Nieuwscentrum
Jan Kimpen bij RADAR

jan 20, 2022

Chief Medical Officer van Philips aan tafel bij TROS Radar voor uitleg over slaapapneu-apparatuur

Gemiddelde leestijd: 2-4 minuten

Op 14 juni 2021 heeft Philips Respironics een veiligheidsmelding doen uitgaan met betrekking tot bepaalde slaap- en beademingsapparatuur. In het consumentenprogramma TROS Radar is in de uitzending van 17 januari 2022 aandacht besteed aan deze veiligheidsmelding, onder andere naar aanleiding van vragen die TROS Radar heeft ontvangen van gebruikers van deze apparaten.

 

Op uitnodiging van het consumentenprogramma is Jan Kimpen, Chief Medical Officer van Philips, live bij Antoinette Hertsenberg in de studio aangeschoven om uit te leggen welke stappen het gezondheidstechnologiebedrijf neemt om het probleem op te lossen.

 

Jan is voormalig kinderarts, hoogleraar en ziekenhuisbestuurder. Hij is specialist op het gebied van ademhalingsziektes. Sinds 2016 is hij de Chief Medical Officer van Philips. Als medisch directeur behoort patiëntveiligheid en het opzetten van wetenschappelijke- en klinische studies tot zijn verantwoordelijkheden.

Jan Kimpen bij RADAR

Vrijwillige veiligheidsmelding Philips Respironics

“De veiligheid van de gebruikers van onze apparatuur staat voorop. Omdat is gebleken dat het geluiddempende PE-PUR schuim in het apparaat kapot kan gaan hebben we op eigen initiatief alle betrokken apparaten teruggeroepen”, vertelt Jan.

 

Sinds de vrijwillige veiligheidsmelding werkt Philips Respironics met gecertificeerde testlaboratoria aan een uitgebreid onderzoeks- en testprogramma om de mogelijke gezondheidsrisico’s van het schuim in kaart te brengen.
 
De beoordeling van de testen door een extern medisch panel laat zien dat patiënten geen langdurige gezondheidsgevolgen zullen ondervinden als gevolg van de geïdentificeerde vluchtige stoffen die vrij kunnen komen bij gebruik van de DreamStation 1. In de komende periode zullen aanvullende testen blijven plaatsvinden.* Daarnaast heeft recent Canadees onderzoek** laten zien dat gebruikers van Philips CPAP-apparatuur geen hoger risico op kanker hebben dan gebruikers van andere CPAP-apparatuur.”

Veiligheid van de gebruikers staat voorop

“Dit zijn medische apparaten die alleen op de markt komen als ze zijn getest en voldoen aan alle kwaliteitseisen en zijn goedgekeurd door de autoriteiten. Dat het PE-PUR schuim kapot kan gaan is een onvoorzien probleem. Ik begrijp dat mensen hierover ongerust zijn, maar omdat de veiligheid van de gebruikers voor ons voorop staat, zijn we uitgegaan van het slechtste scenario en heeft Philips Respironics het initiatief genomen om alle betrokken apparaten terug te roepen”, vervolgt Jan.

Jan Kimpen bij RADAR

5,2 miljoen apparaten vervangen

“Op dit moment werken enkele duizenden van mijn collega’s aan de oplossing voor dit probleem. Het is een enorme klus, want het gaat om het vervangen en repareren 5,2 miljoen apparaten in 130 landen. We doen dit samen met thuiszorgleveranciers en in overleg met artsen.

 

De apparaten krijgen een nieuw siliconen schuim. Dit is goedgekeurd voor gebruik door de autoriteiten. In het najaar van 2021 zijn we van start gegaan met het vervangen en repareren van de apparaten. We zetten alles op alles om deze enorme operatie dit najaar af te ronden.”

 

Meer informatie over de veiligheidsmelding is te vinden op: www.philips.com/src-update.

* Het test- en onderzoeksprogramma omvat de volgende assessments die op dit moment plaatsvinden: assessment van gezondheidsrisico’s met betrekking tot de uitstoot van VOC’s voor CPAP, BiPAP en beademingsapparaten die betrokken zijn bij de veiligheidsmelding; assessment van gezondheidsrisico’s als gevolg van mogelijk gedegradeerde schuimdeeltjes voor alle betrokken apparaten; assessment van gezondheidsrisico’s met betrekking tot de blootstelling van de betrokken apparaten aan herhaald schoonmaken met ozonproducten. Meer info: https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/press/2021/20211224-philips-geeft-een-update-over-het-test-en-onderzoeksprogramma-met-betrekking-tot-de-veiligheidsmelding-voor-bepaalde-cpap-bipap-en-beademingsapparaten.html

 

** An Association between Positive Airway Pressure Device Manufacturer and Incident Cancer? A Secondary Data Analysis; American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, 2021, Volume 204, Issue 12 pp. 1484–1488; Tetyana Kendzerska, Richard S. Leung, Mark I. Boulos, Daniel I. McIsaac, Brian J. Murray, Gregory L. Bryson, Robert Talarico, Atul Malhotra, Andrea S. Gershon, Constance Mackenzie, and Marcus Povitz. Meer info: https://www.atsjournals.org/doi/abs/10.1164/rccm.202107-1734LE?journalCode=ajrccm.

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/articles/2022/20220120-chief-medical-officer-van-philips-aan-tafel-bij-tros-radar-voor-uitleg-over-slaapapneu-apparatuur.html Link gekopieerd

Onderwerpen

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer
PR & Communications Manager Health Systems Benelux
Tel.: +31 6 25 26 90 65

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.