Museum
Sinterklaasbombardement

Philips Museum herdenkt met buitenrondleiding en gevelexpo Sinterklaasbombardement


     

Op 6 december is het precies tachtig jaar geleden dat Eindhoven werd gebombardeerd op sinterklaasmiddag in 1942. De geallieerde operatie Oyster veranderde de Eindhovense binnenstad en een deel van Woensel in een hel.

Tachtig jaar later staan we stil bij deze ramp met een gevelexpositie aan het Philips Museum en een unieke buitenrondleiding met gids naar het herdenkingsmonument.

Buitenrondleiding


Ter nagedachtenis van de 80-jarige herdenking van het Sinterklaasbombardement is op dinsdag 6 december een herdenkingsplechtigheid bij het Oyster-monument waar alle inwoners welkom zijn.

Het Philips Museum organiseert in die week iedere dag van 7 t/m 11 december om 14.30 uur een rondleiding naar het herdenkingsmonument ‘Oyster’. Dit oestermonument staat sinds 2011 bij de Lichttoren, het voormalig Philipsfabrieksgebouw, op de Mathildelaan.

Het monument is een sculptuur gemaakt door de Eindhovense kunstenaar Peter Nagelkerke en toont het verwoeste oorlogsdecor met de impact op de inwoners, de binnenstad en onder andere de Philips-Lichttoren.

Het bombardement wordt verbeeld door een gat in de bovenzijde van de oester. En symboliseert hiermee de geallieerde missie waar het bombardement op Eindhoven deel van uit maakte.

Gevelexpositie


Naast de buitenrondleiding is de tijdelijke gevelexpositie aan het Philips Museum te bezichtigen. De foto's geven een beeld van de verwoestingen van de Philips-gebouwen rond de Emmasingel en Strijp S en van de binnenstad.

Aanmelden buitenrondleiding


Aanmelden voor een buitenrondleiding met gids op 7 t/m 11 december kan via info-museum@philips.com. Deelname aan een rondleiding en het bezichtigen van de gevelexpositie zijn gratis.

Er is plek voor 20 personen per rondleiding. De wandeling start om 14.30 uur en deelnemers kunnen zich verzamelen voor de deur van het museum bij de gevelexpositie.

Sinterklaasbombardement overloop

Operation Oyster


De Britse operatie ‘Operation Oyster’ was gericht op de Philips-fabrieken aan de Emmasingel en op Strijp S, want hier werden onder andere radio- en zendbuizen geproduceerd voor de Duitse oorlogsindustrie. Veel van de bommen van de Royal Air Force troffen echter ook andere gebouwen, zoals woningen en winkels.


Op het moment van het bombardement waren veel gezinnen thuis sinterklaas aan het vieren, dat abrupt werd beëindigd door laag aanvliegende vliegtuigen.

In totaal vielen er 149 burgerslachtoffers. Ook kwamen 16 Engelse bemanningsleden van vier in Eindhoven gecrashte vliegtuigen om het leven en 7 Duitse militairen, die bij een afweergeschut zaten op een Philipsgebouw aan de Willemstraat.*


(*Bron: Stichting 18 September)

Lees meer

Lees ook het verhaal over ‘De tragische Sinterklaasdag van 1942

Toegankelijkheid

Het Philips Museum is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

Geleidehonden toegestaan

Stichting tot Behoud van Historische Philips-producten (SBHP)

Voor het afgeven van oude Philips-producten kun je terecht bij de Stichting tot Behoud van Historische Philips-producten (SBHP) via www.philips-historische-producten.nl of mail naar sbhp@kpnmail.nl.
Historische foto’s, brieven, documenten en brochures van Philips kun je doneren aan ons museum.

Contact

Philips Museum
Emmasingel 31

5611 AZ Eindhoven


Algemeen receptie Philips Museum:
+31 (0)40 235 90 30
info-museum@philips.com


Boekingen en Sales:
+31 (0)6 – 29 12 30 86
boekingen-museum@philips.com

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.