Masthead Eyecatchers

Eyecatchers

Philips Graphic Art 1910 - 1965

Eyecatchers toont hoogtepunten grafische kunst Philips reclame  

   

Tussen 1910 en 1965 liet Philips vele bijzondere reclameontwerpen maken. Bekende kunstenaars en ontwerpers ontwierpen posters, brochures en andere grafisch werk. Het waren de hoogtijdagen van de grafische kunst in de reclame. Eyecatchers laat het originele drukwerk zien, uit de tijd dat ze voor het eerst zijn gedrukt en toont ook enkele voorstudies.

 

Begintijd reclame
Philips had het belang van reclame al vroeg in de gaten. Rond 1910 verschijnen de eerste opvallende reclameposters. Bekende kunstenaars en ontwerpers krijgen opdrachten met veel vrijheid en ruimte voor eigen inbreng, wat een grote variatie aan werken oplevert. Onder leiding van Louis Kalff, de eerste designdirecteur van Philips, komt meer harmonie in de reclame-uitingen van Philips, zoals de gestandaardiseerde typografie van de bedrijfsnaam. Met de komst van de radio in de jaren ’20 en de toenemende welvaart in de naoorlogse periode neemt grafische reclamekunst een hoge vlucht. Vanaf de jaren ’60 maken getekende en geschilderde illustraties echter steeds meer plaats voor fotografie.

 

Originele ontwerpen
Eyecatchers laat de originele posters, brochures, boekenleggers en meer zien. De expositie nodigt bezoekers uit om naar bijzondere details te kijken en biedt uitgebreide achtergrondinformatie. Bovendien zijn enkele oorspronkelijke ontwerpen in plakkaatverf te zien, naast het uiteindelijke drukwerk.

Clement, 1928

Clement, 1928

Cassandre, 1951

Cassandre, 1951

Probst, 1930

Probst, 1930

   

Bekende ontwerpers
Met de eigen ontwerpers en opdrachten aan kunstenaars laat Philips zien dat kunst en reclame uitstekend samengaan. Eyecatchers toont onder andere werk van Louis Kalff, Mathieu Clement, Albert Hahn, Paul Schuitema en Cassandre.


A.M. Cassandre (1901-1968) geldt als een van de grootste namen in affichekunst. Met zijn spoorweg- en scheepvaartaffiches wordt hij wereldberoemd. In 1931 ontwerpt hij een affiche voor Philips Miniwatt radiobuizen en twintig jaar later voor Philips televisie. Deze laatste is te zien in de expositie, evenals een verpakkingsdoosje voor radiobuizen uit de jaren ‘30.


Uit de periode na de Tweede Wereldoorlog is werk te zien van Jan Wijga, Emmerich Weninger en Willy Pot. Bijzonder zijn ook de werken van twee vrouwelijke ontwerpers die zich staande hielden in een toentertijd door mannen gedomineerde wereld, Mary Aubele en Sini Beer.


Voor de expositie is dankbaar gebruik gemaakt van de collecties van o.a. Frans Wilbrink en de erven van ontwerper Mathieu Clement.

   

De Volkskrant over expositie Eyecatchers: ‘Grote verbeeldingskracht van de reclameontwerpers maakt Eyecatchers de moeite waard.’
Lees een samenvatting van het artikel hier.

Toegankelijkheid

Het Philips Museum is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

Geleidehonden toegestaan

Stichting tot Behoud van Historische Philips-producten (SBHP)

Voor het afgeven van oude Philips-producten kun je terecht bij de Stichting tot Behoud van Historische Philips-producten (SBHP) via www.philips-historische-producten.nl of mail naar sbhp@kpnmail.nl.
Historische foto’s, brieven, documenten en brochures van Philips kun je doneren aan ons museum.

Contact

Philips Museum
Emmasingel 31

5611 AZ Eindhoven


Algemeen receptie Philips Museum:
+31 (0)40 235 90 30
info-museum@philips.com


Boekingen en Sales:
+31 (0)6 – 29 12 30 86
boekingen-museum@philips.com

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.