Toen het bedrijf in de jaren ’80 en ’90 vol inzette op digitalisatie, oorspronkelijk vooral gericht op consumentenelektronica, realiseerden de onderzoekers zich al snel dat het digitaliseren van data ook de zorg radicaal zou kunnen veranderen. Dankzij digitalisering kunnen artsen patiëntgegevens namelijk makkelijker delen en röntgenfoto’s overzichtelijker opslaan. Deze optische technologie wordt nu wereldwijd gebruikt binnen de gezondheidszorg om celweefsel te scannen en digitaal te bewaren.
130 jaar samenwerking
Zulke baanbrekende innovaties maak je natuurlijk nooit alleen. Philips werkt nauw samen met partners in de zorg bij het ontwikkelen van nieuwe oplossingen. Waarom? Omdat ze geloven dat vanuit krachtige co-creatie de beste oplossingen ontstaan. Ze bekijken elke uitdaging vanuit verschillende invalshoeken en altijd met een fundamenteel begrip van de behoeften die bij mensen leven.
De eerste samenwerking met medisch specialisten dateert al uit 1917. Toen vroeg een radioloog van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam of Philips een röntgenbuis wilde repareren. Dat was de start van de betrokkenheid van Philips bij medische componenten en systemen, met baanbrekende röntgensystemen als resultaat.
Vanaf de jaren ’90 worden er vele disciplines betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe vindingen. De laatste jaren ontwikkelde Philips medische innovaties die iconisch zijn geworden, zoals de Ambient Experience bij het maken van scans. Gelanceerd in 2003 wordt deze ‘beleving’ inmiddels wereldwijd gebruikt. Door de rustgevende en comfortabele omgeving voelen patiënten zich niet alleen minder gestrest, ze blijven ook beter stilliggen waardoor scans sneller lukken. De ontwikkeling ervan was een mooi staaltje samenwerking, tussen zowel onderzoekers, ontwerpers en medici als de patiënten om wie het uiteindelijk allemaal draait.