Nieuwscentrum

mei 09, 2019

Spaarne Gasthuis neemt als eerste ziekenhuis in Benelux patiëntvriendelijke en groene MRI in gebruik voor snellere en meer comfortabele onderzoeken

  • Een productievere en meer duurzame scanner met slechts 7 liter helium in plaats van 1500 liter
  • Meer rust voor patiënten door een beleving met licht en geluid
  • Door snellere techniek hebben artsen meer tijd voor de patiënt

Hoofddorp - Op de afdeling Radiologie van het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp is de nieuwste MRI van Philips in gebruik genomen. MRI is een uitdagende beeldvormingstechnologie voor zowel patiënt als zorgverlener. De onderzoeken duren lang en zijn voor patiënten oncomfortabel en soms zelfs een claustrofobische ervaring. Deze ‘next generation’ MRI levert hoogwaardige radiologiebeelden en maakt tot 50% snellere onderzoeken mogelijk. Dit komt onder andere doordat deze nieuwe scanner software bevat die het scannen versnelt en patiënten dus minder lang in de scanner hoeven te liggen. Deze MRI is duurzamer omdat er slechts zeven liter vloeibaar helium nodig is om het apparaat te koelen, in plaats van de 1500 liter die traditionele magneetsystemen bevatten. Geen overbodige luxe gezien de toenemende schaarste van helium. Dit heeft voordelen voor de duurzaamheid, maakt installatie goedkoper en sneller en leidt tot efficiëntere bedrijfsvoering van de afdeling Radiologie. Maar bovenal is de MRI prettiger voor de patiënt dan de oudere MRI door een comfortabeler gevoel van ruimte en de combinatie van licht en bewegende beelden middels Ambient Experience. 

Duurzaam 

Bart Titulaer, klinisch fysicus van het Spaarne Gasthuis, legt uit: “Onze oude 17 jaar oude MRI was aan vervanging toe. We hebben gekozen voor de Philips Ingenia Ambition 1.5T MRI omdat deze veel sneller betere beelden kan opnemen. Het systeem heeft nog nauwelijks helium nodig, vergt minder onderhoud en is zo’n 2000 kilo lichter dan de oude. Daarnaast waren gebruiksgemak en standaardisatie erg belangrijk voor de keuze door het ziekenhuis. We gaan nu samen met Philips uitzoeken hoe we al deze technieken samen het beste in kunnen zetten.”  

Ik ben er trots op dat we met de installatie van de nieuwste Ingenia Ambition 1.5T, met de versnellingstechniek Compressed Sense, in het Spaarne Gasthuis kunnen bijdragen aan snellere en meer comfortabele MR onderzoeken voor zowel patiënt als personeel.

Jo Bostyn

Business Manager bij Philips Benelux

“In een vergrijzende samenleving waarin chronische aandoeningen tot meer MR-onderzoeken en langere wachttijden leiden, is het van groot belang dat onze innovaties radiologie-afdelingen helpen om te gaan met de toenemende druk”, aldus Jo Bostyn, Business Manager bij Philips Benelux. “Ik ben er trots op dat we met de installatie van de nieuwste Ingenia Ambition 1.5T, met de versnellingstechniek Compressed Sense, in het Spaarne Gasthuis kunnen bijdragen aan snellere en meer comfortabele MR onderzoeken voor zowel patiënt als personeel”.

Rust en betere resultaten

In de nieuwe MRI is de ruimte waarin de patiënt komt te liggen groter. De patiënt ligt minder dicht op de machine en dat geeft een prettiger gevoel van ruimte. “Dat is belangrijk,” zegt Bart Titulaer, ”want de patiënt moet zo stil mogelijk liggen en dat lukt beter wanneer de ruimte prettiger is voor deze patiënt. Ook kan de patiënt op een beeldscherm zien hoelang het onderzoek nog duurt en hoe lang iemand op een bepaald moment zijn adem moet inhouden.” Dit gevoel van controle zorgt dat mensen rustiger in de MRI liggen waardoor het onderzoek vaker goed afgerond wordt.

 

De nieuwe MRI bevat ook diverse software die het gehele patiëntonderzoek versnelt, inclusief het scannen in 2D en 3D, tot wel 50% met een nagenoeg gelijkwaardige beeldkwaliteit [1]. Daardoor heeft het personeel meer tijd om zich te richten op wat het belangrijkste is: het verbeteren van patiëntzorg.

MRI in het Spaarne Gasthuis

In het Spaarne Gasthuis staan 4 total body MRI’s (voor het hele lichaam) in de locaties Haarlem Noord, Haarlem Zuid en Hoofddorp. In Hoofddorp staat de nieuwste MRI. In Haarlem Noord staat ook nog een zogenoemde extremiteiten MRI, voor polsen, enkels en knieën. 

Wat doet een MRI?

Een MRI (afkorting van: magnetic resonance imaging) is een grote tunnelvormige magneet. De patiënt wordt in de tunnel geschoven en via de combinatie van het magneetveld en radiogolven worden scans gemaakt. Het gaat om stralingsvrije technologie; dus ook geen röntgenstraling. De artsen krijgen via de scans informatie over anatomie en fysiologie van de organen, bloedvaten, botten, spieren, pezen en zenuwen. 

 

[1] In vergelijking met Philips-scans zonder Compressed SENSE. Resultaten van casestudy’s bieden geen voorspellingen voor resultaten in andere gevallen. Resultaten in andere gevallen kunnen variëren.

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Met wereldwijd circa 77.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2018 een omzet van 18,1 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Over Spaarne Gasthuis

Het Spaarne Gasthuis is een topklinisch ziekenhuis. Wij willen u de best mogelijke behandeling geven. Wij verbeteren voortdurende de kwaliteit van zorg. Het Spaarne Gasthuis maakt deel uit van de Vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsziekenhuizen (STZ). Samen met 25 andere ziekenhuizen in Nederland onderscheiden we ons door intensief te werken aan drie belangrijke pijlers:

  • Opleiding en onderwijs voor alle werknemers. ‘Leren en werken’ is tegelijkertijd een van de kerntaken is van de Spaarne Academie. De Spaarne Academie zorgt voor een goed opleidingsklimaat waarin de verpleegkundige, co-assistent of arts alles leert om een top verpleegkundige of top arts te worden.
  • Wetenschappelijk onderzoek om binnen het Spaarne Gasthuis zorg te vernieuwen en te verbeteren.
  • Het leveren van topklinische zorg aan patiënten. Topklinische zorg is de unieke, patiëntgerichte zorg op hoog niveau door gedreven professionals. Deze zorg geleverd aan patiënten dichtbij maar ook verder weg, bij onze partners, als dit beter is.We zijn een topklinisch ziekenhuis en bevinden ons in de voorhoede als het gaat om kwaliteit in patiëntenzorg. We werken altijd aan het verder verbeteren van die kwaliteit en aan vernieuwing binnen de zorg.
Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Onderwerpen

Contact

Angelique Beerenhout

Communicatieadviseur

Spaarne Gasthuis

Tel.: 023- 224 2071

Media assets

Radiologisch laborant Ria Zuurbier en radioloog Wouter de Monyé

Radiologisch laborant Ria Zuurbier

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/press/2019/20190509-spaarne-gasthuis-neemt-als-eerste-ziekenhuis-in-benelux-patientvriendelijke-en-groene-mri-in-gebruik.html Link gekopieerd

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.