aug 21, 2024 | 4 minuten leestijd
Het voortdurende tekort aan investeringen in mondhygiëne wereldwijd heeft een aanzienlijke gezondheidscrisis veroorzaakt, die gevolgen heeft voor het dagelijks leven van bijna de helft van de wereldbevolking [1]. Het rapport dat is gepubliceerd in mei 2024 door het World Economic Forum (WEF), beschrijft hoe het aanpakken van de crisis in de mondhygiëne de algemene volksgezondheid en economische groei kan verbeteren.
Als gezondheidstechnologie bedrijf en lid van de Oral Health Affinity Group van het World Economic Forum met meer dan 30 jaar expertise in mondzorg, speelde Philips een adviserende rol bij het rapport.
"Dit rapport onderstreept de noodzaak van voortdurende verbeteringen in de toegang tot mondzorg en het belang hiervan om de systemische gezondheid te bevorderen. De crisis in mondzorg heeft een onevenredig grote impact op achtergestelde gemeenschappen. Door de aandacht op mondhygiëne te vestigen, roept de Oral Health Affinity Group op tot belangrijke publiek-private partnerschappen om de wereldwijde kloof in mondzorg te dichten. In Nederland doen wij dit bijvoorbeeld samen met het Diabetes Fonds", zegt Margot van Hulsteijn, Marketing Directeur bij Philips Personal Health Benelux.
Mondziekten, waaronder parodontitis, tandbederf, tandverlies en mondkanker, treffen jaarlijks ongeveer 3,5 miljard mensen. Het aantal gevallen groeit sneller dan de wereldbevolking [1, 2]. Het rapport bouwt voort op de baanbrekende wereldijwde strategie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit 2022 op het gebied van mondzorg, waarin de ernstige gevolgen van onbehandelde mondaandoeningen voor gezinnen, gemeenschappen en het bredere zorgsysteem werden erkend [3].
De wereldwijde behandelingskosten en productiviteitsverliezen als gevolg van mondziekten worden geschat op meer dan $ 710 miljard per jaar – een economische schadepost die onevenredig hard aankomt bij de meest kwetsbare bevolkingsgroepen ter wereld [2]. Ondanks de toenemende erkenning van het belang van mondhygiëne, blijft toegang tot mondzorg beperkt vanwege de kosten voor individuen, naast een gebrek aan middelen om te investeren in de infrastructuur voor mondhygiëne [2].
Het rapport benadrukt de noodzaak om de focus te verleggen van behandeling naar preventie van mondziekten door bewustwording van mondzorg wereldwijd te verbeteren. Mondziekten zijn grotendeels te voorkomen en vereisen slechts een eenvoudige behandeling als ze vroeg worden ontdekt [2]. Door educatieve strategieën te ontwikkelen om artsen te helpen bij de mondzorg voor patiënten, draagt Philips bij aan de behoefte aan bewustwording op het gebied van mondzorg.
Het komende jaar gaan Philips en het Diabetes Fonds in Nederland samenwerken om het belang van goede mondverzorging op de algehele gezondheid, en (pre)diabetes in het bijzonder op de kaart te zetten. Het doel is dat heel Nederland minimaal twee keer twee minuten per dag gaat poetsen als onderdeel van een goede mondzorgroutine. Er is daarnaast ook een grote focus op het betrekken van de mondzorgprofessionals. Niet alleen kunnen zij namelijk een rol spelen in het eerder opsporen van prediabetes en diabetes type 2, het is daarnaast van essentieel belang dat de mondzorg systematisch wordt gekoppeld in de ketenzorg voor mensen met diabetes. Zodat mogelijke complicaties tijdig kunnen worden opgemerkt en behandeld.
Het aanpakken van mondhygiëne is in verband gebracht met verlaging van de kosten van medische zorg en verbetering van de gezondheid van zwangere vrouwen en mensen die lijden aan hart- en vaatziekten, luchtwegaandoeningen, dementie en artritis [2]. Philips richt zijn expertise op het gebied van mondzorg op het wereldwijd bevorderen van gelijke mondzorg, wat bijdraagt aan het algemene doel van Philips om tegen 2030 2,5 miljard levens per jaar te verbeteren, waaronder 400 miljoen in achtergestelde gemeenschappen. Het wereldwijd bereiken van gelijke mondzorg zou ook bijdragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG) van de Verenigde Naties op het gebied van gezondheid.
Colgate-Palmolive is een belangrijke partner in de Oral Health Affinity Group: "Als wereldleider op het gebied van mondverzorging streeft Colgate-Palmolive ernaar om haar steun te vergroten voor initiatieven die de wereldwijde crisis op het gebied van mondzorg aanpakken", aldus Dr. Maria Ryan, Executive Vice President en Chief Clinical Officer van Colgate-Palmolive. "We zijn er trots op dat we via de Oral Health Affinity Group van het World Economic Forum samenwerken met een brede gemeenschap van pleitbezorgers voor mondzorg, waaronder Philips. We blijven nieuwe manieren verkennen om ongelijkheden op het gebied van mondzorg aan te pakken en het gebrek aan kennis over het belang van mondhygiëne te bestrijden via verschillende initiatieven en partnerschappen. Ons doel is om de kennis over essentiële preventieve mondzorg te vergroten en goede gewoontes te stimuleren."
Het opbouwen van publiek-private samenwerkingsverbanden en het financieren van oplossingen voor mondzorg zijn essentieel om investeringen in mondzorg te versnellen [2]. Om de kloof in de mondzorg te dichten en activiteiten op het gebied van mondhygiëne te stimuleren, blijft Philips samenwerken met maatschappelijke organisaties zoals de Oral Health Foundation, het Diabetes Fonds en partnerschappen aangaan met tandartsverzekeraars.
Zoals is aangetoond in Thailand en Brazilië, waar mondhygiëne is opgenomen in het algemene zorgstelsel, kunnen investeringen in kennis over mondhygiëne en preventieve strategieën de mondhygiëne aanzienlijk verbeteren als deze worden gecombineerd met adequate financiering van de gezondheidszorg.
Philips streeft ernaar strategische samenwerkingen aan te gaan met stichtingen, overheden, academische instellingen, beroepsorganisaties en belangenorganisaties om de belangenbehartiging op het gebied van mondhygiëne verder te versterken en de wereldwijde gezondheidscrisis aan te pakken.
De Oral Health Affinity Group werd in 2023 door het World Economic Forum opgericht om aandacht te vestigen op de impact van slechte mondhygiëne op de volksgezondheid en de wereldeconomie, en op de maatregelen die overheden en de particuliere sector kunnen nemen om de mondhygiëne wereldwijd te verbeteren. De groep maakt deel uit van het Global Health Equity Network, een groep van meer dan vijftig bedrijven die zich inzetten voor het bevorderen van gelijkheid in de gezondheidszorg.
Bronnen [1] World Health Organization, "Global oral health status report," World Health Organization, 2022.
[2] World Economic Forum in collaboration with the American Dental Association, Colgate-Palmolive Company and Henry Schein, "The Economic Rationale for a Global Commitment to Invest in Oral Health," World Economic Forum, 2024.
[3] World Health Organization, "Landmark global strategy on oral health adopted at World Health Assembly 75," World Health Organisation, 28 May 2022. [Online]. Available: https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/landmark-global-strategy-on-oral-health-adopted-at-world-health-assembly-75. [Accessed May 2024].