Samenwerking Philips, BNR en Financieele Dagblad: innovatie in gezondheidszorg

Ontdek de kracht van samenwerking tussen Philips, BNR Nieuwsradio, en Het Financieele Dagblad (FD). Hoe helpt AI de zorg? Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen in de zorg? En welke apparaten maken het werk van zorgprofessonials makkelijker? In BNR Beter neemt de redactie van BNR wekelijks de nieuwste zorginnovaties onder de loep.

Samenwerking Philips, BNR en Financieele Dagblad: innovatie in gezondheidszorg

Ontdek de kracht van samenwerking tussen Philips, BNR Nieuwsradio, en Het Financieele Dagblad (FD). Centraal in deze unieke samenwerking staat het aanpakken van uitdagingen binnen de gezondheidszorg door middel van innovatie. Philips en FD Mediagroep bundelen hun krachten om inzichten en oplossingen te delen via het radioprogramma BNR Beter en een reeks diepgaande branded artikelen in het FD.

Company strategy masthead

BNR Beter: innovatie in de zorg

 

BNR Beter biedt wekelijks een diepe duik in de innovatieve gezondheidszorg. Luister elke maandag om 15:30 naar BNR voor de live-uitzending, of ontdek de afleveringen als podcast voor meer informatie over zorginnovatie.

BNR Beter

Beluister hier de podcasts:

Gebrekkige gegevensuitwisseling in de zorg is levensgevaarlijk

Podcast 29 april:

De uitwisseling van patiëntgegevens in de Nederlandse zorg is problematisch en kan ernstige gevolgen hebben, zoals verkeerde diagnoses en onnodige behandelingen. Oorzaken liggen in het verwerpen van een nationaal elektronisch patiëntendossier in 2011. Er zijn oplossingen, maar deze hangen vaak van tijdelijke financiering af. De toekomst van gegevensuitwisseling binnen de EU lijkt cruciaal.

Bussemaker stelt kwaliteit zorg ter discussie

Podcast 22 april:

Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving, waarschuwt voor een zorginfarct door een groeiend personeelstekort. Zij pleit voor een herziening van de zorgkwaliteit en uitdagingen rondom zorgcapaciteit. Ondanks eerdere adviezen zijn concrete acties noodzakelijk, met aandacht voor maatschappelijke binding en volksgezondheid.

Hoe krijgen we de patiënt het ziekenhuis uit?

Podcast 1 april:

De aflevering belicht de overbelasting van ziekenhuizen door niet-medische problemen en onderzoekt oplossingen, waaronder digitale zorgpaden. Deze paden stellen chronisch zieken in staat om via apps en online consults op afstand met specialisten te communiceren, waardoor fysieke ziekenhuisbezoeken verminderen. Financiële uitdagingen worden aangepakt door nieuwe betalingsmodellen en shared savings, om zo de zorg per patiënt goedkoper te maken.

Gevoeligste MRI ter wereld leest gedachten

Podcast 25 maart:

Het Radboud UMC ontwikkelt een baanbrekende 14 tesla MRI-scanner, een vooruitgang ten opzichte van de huidige 11,7 tesla technologie, waarmee ongekende details van het menselijk lichaam, inclusief hersenfuncties, zichtbaar gemaakt kunnen worden. Deze ontwikkeling belooft nieuwe inzichten in hersenziekten zoals epilepsie en dementie door scherpere beelden en de mogelijkheid om bewegende processen in de hersenen te visualiseren. Het project, geleid door professor Tom Scheenen, staat aan de vooravond van een testfase, met de verwachting dat de scanner binnen drie jaar operationeel is.

AI gaat artsen vervangen

Podcast 4 maart:

Hoogleraar Geert Litjens beweert dat kunstmatige intelligentie (AI) in staat is artsen te vervangen, vooral in radiologie en pathologie, ondanks de huidige beperkingen waarbij AI niet alle beoordelingen kan doen zoals een mens. AI ontwikkelt zich snel en kan uiteindelijk zonder specialisatie leren, in tegenstelling tot de langdurige opleiding van artsen. De huidige toepassingen in ziekenhuizen zijn nog beperkt, maar de potentie voor de toekomst is groot.

Slimme ambulances verlichten druk op de SEH

Podcast 19 februari:

Ambulanceverpleegkundigen diagnosticeren en behandelen tegenwoordig meer zelf, mede door de hoge druk op Spoedeisende Hulpafdelingen die vaak vol liggen. Innovaties, zoals AI-ondersteuning in meldkamers en toekomstige gegevensuitwisseling, kunnen de efficiëntie verbeteren. Chris Bruggeman en Harm van der Pas bespreken de huidige uitdagingen en potentiële oplossingen voor deze kritieke gezondheidszorgsectoren.

Een bestralingsapparaat en MRI-scanner in één toestel

Podcast 12 februari:

Het UMC Utrecht ontwikkelde een geavanceerde MRI-scanner, waardoor een volledige bestralingskuur voor tumoren in slechts één ochtend kan. Deze innovatie, bekend als MRLinac, stelt oncologen in staat tumoren live te volgen en gericht te bestralen, waardoor patiënten minder vaak behandeld hoeven worden en minder bijwerkingen ervaren. Hoogleraar Martijn Intven en medisch oncoloog Guus Bol bespreken de diversiteit in kankerbehandelingen en de voordelen van deze nieuwe techniek, die zowel de behandeltijd verkort als het comfort voor patiënten aanzienlijk verhoogt.

Het Financieele Dagblad; samen de zorg verbeteren

Philips, FD over zorginnovayor

Onder het overkoepelende thema van toegang tot zorg verbeteren door innovatie, belichten we vier kritieke thema’s:

 

  1. Duurzaamheid: Samenwerking voor een groenere zorg.
  2. Innovatie: De kracht van data & AI in zorgverbetering.
  3. Design: Verbetering van ervaringen voor zorgprofessionals en patiënten.
  4. Ziektebeelden: De impact van technologie op de behandeling van hart- en vaatziekten.

 

Elk thema wordt vergezeld door een persoonlijk verhaal van een zorgprofessional, die de theorie met praktijkervaringen verbindt.

 

Ontdek onze verhalen zowel in print als online in het Philips dossier op fd.nl:

Over deze samenwerking

 

“De gezondheidszorg staat voor de enorme uitdaging om in de toekomst, zorg van hoge kwaliteit te leveren die toegankelijk is. Wij zien veel kansen voor de zorg, maar ook uitdagingen zoals stijgende kosten, personeelstekorten en toename van chronische ziekten”, zegt Nanda Huizing, Head of Communications & Brand Benelux bij Philips. “In het publieke debat gaat het te weinig over de toekomst van de zorg. Daarom wilden we het wekelijkse radioprogramma en podcast BNR Beter terugbrengen om de dialoog over de zorg van morgen op gang te brengen. Zodat iedereen de kansen ziet om betere zorg voor meer mensen mogelijk te maken met zinvolle mensgerichte innovatie.”

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.