De tragische Sinterklaasdag van 1942

Op Sinterklaasdag, precies 80 jaar geleden, worden de inwoners van Eindhoven opgeschrikt door een hevig bombardement.
 

Zondag 6 december 1942, het feest van Sinterklaas. Kinderen kijken met blije gezichten naar hun pas gekregen speelgoed, families gaan bij elkaar op bezoek. Het is even een moment om te ontsnappen aan de werkelijkheid van het land in oorlog. Nederland zucht al tweeënhalf jaar onder de Duitse bezetting. En dan, zonder luchtalarm, gebeurt wat niemand op zo’n dag verwacht.

Het is half een, etenstijd, de mensen zitten aan tafel voor de zondagse maaltijd, anderen maken een wandeling of zijn op weg voor een bezoek aan familie of bioscoop. Plots klinkt er gebrom van vliegtuigen. De vliegtuigen vliegen heel laag over de stad, gevolgd door een knetterend geluid, geblaf van de luchtafweer. Er vallen bommen. Het volgende moment ziet de stad er heel anders uit. Mensen vluchten in paniek naar links en rechts om een schuilplaats te vinden.
 

De luchtaanval, uitgevoerd door 89 gevechtsvliegtuigen van de Engelse Royal Air Force, begint om vijf over half een. In drie opeenvolgende korte aanvalsgolven laten de zeer laag vliegende toestellen hun bommen vallen op de fabriekscomplexen aan de Emmasingel en in Strijp. De hele operatie duurt niet langer dan een kwartier. Met ‘Operation Oyster’, de codenaam van deze luchtaanval, proberen de geallieerden de productie te treffen van radiolampen die door de Duitsers worden gebruikt.

Door de bommen worden diverse Philipspanden zwaar beschadigd. Op het complex Strijp zijn alle grote radiofabrieken getroffen. De glasfabriek is geraakt en de fabriek voor bakeliet brandt geheel uit. De bedrijfsschool aan de Kastanjelaan, waarin ook het eerste Philips Museum is gevestigd, is grotendeels verwoest.

Het hoofdkantoor aan de Emmasingel ligt bijna volledig in puin. De kleinere gebouwen op het dicht bebouwde terrein worden door voltreffers geraakt en gaan in vlammen op. De grote fabrieksgebouwen aan de Emmasingel, waarin gloeilampen en elektronenbuizen worden gemaakt, lopen slechts geringe schade op. Een aantal bommen mist hun doel en komt naast de fabrieken in het omliggende woon- en winkelgebied tot ontploffing, vooral op de Demer, de drukbezochte winkelstraat in het hart van de stad.

Verdwaalde bommen treffen ook het Binnenziekenhuis aan de Vestdijk en het treinstation. Het zijn deze missers die in de stad veel slachtoffers maken en grote schade aan de bebouwing aanrichten. Meer dan tweehonderd huizen zijn onbewoonbaar geworden. Er komen 172* mensen om het leven en ongeveer eenzelfde aantal raakt gewond.  

Philips Company Archives / Miriam Lengová
*Bron: Stichting 18 september

Operatie Oyster

Operation Oyster

Download afbeelding

Oorlogsschade na bombardement op complex Strijp

Download afbeelding

Oorlogsschade Emmasingel

Download afbeelding

Oorlogsschade Lichttoren

Toegankelijkheid

Het Philips Museum is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

Geleidehonden toegestaan

Stichting tot Behoud van Historische Philips-producten (SBHP)

Voor het afgeven van oude Philips-producten kun je terecht bij de Stichting tot Behoud van Historische Philips-producten (SBHP) via www.philips-historische-producten.nl of mail naar sbhp@kpnmail.nl.
Historische foto’s, brieven, documenten en brochures van Philips kun je doneren aan ons museum.

Contact

Philips Museum
Emmasingel 31

5611 AZ Eindhoven


Algemeen receptie Philips Museum:
+31 (0)40 235 90 30
info-museum@philips.com


Boekingen en Sales:
+31 (0)6 – 29 12 30 86
boekingen-museum@philips.com

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.