Mathieu Clement Collection

Overdracht collectie Mathieu Clement aan archief Philips

Mathieu Clement (1905-1929), een begenadigd kunstenaar en grafisch ontwerper, maakte bijzondere reclameontwerpen in opdracht van Philips. Op donderdag 15 september 2022 zijn originele werken en enkele voorstudies van Clement geschonken door de familie aan het bedrijfsarchief van Philips.

De overhandiging vond plaats in het Philips Museum, waar momenteel de tijdelijke expositie Eyecatchers over Philips Graphic Art 1910-1965 te bezoeken is. Deze tijdelijke expositie toont origineel drukwerk van grafische ontwerpen gemaakt door bekende kunstenaars en ontwerpers zoals Louis Kalff, Mathieu Clement, Albert Hahn, Leo Gestel en A.M. Cassandre.

Kunstenaar Mathieu Clement
Mathieu Clement was in dienst bij Philips tot 1929 en maakte reclameontwerpen van luidsprekers, plaatspanningsapparaten, lampen en radio’s. Hij verraste en inspireerde met zijn reclameontwerpen. Een getalenteerde jonge man, die helaas op 23-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een bijnierontsteking.

De werken van deze bijna vergeten ontwerper zijn krachtig en hebben een eigen signatuur, terwijl ze tegelijk de invloed laten zien van Kalff en de heersende kunststromingen. Meteen na de HBS startte de jonge Clement op de afdeling Artistieke Propaganda van Philips onder leiding van Louis Kalff, die op zijn beurt het talent van Clement herkende. In het werk van Clement is de invloed van zijn tijd heel herkenbaar. Denk aan Art Deco en Constructivisme. Onder de vleugels van Kalff maakte Clement sprekende reclame-uitingen voor Philips.   

Overdracht collectie
Naar aanleiding van de expositie Eyecatchers besloot de familie Clement de werken te schenken aan Philips. De schenking bestaat uit tientallen origineel drukwerk van brochures, folders en verpakkingen en enkele door hem geschilderde voorstudies. Het werk van de bijna honderd jaar overleden kunstenaar is een bijzondere vondst binnen de familie en werd aangetroffen in de nalatenschap van de naar hem genoemde Mathieu van Berkum, die overleed in 2019. Het werk zat geplakt in een oud album. Bij het restaureren van het werk, bleek de opzienbarende kwaliteit.

Olga Coolen, directeur Philips Museum: “Wij zijn zeer verheugd met deze bijzondere schenking hier in het Philips Museum. Door de goede zorgen van de familie Clement én de verzamelpassie van de heer Wilbrink, kan zo’n mooie collectie worden ondergebracht in het bedrijfsarchief van Philips.”

“De collectie wordt bewaard voor het nageslacht en kan op bijzondere momenten ook worden geëxposeerd. Voor Eindhoven als Design-stad een waardevolle schat.”

Ans van Berkum, familielid van Clement: “Via Philips-verzamelaar Frans Wilbrink kwamen we met het Philips Museum in contact, waar de werken van Mathieu Clement pasten in de expositie Eyecatchers die toen in voorbereiding was.”

“De ervaring met het museum is dermate positief dat de nu voorgenomen schenking een logische stap is. De professionaliteit en de sfeer in het museum hebben ons ervan overtuigd dat is de juiste weg is. Op deze manier wordt het werk goed bestudeerd en bewaard voor het nageslacht.”

Boek
De expositie Eyecatchers in het Philips Museum wordt wegens succes verlengd tot maart 2023. Ter gelegenheid van de tentoonstelling is een monografie over het leven van Mathieu Clement en zijn werk uitgebracht. Dit boek is verkrijgbaar in de museumshop of in de webwinkel van het Philips Museum.

Poster Radio, ontworpen door Mathieu Clement. Copyright Clement Heirs.

Poster Radio, gemaakt door Mathieu Clement. Copyright Erven Clement.

Voorstudie in plakkaatverf, niet uitgevoerd ontwerp van Mathieu Clement, ca. 1929.

Voorstudie in plakkaatverf, niet uitgevoerd ontwerp van Mathieu Clement, ca. 1929. (copyright Koninklijke Philips N.V.)

Overdracht Mathieu Clement collectie

Op donderdag 15 september overhandigde de familie Clement werken van grafisch vormgever Mathieu Clement aan Philips Company Archives.

Campagnebeeld Eyecatchers

Campagnebeeld expositie Eyecatchers. Wegens succes wordt expositie Eyecatchers in het Philips Museum verlengd tot maart 2023.

Toegankelijkheid

Het Philips Museum is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

Geleidehonden toegestaan

Stichting tot Behoud van Historische Philips-producten (SBHP)

Voor het afgeven van oude Philips-producten kun je terecht bij de Stichting tot Behoud van Historische Philips-producten (SBHP) via www.philips-historische-producten.nl of mail naar sbhp@kpnmail.nl.
Historische foto’s, brieven, documenten en brochures van Philips kun je doneren aan ons museum.

Contact

Philips Museum
Emmasingel 31

5611 AZ Eindhoven


Algemeen receptie Philips Museum:
+31 (0)40 235 90 30
info-museum@philips.com


Boekingen en Sales:
+31 (0)6 – 29 12 30 86
boekingen-museum@philips.com

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.