BNR Beter biedt wekelijks een diepe duik in de innovatieve gezondheidszorg. Luister elke maandag om 15:30 naar BNR voor de live-uitzending, of ontdek de afleveringen als podcast voor meer informatie over zorginnovatie.
Beluister hier de podcasts:
Podcast 14 oktober :
Tijdens een opname in het Philips Museum, vlakbij de brAInpower-expositie, spraken Eva Deckers (Catharina Ziekenhuis) en Carl Moons (UMC Utrecht) over de toekomst van de zorg en de rol van kunstmatige intelligentie. Zij discussieerden over de voordelen en uitdagingen van AI in de gezondheidszorg, waaronder vragen over veiligheid, betrouwbaarheid en de mate waarin artsen en patiënten de technologie begrijpen.
Podcast 7 oktober :
De sluiting van ziekenhuisafdelingen, in combinatie met personeelstekorten, heeft een directe impact op de kwaliteit van zorg. Het is essentieel om hier oplossingen voor te vinden, zodat patiënten ook in de toekomst goede en toegankelijke zorg kunnen blijven ontvangen.
Podcast 30 september :
De nieuwste draadloze sensoren verbeteren de patiëntbewaking en vereisen een nieuwe werkwijze voor verpleegkundigen. Tech-ondernemer Gerard Griffioen ontwikkelde een sensor, oorspronkelijk voor koeien, die nu in ziekenhuizen (UMCU) wordt gebruikt. Hoewel verpleegkundigen moeten wennen aan de overvloed aan informatie, is deze methode veiliger en efficiënter.
Podcast 16 september :
Tom van der Laan (UMC Groningen) en Ilse Kant (UMC Utrecht) vertellen hoe kunstmatige intelligentie (AI) de administratieve lasten in de zorg kan verlichten. AI kan tegenwoordig taken zoals het schrijven van ontslagbrieven, beantwoorden van patiëntvragen en samenvatten van dossiers grotendeels overnemen, waardoor zorgverleners meer tijd hebben voor hun patiënten. Een goede instructie aan AI is wel cruciaal om fouten en vreemde suggesties te voorkomen.
Podcast 9 september :
Dagelijks melden zich in Nederland zo'n 2.500 mensen met pijn op de borst, maar in 85% van de gevallen is de rit naar de spoedeisende hulp onnodig. Innovatieve testen zoals een vingerprikje kunnen nu door ambulancepersoneel worden gebruikt om thuis een hartinfarct uit te sluiten, en er zijn ook thuistesten voor het opsporen van nierschade. Hoewel deze thuistesten de zorg kunnen ontlasten, pleiten artsen ervoor om deze alleen beschikbaar te maken voor medische professionals en niet vrij te verkopen. Daarnaast bieden bedrijven zoals Philips oplossingen om patiënten thuis te monitoren, zoals draagbare echo-apparaten en hartritme-monitoring.
Podcast 26 augustus :
Personeel op operatiekamers wil geen 80-urige werkweken meer, maar het personeelstekort maakt dit moeilijk oplosbaar. Hoogleraar Marlies Schijven onderzoekt met 6,4 miljoen euro subsidie de oorzaken van stress bij operatieteams en hoe technologie kan helpen deze stress te verminderen. Een mogelijke oplossing is de ontwikkeling van een digitale operatiemanager door hoogleraar John van den Dobbelsteen, die met AI kan voorspellen of een operatie gaat uitlopen. Technologie zoals het Philips Azurion platform helpt artsen efficiënter werken en kan de werkdruk verlagen, wat cruciaal is om personeelstekorten in de zorg aan te pakken.
Podcast 8 juli :
Medicijnenproductie en -verspilling dragen sterk bij aan milieuschade, omdat veel medicijnen ongebruikt worden weggegooid. Ook de wegwerpcultuur in operatiekamers, waar herbruikbare materialen zijn vervangen door wegwerpmateriaal, veroorzaakt veel afval. Evelyn Brakema en Talitha Hoppe vertellen over deze enorme milieuschade die de zorgsector veroorzaakt. Daarnaast wordt er tijdens deze aflevering gepraat over het energieverbruik van ziekenhuizen, en hoe initiatieven zoals die van het Radboudumc, dat warmtepompen en windmolens inzet, de sector kunnen verduurzamen.
Podcast 1 juli :
Thuismonitoring kan artsen helpen, maar het verandert ook de aard van hun werk, wat invloed kan hebben op werkplezier. Veel ziekten hebben al hun eigen monitoringsapparaten, maar goede gegevensuitwisseling is essentieel, vooral voor patiënten met meerdere aandoeningen. Maaike Kleinsmann en Walter van Kuijen bespreken hoe thuismonitoring de zorg kan verlichten nu er een groeiend personeelstekort is.
Podcast 10 juni :
Robots zullen in de toekomst bepaalde taken van verpleegkundigen en artsen overnemen, wat kan helpen de druk op de zorg te verlichten. Het UMC Utrecht werkt al met operatierobots zoals de Da Vinci, die chirurgen ondersteunen bij precieze ingrepen en hen ergonomisch voordeel bieden. Hoewel deze robots nu nog niet betere resultaten opleveren dan traditionele operaties, verwacht hoogleraar Maroeska Rovers dat ze met technologie zoals augmented reality de zorg zullen verbeteren. Naast operatierobots ziet Rovers potentieel in zorgrobots, zoals Tonnie, die helpen bij taken in de geestelijke gezondheidszorg en andere zorggebieden.
