Nieuwscentrum
masthead Philips Image Guided Therapy Philips Azurion l

okt 29, 2019

NRC: “Chirurg snijdt straks in een hologram”

Gemiddelde leestijd: 2-4 minuten

Binnen de Image Guided Therapy (IGT) business cluster werkt Philips aan innovaties op het gebied van beeldtechnieken en beeldgestuurde operaties. Een belangrijke innovatie locatie is de campus in Best. Deze is met zijn 41 hectare onderdeel van de grootste productie- en innovatielocatie van Philips. Het NRC kwam langs voor demonstraties van de nieuwste procedures voor wervelkolomchirurgie en longkanker, en sprak met Bert van Meurs, Chief Business Leader Image Guided Therapy. 

 

Met behulp van een dummypop laat Mirjam Rubbens, Director New Business Development Spine Surgery, zien hoe bij een ‘normale’ rugoperatie over bijna de gehele ruggengraat een incisie wordt gemaakt. Dankzij nieuwe Augmented Reality en chirurgische navigatie technologie voor de Philips Azurion, kan dezelfde behandeling in de toekomst minimaal invasief worden uitgevoerd met kleine incisies. Zo hoeft de arts minder te snijden. Dat scheelt voor de patiënt, maar minder ligdagen per operatie is ook goed voor de portemonnee van ziekenhuizen.

 

“Op de campus in Best testen onderzoekers in tientallen prototype-operatiekamers nieuwe technologieën uit. Door nieuwe ontwikkelingen op het gebied van software kunnen van verschillende beelden (zoals CT-scans en camerabeelden) één 3D-beeld gemaakt worden,” schrijft het NRC.

Met de 3D-integratie van beelden worden allerlei nieuwe behandelingen mogelijk. Daardoor kunnen we de arts precies laten zien hoe groot een tumor is, of waar een schroef moet komen.

Bert van Meurs

Chief Business Leader Image Guided Therapy bij Philips

Nieuwe behandelmogelijkheden

Aan het woord in het artikel is ook Bert van Meurs, Chief Business Leader Image Guided Therapy bij Philips. Hij vertelt waarom de ontwikkelingen binnen IGT zo’n grote stap vooruit zijn: “Met de 3D-integratie van beelden worden allerlei nieuwe behandelingen mogelijk. Daardoor kunnen we de arts precies laten zien hoe groot een tumor is, of waar een schroef moet komen,” vertelt Bert het NRC.

 

Zestien Nederlandse ziekenhuizen – waaronder het Isala in Zwolle en de universitaire medische centra in Groningen en Maastricht – maken gebruik van de laatste generatie van Philips' technologie voor beeldgeleide ingrepen.

Philips Image Guided Therapy NRC next

Augmented reality bril

Volgende stap is volgens Bert operaties die worden uitgevoerd met augmented reality-brillen. Philips werkt daarom samen met Microsoft, zodat op termijn met de Hololens 2 operaties worden gedaan. “Iedereen ziet dan in de operatiekamer een hologram voor zich zweven: bijvoorbeeld de aorta van de patiënt,” zegt hij. “Dat wordt nu alleen nog in ons lab gedaan. Het is een laag óver de werkelijkheid heen, dus de arts kan nog steeds de rest van de operatiekamer zien.”

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/articles/2019/20191029-nrc-bericht-over-innovaties-bij-image-guided-therapy.html Link gekopieerd

Onderwerpen

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer
PR & Communications Manager Health Systems Benelux
Tel.: +31 6 25 26 90 65

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.