okt 02, 2024 | 2 minuten leestijd
In het programma BNR Koplopers in ESG vertelt Marnix van Ginneken, lid van de raad van bestuur en Chief ESG & Legal Officer, over hoe Philips ambitieuze ESG-doelstellingen heeft geïntegreerd in de strategie en bedrijfsvoering.
“In 2020 hebben we concrete doelstellingen op elk gebied van E, S en G gesteld voor 2025, en deze geïntegreerd in onze strategie. Philips richt zich op de gezondheidszorg en wij geloven dat je met innovatie en technologie de gezondheidszorg en de gezondheid van mensen kunt verbeteren. En je kunt niet de gezondheidszorg verbeteren, als de planeet niet gezond is, daarom integreren wij ESG echt in onze strategie.”
Sinds 2020 is Philips CO2 neutraal in de eigen operatie, en is er een ambitieuze doelstelling om de CO2-emissies in de hele waardeketen te verminderen. Om deze reductie te realiseren heeft Philips deze doelstelling opgebroken en geoperationaliseerd in de korte- en lange termijn doelen. Deze targets zijn onderschreven door het Science Based Targets Initiative (SBTi).
“Zo willen we in 2025 50% van onze uitgaven in de toeleveringsketen doen bij leveranciers die zich ook committeren aan de Science Based Targets. Daarnaast kijken we ook, hoe we bij onze klanten de uitstoot kunnen reduceren door middel van ons EcoDesign programma”, vertelt Marnix.
Het EcoDesign programma maakt onderdeel uit van het innovatieproces en de productontwikkeling bij Philips. De voorwaarden in het programma zorgen ervoor dat wordt gekeken naar het materiaalgebruik maar ook energie-efficiëntie. “Het duurt meestal een aantal jaar voordat een nieuwe innovatie op de markt wordt gebracht, via het EcoDesign programma zorgen we ervoor dat de nieuwe innovaties bijdragen aan onze duurzaamheidsdoelstellingen en leiden tot een reductie van de CO2-uitstoot.”
Philips kan het echter niet alleen en daarin speelt ook de overheid en regelgeving een belangrijke rol, aldus Marnix. “Ik denk dat regelgeving noodzakelijk is, het kan ook een steun in de rug zijn en voorwaarden scheppen, maar we moeten wel oppassen dat de regeldruk niet te groot wordt. De uitdagingen op het gebied van duurzaamheid zijn zo groot, Philips kan dat niet alleen oplossen, de overheid ook niet. Je moet samenwerken. Een goed voorbeeld is hoe in Engeland duurzaamheidscriteria door de overheid worden gestimuleerd bij aanbestedingen in ziekenhuizen.” * Meer informatie over de goedkeuring van de doelen van Philips door het Science Based Targets Intiative is hier te vinden.
Luister hier het hele interview terug.