Eerste Philips octrooi

Verlengen van levensduur, het eerste octrooi van Philips


Eerste patent

Het eerste patent van Philips werd toegekend op 7 december 1905 door het ‘Kaiserliches Patentamt’ in Berlijn. Het betrof een uitvinding van Gerard Philips om de levensduur van kooldraadlampen te verlengen.

In Nederland was de Octrooiwet tijdelijk buiten werking gesteld. Pas in 1910 zou deze wet opnieuw van kracht worden. Vandaar dat het patent in 1905 werd aangevraagd in Duitsland, waar grote concurrenten als Siemens & Halske en AEG de markt beheersten.

Notitieboekje van Gerard

Gerard Philips startte in 1891 samen met zijn vader Frederik de firma Philips & Co. Dit bedrijf zou binnen enkele jaren uitgroeien tot een grote internationale onderneming. Als ingenieur was Gerard sterk betrokken bij het verbeteren van gloeilampen en de wijze waarop deze werden geproduceerd.

Zijn enige bewaard gebleven notitieschrift uit 1893 – te zien in het Philips Museum – geeft een beeld van zijn persoonlijke experimenten ter verbetering van de productie en kwaliteit van gloeilampen. Ook nam hij het initiatief voor de oprichting in 1914 van het Philips Natuurkundig Laboratorium, het NatLab, dat uitgroeide tot een vermaard onderzoekscentrum. Tegenwoordig zijn ongeveer 60.000 uitvindingen van Philips geoctrooieerd.

Tekst door Philips Company Archives.
Copyright: Koninklijke Philips N.V. / Philips Company Archives

Eerste Philips octrooi

Afbeelding: foto van eerste octrooi, 1905. Het betrof een uitvinding van Gerard Philips om de levensduur van kooldraadlampen te verlengen.

Wil je meer leuke Eureka-feitjes?

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met honderden culturele instellingen, boekhandels en bibliotheken brengen we geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders.

Het thema van dit jaar is Eureka! En bij Philips zijn heel wat uitvindingen gedaan. Daarom geven wij graag wat extra aandacht aan belangrijke ontdekkingen die gedaan zijn in de Philipsgeschiedenis.

Hou deze maand onze website in de gaten voor nog meer leuke Philips-uitvindingen.

Maand van de Geschiedenis banner

Delen

Toegankelijkheid

Het Philips Museum is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

Geleidehonden toegestaan

Stichting tot Behoud van Historische Philips-producten (SBHP)

Voor het afgeven van oude Philips-producten kun je terecht bij de Stichting tot Behoud van Historische Philips-producten (SBHP) via www.philips-historische-producten.nl of mail naar sbhp@kpnmail.nl.
Historische foto’s, brieven, documenten en brochures van Philips kun je doneren aan ons museum.

Contact

Philips Museum
Emmasingel 31

5611 AZ Eindhoven


Algemeen receptie Philips Museum:
+31 (0)40 235 90 30
info-museum@philips.com


Boekingen en Sales:
+31 (0)6 – 29 12 30 86
boekingen-museum@philips.com

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.