Podcast 20 mei :
André Dekker en Marieke Pierik van het Maastricht UMC+ vertellen hoe kunstmatige intelligentie (AI) nu al artsen ondersteunt bij medische beslissingen. Dekker benadrukt dat we AI niet hoeven te vrezen en vergelijkt het met een automatische piloot in de luchtvaart. AI wordt al toegepast, zoals bij Philips’ systemen die hartproblemen diagnosticeren en CT-scans ondersteunen. Pierik pleit voor het veilig gebruiken van medische data, met aandacht voor privacy, om wetenschappelijk onderzoek en AI verder te ontwikkelen.
Podcast 29 april:
De uitwisseling van patiëntgegevens in de Nederlandse zorg is problematisch en kan ernstige gevolgen hebben, zoals verkeerde diagnoses en onnodige behandelingen. Oorzaken liggen in het verwerpen van een nationaal elektronisch patiëntendossier in 2011. Er zijn oplossingen, maar deze hangen vaak van tijdelijke financiering af. De toekomst van gegevensuitwisseling binnen de EU lijkt cruciaal.
Podcast 22 april:
Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving, waarschuwt voor een zorginfarct door een groeiend personeelstekort. Zij pleit voor een herziening van de zorgkwaliteit en uitdagingen rondom zorgcapaciteit. Ondanks eerdere adviezen zijn concrete acties noodzakelijk, met aandacht voor maatschappelijke binding en volksgezondheid.
Podcast 1 april:
De aflevering belicht de overbelasting van ziekenhuizen door niet-medische problemen en onderzoekt oplossingen, waaronder digitale zorgpaden. Deze paden stellen chronisch zieken in staat om via apps en online consults op afstand met specialisten te communiceren, waardoor fysieke ziekenhuisbezoeken verminderen. Financiële uitdagingen worden aangepakt door nieuwe betalingsmodellen en shared savings, om zo de zorg per patiënt goedkoper te maken.
Podcast 25 maart:
Het Radboud UMC ontwikkelt een baanbrekende 14 tesla MRI-scanner, een vooruitgang ten opzichte van de huidige 11,7 tesla technologie, waarmee ongekende details van het menselijk lichaam, inclusief hersenfuncties, zichtbaar gemaakt kunnen worden. Deze ontwikkeling belooft nieuwe inzichten in hersenziekten zoals epilepsie en dementie door scherpere beelden en de mogelijkheid om bewegende processen in de hersenen te visualiseren. Het project, geleid door professor Tom Scheenen, staat aan de vooravond van een testfase, met de verwachting dat de scanner binnen drie jaar operationeel is.
Podcast 4 maart:
Hoogleraar Geert Litjens beweert dat kunstmatige intelligentie (AI) in staat is artsen te vervangen, vooral in radiologie en pathologie, ondanks de huidige beperkingen waarbij AI niet alle beoordelingen kan doen zoals een mens. AI ontwikkelt zich snel en kan uiteindelijk zonder specialisatie leren, in tegenstelling tot de langdurige opleiding van artsen. De huidige toepassingen in ziekenhuizen zijn nog beperkt, maar de potentie voor de toekomst is groot.
Podcast 19 februari:
Ambulanceverpleegkundigen diagnosticeren en behandelen tegenwoordig meer zelf, mede door de hoge druk op Spoedeisende Hulpafdelingen die vaak vol liggen. Innovaties, zoals AI-ondersteuning in meldkamers en toekomstige gegevensuitwisseling, kunnen de efficiëntie verbeteren. Chris Bruggeman en Harm van der Pas bespreken de huidige uitdagingen en potentiële oplossingen voor deze kritieke gezondheidszorgsectoren.
Podcast 12 februari:
Het UMC Utrecht ontwikkelde een geavanceerde MRI-scanner, waardoor een volledige bestralingskuur voor tumoren in slechts één ochtend kan. Deze innovatie, bekend als MRLinac, stelt oncologen in staat tumoren live te volgen en gericht te bestralen, waardoor patiënten minder vaak behandeld hoeven worden en minder bijwerkingen ervaren. Hoogleraar Martijn Intven en medisch oncoloog Guus Bol bespreken de diversiteit in kankerbehandelingen en de voordelen van deze nieuwe techniek, die zowel de behandeltijd verkort als het comfort voor patiënten aanzienlijk verhoogt.
Onder het overkoepelende thema van toegang tot zorg verbeteren door innovatie, belichten we vier kritieke thema’s: Elk thema wordt vergezeld door een persoonlijk verhaal van een zorgprofessional, die de theorie met praktijkervaringen verbindt. Ontdek onze verhalen zowel in print als online in het Philips dossier op fd.nl:
“De gezondheidszorg staat voor de enorme uitdaging om in de toekomst, zorg van hoge kwaliteit te leveren die toegankelijk is. Wij zien veel kansen voor de zorg, maar ook uitdagingen zoals stijgende kosten, personeelstekorten en toename van chronische ziekten”, zegt Nanda Huizing, Head of Communications & Brand Benelux bij Philips. “In het publieke debat gaat het te weinig over de toekomst van de zorg. Daarom wilden we het wekelijkse radioprogramma en podcast BNR Beter terugbrengen om de dialoog over de zorg van morgen op gang te brengen. Zodat iedereen de kansen ziet om betere zorg voor meer mensen mogelijk te maken met zinvolle mensgerichte innovatie.”
You are about to visit a Philips global content page
Continue