sep 13, 2023

HealthTechXL geeft extra impuls aan startups in geavanceerde medische technologie in Brainport Eindhoven

Een nieuw venture building programma voor startups in de gezondheidszorg en MedTech sector, dat is HealthTechXL. Betrokken partners zijn Philips, HighTechXL, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), DeepTechXL en Invest-NL. Met het nieuwe programma willen zij een extra impuls geven aan het creëren, bouwen en ontwikkelen van startups in geavanceerde medische technologie in de regio Brainport Eindhoven.
 
Begin september is HealthTechXL officieel van start gegaan met 50 deelnemers. In de eerste helft van 2024 zullen de teams hun voorstel pitchen aan investeerders, potentiële partners en de bredere Brainport startup community. Het programma wordt geleid en uitgevoerd door HighTechXL en de BOM. De BOM, DeepTechXL en Invest-NL hebben de intentie om te investeren in bedrijven die uit het programma voortkomen.

HealthTechXL, kickoff bijeenkomst september

Stimulans voor innovatie en ondernemerschap

Tijdens HealthTechXL werken de deelnemers hun ideeën om de gezondheidszorg of medische technologie verder te verbeteren uit. Zij doen dit onder begeleiding van HighTechXL en BOM, die hen ondersteunen in de oprichting of doorontwikkeling van hun onderneming.
 
Succesvolle deelname aan HealthTechXL kan leiden tot een mogelijke investering door BOM en een vervolginvestering vanuit DeepTechXL en het Deep Tech Fonds van Invest-NL. De verwachting is dat de komende drie jaar tot 15 startups worden gefinancierd, wat op termijn moet leiden tot meer bedrijven die een bijdrage leveren aan betere, financieel toegankelijke gezondheidszorg. De regio Brainport Eindhoven speelt hierin een belangrijke aanjaagfunctie met mogelijk wereldwijde impact.

HealthTechXL, kickoff bijeenkomst september

Technisch talent behouden voor Brainport Eindhoven

Als onderdeel van het Centraal Sociaal Plan stelt Philips medewerkers die zijn geraakt door de reorganisatie vrij van werk om aan het programma deel te nemen. Daarmee is HealthTechXL enerzijds een belangrijk onderdeel van de van-werk-naar-werk initiatieven van het gezondheidstechnologiebedrijf om technisch talent voor de regio Brainport Eindhoven te behouden. Anderzijds jaagt het, in samenwerking met de partners, innovatie op medisch gebied in de regio verder aan.
 
“Door medewerkers die zijn geraakt door de reorganisatie vrij te stellen van werk en aan dit programma te laten deelnemen bieden we hen de kans om de volgende stap in hun carrière te zetten. Bijvoorbeeld door medeoprichter te worden van een startup. Het kan bovendien een belangrijke impuls betekenen voor Brainport in algemeen en het MedTech-ecosysteem in het bijzonder, omdat we op deze manier technisch talent voor de regio kunnen behouden en omdat we daarnaast ook bestaande intellectuele eigendomsrechten ter beschikking stellen”, aldus Sylvia van Es, President Philips Nederland.
 
“De wereldwijde maatschappelijke uitdagingen, zoals betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg, kunnen alleen worden opgelost door baanbrekende technologieën te combineren met ondernemerschap. Venture building is een gestructureerde aanpak waarmee ondernemers technologie kunnen omzetten in impact”, aldus John Bell, CEO HighTechXL. “Venture builders hebben een veel hoger succespercentage dan onafhankelijke ventures. HighTechXL heeft zichzelf de afgelopen tien jaar ontwikkeld tot een toonaangevende deeptech venture builder. We kijken uit naar de startups die dit nieuwe programma gaat voortbrengen.”
 
"Brabant, en met name de regio Brainport Eindhoven, ademt medische technologie, maar een specifiek venture building programma om meer ondernemers sneller succesvol te laten groeien ontbrak nog”, aldus Brigit van Dijk–van de Reijt, algemeen directeur van BOM. "De enorme interesse van ondernemers in de dop laat zien hoeveel behoefte er is aan dit programma."
 
