Nieuws en updates > Dr. Jan Kimpen, Senior Medical Advisor, beantwoordt belangrijke vragen van patiënten

Dr. Jan Kimpen, Senior Medical Advisor, beantwoordt belangrijke vragen van patiënten

16 februari 2023

Terwijl we vooruitgang blijven boeken met de verzending van vervangende apparaten, hebben we contact opgenomen met Dr. Jan Kimpen, Senior Medical Advisor, om een aantal van de meest voorkomende vragen van patiënten te beantwoorden, over de veiligheid van apparaten tot de nieuwste test- en onderzoeksresultaten. Dr. Kimpen is arts en voormalig hoogleraar Pediatrie met passie voor de veiligheid en het welzijn van patiënten.  

Dr. Jan Kimpen, Senior Medical Advisor van Philips

Dr. Jan Kimpen
Senior Medical Advisor

Ik ben onzeker over het gebruik van mijn vervangende apparaat. Hoe weet ik of het veilig is?

Het is normaal dat u zich zorgen maakt en we begrijpen dat u zich vragen stelt over de veiligheid van uw vervangende apparaat.  We hebben veel stappen ondernomen om uw veiligheid te garanderen. Hoewel de teruggeroepen apparaten bijvoorbeeld een geluidsdempend polyurethaan (PE-PUR) schuimcomponent bevatten, is het schuimrubber van nieuwe en herstelde apparaten een siliconenschuim. Het vervangende siliconenschuim voldoet aan alle van toepassing zijnde industriële testnormen, inclusief het testen van deeltjes en VOC-emissies, en is goedgekeurd als onderdeel van ons herstelproces. 


Bekijk een korte video op onze website die meer details deelt over ons uitgebreide onderzoek naar DreamStation-apparaten van de eerste generatie*, inclusief de verschillen tussen het schuim dat wordt gebruikt in getroffen apparaten en vervangende apparaten, hoe we apparaatonderdelen vervangen en hoe we omgaan met cosmetische onvolkomenheden.

Ik zag onlangs dat Philips Respironics test- en onderzoeksresultaten aankondigde voor DreamStation-slaaptherapieapparaten van de eerste generatie*. Wat betekenen ze voor mij als patiënt?

Onafhankelijke tests zijn belangrijk voor het vertrouwen van patiënten in onze apparaten. Zoals u wellicht in ons persbericht van december hebt gelezen, waren de nieuwste resultaten bemoedigend, omdat “zij aantoonden dat blootstelling aan de uitstoot van deeltjes door de aantasting van schuim waarschijnlijk niet zal leiden tot een aanzienlijke schade aan de gezondheid. Deze resultaten duiden er verder op dat de blootstelling aan vluchtige organische stoffen (VOS) waarschijnlijk niet zal leiden tot gezondheidsgevolgen op de lange termijn voor patiënten.” Houd er echter rekening mee dat de FDA de gegevens en analyses die Philips Respironics heeft verstrekt nog steeds in overweging neemt en mogelijk tot een andere conclusie kan komen.  De richtlijnen van Philips Respironics voor zorgverleners en patiënten blijven verder ongewijzigd en blijft Philips Respironics verder gaan met het herstelprogramma voor terugroepacties.


We waarderen de relatie tussen een arts en patiënt, dus het is belangrijk om met uw zorgteam te praten over de vraag of u een betrokken apparaat moet blijven gebruiken terwijl u wacht op een vervanging.  Als fabrikant van het apparaat kunnen we een patiënt niet rechtstreeks adviseren over hun individuele slaaptherapie.


Meer informatie over de nieuwste testresultaten vindt u op onze website, en mijn advies is dat elke patiënt met zijn of haar arts praat om te begrijpen wat deze resultaten betekenen voor uw behandeling. Bovendien is het belangrijk dat zorgverleners en patiënten de volledige test-update van onze website (inclusief informatie over de beperkingen van de tests) gebruiken voor een weloverwogen besluitvorming en niet alleen op dit overzicht vertrouwen.


De tests voor DreamStation Go- en System One-apparaten worden voortgezet, en we zullen zo snel mogelijk een update delen.

Waarom heeft het testen zo lang geduurd?

In juni 2021, toen de vrijwillige terugroepactie begon, hadden we beperkte veiligheids- en risicogegevens. Op basis van wat we toen wisten, zijn we begonnen met een uitgebreid test- en onderzoeksprogramma om potentiële gezondheidsrisico's te helpen begrijpen. Externe validatie en testen is een essentieel onderdeel van het herstelprogramma, maar kost tijd. De tests die we hebben uitgevoerd zijn zeer grondig en vergen enkele maanden. Sommige tests moeten in volgorde worden uitgevoerd, waarbij de benodigde tijd wordt verlengd.

Uw test en onderzoek vermeldden een derde partij gekwalificeerde deskundigen. Waarom zijn deze deskundigen nodig?

Het vertrouwen van de patiënt is van cruciaal belang voor de toekomst. Onafhankelijke deskundigen van derden, dat wil zeggen mensen en groepen buiten Philips, zijn een belangrijk onderdeel bij het geruststellen van patiënten en het herstellen van het vertrouwen. We hebben samengewerkt met vijf van de grootste onafhankelijke gecertificeerde laboratoria ter wereld, evenals externe experts en artsen om grondige tests en onderzoek uit te voeren. U kunt meer lezen over deze testresultaten, of een korte video bekijken op onze website.

Waarom heb ik een voorschrift nodig voor mijn apparaat?

Wanneer uw arts CPAP-therapie voorschrijft, bevat het voorschrift informatie die specifiek is voor uw situatie. We vragen patiënten hun voorschrift te delen om ervoor te zorgen dat het apparaat naar individuele behoeften werkt.

Als u specifieke vragen hebt die hier of op de website niet aan de orde komen, neem dan contact met ons op. 

*Eerste generatie DreamStation-apparaten zijn DreamStation CPAP/Auto CPAP/BiPAP, DreamStation BiPAP ASV, DreamStation BiPAP AVAPS/ST, E30-ventilator

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.