Metalix and Rotalix

Metalix en Rotalix: baanbrekende innovaties in de
röntgentechnologie


In 1896, enkele maanden nadat Wilhelm Röntgen de ontdekking van de x-straling deed, schreef   Frederik Philips naar zijn zoons Gerard en Anton dat er in Duitsland een apparaat was uitgevonden, waarmee je ‘de meisjes recht in het hart kon kijken’. Het zou echter tot 1918 duren voordat Philips röntgenbuizen ging maken. In 1919 werd het eerste Philips-octrooi op het gebied van röntgenbuizen verleend.

Twee baanbrekende uitvindingen

In de jaren twintig van de twintigste eeuw deed Albert Bouwers op het Philips Natuurkundig Laboratorium in Eindhoven twee baanbrekende uitvindingen: Metalix (1924) en Rotalix (1929).

Met de Metalix-buis ontwikkelde Albert Bouwers een geheel nieuw type röntgenbuis met een metalen omhulsel, die veel veiliger was voor artsen en patiënten dan de buizen die tot dan toe werden gebruikt. Deze buis bood betere bescherming tegen gevaarlijke röntgenstraling. Hij maakte daarbij gebruik van een uitvinding uit 1922 van Gilles Holst (directeur van het NatLab) voor verbindingen van glas en metaal. In 1928 volgde de introductie van het eerste Philips röntgentoestel, Metalix-junior.

Scherper beeld

In 1929 introduceerde Philips de Rotalix-buis, een röntgenbuis met een draaiende anode. Door deze aanpassing raakte de buis minder snel oververhit, kon straling van een hogere intensiteit worden gebruikt en verkreeg men scherpere beelden, waardoor niet alleen botten maar ook weefsels als longen en hart beter zichtbaar werden. Het Rotalix-principe wordt nog steeds toegepast in röntgenbuizen voor medisch gebruik.

Tekst door Philips Company Archives.
Copyright: Koninklijke Philips N.V. / Philips Company Archives

Metalix

Philips Metalix röntgenbuis (1924-1925)

Metalix

Mobiele Metalix röntgen (1930)

Wil je meer leuke Eureka-feitjes?

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met honderden culturele instellingen, boekhandels en bibliotheken brengen we geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders.

Het thema van dit jaar is Eureka! En bij Philips zijn heel wat uitvindingen gedaan. Daarom geven wij graag wat extra aandacht aan belangrijke ontdekkingen die gedaan zijn in de Philipsgeschiedenis.

Hou deze maand onze website in de gaten voor nog meer leuke Philips-uitvindingen.

Lees ook het bericht over Philips allereerste octrooi:

Maand van de Geschiedenis banner

Delen

Toegankelijkheid

Het Philips Museum is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

Geleidehonden toegestaan

Stichting tot Behoud van Historische Philips-producten (SBHP)

Voor het afgeven van oude Philips-producten kun je terecht bij de Stichting tot Behoud van Historische Philips-producten (SBHP) via www.philips-historische-producten.nl of mail naar sbhp@kpnmail.nl.
Historische foto’s, brieven, documenten en brochures van Philips kun je doneren aan ons museum.

Contact

Philips Museum
Emmasingel 31

5611 AZ Eindhoven


Algemeen receptie Philips Museum:
+31 (0)40 235 90 30
info-museum@philips.com


Boekingen en Sales:
+31 (0)6 – 29 12 30 86
boekingen-museum@philips.com

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.