“DeepTechXL is trotse medepartner van dit initiatief en zal met haar kennis van medische technologie het programma ondersteunen. Wij verwachten dat er veelbelovende, nieuwe medische bedrijven dankzij dit initiatief gaan ontstaan waaraan wij via vroege fase financiering en begeleiding een bijdrage kunnen leveren”, aldus Guus Frericks, Managing Partner van DeepTechXL.
 
Yvonne Greeuw, Investment Associate bij het Invest-NL Deep Tech Fonds, vult aan: “Er schuilt een enorm potentieel in de innovaties die momenteel nog onbenut blijven, evenals in het technisch talent dat beschikbaar komt om deze verder te ontwikkelen. Deze projecten kunnen een belangrijke rol spelen in het realiseren van betere, betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg. Ze vereisen echter geduldig kapitaal en zijn vaak risicovoller dan wat reguliere investeerders doorgaans zoeken. We zijn daarom verheugd dat we met het Deep Tech Fonds financieel perspectief kunnen bieden binnen dit programma.”

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. Met wereldwijd circa 71.500 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2022 een omzet van 17,8 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl.

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Over HighTechXL

HighTechXL is de vooraanstaande deep tech venture builder van Nederland. Ze combineren de unieke vaardigheden van hun mondiale ecosysteem met deep tech en ondernemerschap om deep tech ondernemingen op te bouwen die grote maatschappelijke uitdagingen aanpakken. HighTechXL scout geavanceerde technologieën van wereldberoemde R&D-centra en technologiebedrijven, bouwt hoogwaardige teams rond de technologieën en begeleidt de teams door een rigoureus programma om zo ondernemingen op te bouwen.
 
Contact: John Bell, john@hightechxl.com

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Over de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM)

Ondernemerschap is de aanjager voor innovatie. Van duurzame voeding, een gezonde toekomst, klimaatneutrale energie tot de ontwikkeling van kansrijke sleuteltechnologieën. De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) zorgt dat start-ups die daaraan bijdragen met de juiste ondersteuning en financiering een vliegende start maken. Ook zorgen we dat bedrijven met internationaliseringsambities deze kunnen waarmaken. Jaarlijks realiseert de BOM impact samen met tientallen ondernemingen. De BOM is een uitvoeringsinstantie van de Provincie Noord-Brabant en het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat. De BOM is een economische ontwikkelingsmaatschappij, die werkt als een groeiversneller voor bedrijven in Brabant. De BOM kijkt hierbij naar de economische kansen en ook nadrukkelijk naar de maatschappelijke meerwaarde van bedrijven, zoals groei van de werkgelegenheid, CO2-reductie en duurzame productie. Dit doet de BOM door kennis te delen, netwerken te vormen en kapitaal te verstrekken.
 
Contactpersoon: Bram van den Hoogen, bvandenhoogen@bom.nl, 06 4697 8211

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Over DeepTechXL

In 2022 lanceerde DeepTechXL haar 100 miljoen euro fonds. Daarnaast ontving het fonds een Seed Capital-lening van 9 miljoen euro van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die specifiek bedoeld is voor investeringen in de vroege fase. DeepTechXL werkt volgens een levenscyclus-aanpak waarbij innovatieve bedrijven worden ondersteund van Seed- tot vervolginvesteringen (Serie A/B/C).
 
Contactpersoon: Guus Frericks, info@deeptechxl.com

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Over Invest-NL

Invest-NL is de Nationale Financierings- en Ontwikkelingsinstelling van Nederland. Als vooraanstaande impactinvesteerder is het de missie van Invest-NL om financiering te faciliteren voor ondernemingen en innovaties die vooraf onmogelijk te financieren lijken. Met als doel de grote maatschappelijke transities waar Nederland voor staat te versnellen. Dit zijn onder andere de overgang naar een duurzame en circulaire economie, het bevorderen van betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg en het stimuleren van technologische innovaties. Het Deep Tech Fonds van Invest-NL heeft als doel om te investeren in sleutel-technologieën die op Nederlandse bodem zijn ontwikkeld.
 
Contactpersoon: Wander van der Kolk, pers@invest-nl.nl, 06 4188 0440

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Deel op social media

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.