Een auto bouwen die op een fluitsignaal beweegt of andere werkende gadgets maken, die je alleen in spionagefilms ziet? Een eigen ruimtemissie opstarten, ontwerpen voor de toekomst? Dat was allemaal mogelijk met de elektronische en mechanische bouwdozen van Philips, bestemd voor urenlange bouw- en experimenteerpret voor alle constructeurs en technici in de dop.
In 1957 brengt Philips het allereerste eigen technisch speelgoed op de markt: de zelf in elkaar te schroeven transistorradio, de ‘Pionier’. De bouwdozen slaan aan en zijn verkrijgbaar in de versies Junior, Senior en Master. Hierdoor is de basis bouwdoos aan te vullen met FM-ontvangers, luidsprekers of stereoversterkers.
In 1963 introduceert Philips experimenteerdozen voor elektronica, de ‘Electronic Engineer’ en de ‘Radio Engineer’, in 1965 volgen bouwdozen voor werktuigbouwkunde de ‘Mechanical Engineer’ en de experimenteerdozen voor scheikunde.
Bij de ontwikkeling “gingen we uit van het feit dat we een constructie- en experimenteerset wilden maken,” aldus de ontwerpers, “zoals die waarnaar we zelf vroeger verlangden, maar die toen niet bestond.” Het doel is duidelijk: jeugd, de ingenieurs van de toekomst, te interesseren voor de techniek.
Van meet af aan is het de bedoeling om de bouwdozen met elkaar te combineren om verschillende ingewikkelde constructies te kunnen bouwen, bijvoorbeeld een waterpomp, slingerklok, heimachine, kabelgondelbaan en nog 1001 andere mogelijkheden. “De instructiedozen zijn niet voor een bepaalde leeftijd, maar voor een bepaalde interesse gemaakt. De handleiding moet uitnodigen om zelfstandig je eigen gang te gaan, je eigen fantasie te gebruiken bij het construeren,” benadrukken de makers.
Alles werkt op transistors en batterijen, zelfs een klein elektromotortje is bijgeleverd. Zo’n motortje kun je trouwens met onderdelen uit de “Electronic Engineer” ook zelf bouwen. Bovendien speelt elke nieuw op de markt gebrachte bouwdoos in op de nieuwste technologische ontwikkelingen. Zelfs een zelfgebouwde t.v.-ontvanger of computer is mogelijk. Ook thema’s als mineralenwinning en milieubescherming ontbreken niet in de educatieve experimenteerdozen.
De WalkieTalkie bouwdoos wint in 1966 een ‘Oscar van het speelgoed’.
Met de Magnetophone TR1000 kun je geluid opnemen en weergeven.
Voor een bredere doelgroep introduceert Philips in 1968 Philiform, constructiespeelgoed dat met het kind meegroeit.
Philiform bevat simpele bouwdozen voor jongere kinderen en meer complexe voor oudere. Met behulp van blokken, strips, driehoeken, zeshoeken, wielen, verbindingstukken, assen en motoren bouw je een complete stad met bewegende hijskranen en bruggen, met gemotoriseerde vrachtwagens, vliegtuigen, boten en zelfs treinen compleet met rails. Philiform is goed te combineren met de bouwdozen van Mechanical en Electrical Engineer.
Tussen 1968 en 1974 brengt Philips naast op afstand bestuurbare modelvoertuigen, zoals een hovercraft, een kustwachtboot en een rode sportwagen een elektronisch orgel op de markt, waarmee kinderen eigen muziek kunnen componeren.
De Philips bouw- en experimenteerdozen zijn meerdere keren uitgeroepen tot speelgoed van het jaar, geprezen voor het spelenderwijs leren omgaan met de geheimen van de techniek. Philiform verdwijnt na enkele jaren uit de markt. De experimenteerdozen produceert Philips tot ver in de jaren tachtig van de 20ste eeuw. De dozen vinden zelfs hun weg naar het technisch onderwijs. Zo inspireert het speelgoed van Philips menige jongere voor een toekomst in de techniek.
Met Museum Kids Factory in het Philips Museum inspireert Philips kinderen nog steeds voor een toekomst in techniek. Museum Kids Factory is een knutselwerkplaats voor kinderen waar ze spelenderwijs meer over techniek leren. Ze gaan aan de slag en maken kennis met mechanica en (voor de oudere kinderen) eenvoudige elektronica. De jongere kinderen (6 en 7 jaar) mogen knutselen met diverse materialen en lijmpistool. De oudere kinderen (8 t/m 12 jaar) mogen bovendien solderen, zagen en boren.
Tekst: Miriam Lengová, Philips Company Archives
Bron: Philips Company Archives
Copyright: Koninklijke Philips N.V.
You are about to visit a Philips global content page
Continue Praktische informatie
Philips Museum Emmasingel 31 5611 AZ Eindhoven Receptie +31 (0)40 235 90 30 Boekingen & Sales +31 (0)6 – 29 12 30 86 Pers +31 (0)6 81 09 07 68
Toegankelijkheid Stichting tot Behoud van Historische Philips-producten (SBHP)
Het Philips Museum is goed toegankelijk voor mindervalide bezoekers. Er is een mindervalide toilet aanwezig en we beschikken over een lift. Ook hulphonden mogen (indien nodig) naar binnen. Er is een rolstoel aanwezig. Indien gewenst graag vooraf reserveren door te bellen met +31 (0)40 235 90 30.
Voor het afgeven van oude Philips-producten kun je terecht bij de Stichting tot Behoud van Historische Philips-producten (SBHP) via www.philips-historische-producten.nl of mail naar sbhp@kpnmail.nl.
Historische foto’s, brieven, documenten en brochures van Philips kun je doneren aan ons museum.
Philips Museum
You are about to visit a Philips global content page
Continue