. De samenleving verandert en dat vraagt om onderwijs dat meebeweegt. Daarom willen we onze kinderen 21st century skills bijbrengen; vaardigheden die van belang zijn in die veranderende wereld, zoals een onderzoekende houding.”

De aspirant Brainport-school doet dan ook bewust mee aan Mission Tech. “Ik vind het mooi om te zien hoe talenten van kinderen boven komen drijven. Kinderen die het lastig vinden om met cognitieve vakken mee te komen, hebben tijdens Mission Tech een succeservaring. Ik zie dat zij heel probleemoplossend bezig zijn. Als ik de trotse uitdrukking op hun gezicht zie als ze een katrol in beweging hebben gekregen, weet ik: dit is waar we het samen voor doen!”

Mission Tech is mogelijk gemaakt door ASML, Philips, VDL Groep, KempenTech, Sterk Techniekonderwijs Eindhoven, Jet-Net & TechNet, Make Tech Yours, Brainport Eindhoven en Dutch Technology Week.

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.