NL
EN
Museum
Opening Exhibition Gerard

Tentoonstelling Gerard Philips officieel geopend door burgemeester Jeroen Dijsselbloem en nieuwe titel FRITS magazine gepresenteerd


Op woensdag 31 mei opende burgemeester Jeroen Dijsselbloem officieel de tentoonstelling over Gerard Philips in het Philips Museum. Hij nam tijdens de opening van de tentoonstelling ook de nieuwste editie van FRITS magazine in ontvangst. Het Eindhovense magazine kreeg voor deze speciale gelegenheid eenmalig een andere naam: GERARD.

Tijdens de officiële opening van de expositie was de regio Brainport Eindhoven breed vertegenwoordigd. Gerard is immers niet alleen de oprichter van Philips, maar met zijn visie op innovatie en maatschappelijk ondernemen was hij ook van grote invloed op de hele regio zoals we die vandaag de dag kennen.

Gerard op de voorgrond

Sylvia van Es, president Philips Nederland: “Op 15 mei, de dag dat Gerard het bedrijf heeft opgericht, onthulden we al samen het kunstwerk als eerbetoon aan onze oprichter. Nu ’Gerard’ is “thuisgekomen” in Eindhoven, kan ook het grote publiek via deze speciale tentoonstelling nader persoonlijk kennis maken met de oprichter van Philips. We halen Gerard hiermee uit de schaduw van de geschiedenis en brengen hem weer naar de voorgrond. Waar hij als de grondlegger van Brainport thuishoort.”

Nalatenschap

Burgemeester Jeroen Dijsselbloem vertelde tijdens de onthulling van het kunstwerk van Gerard op 15 mei: “Gerard Philips heeft onze Brainportregio een grote nalatenschap gegeven op het gebied van innoveren, ondernemen en samenwerken. Dit staat nog elke dag aan de basis van wie wij zijn en wat we doen. Zonder Gerard was geen Philips, geen Natlab of High Tech Campus, geen PSV en geen ‘lichtstad’. Het is moeilijk voorstelbaar hoe Eindhoven zich zonder Gerard zou hebben ontwikkeld.”

Empirische onderzoeker

Olga Coolen, directeur Philips Museum: “Gerard Philips was een echte ingenieur en technicus, maar had ook enorm gevoel voor ondernemerschap en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bijzonder aan de tentoonstelling over hem, is dat niet eerder getoond werk digitaal wordt gepresenteerd. Zo kunnen bezoekers door zijn handgeschreven notitieboekje bladeren en nóg dichter bij de gedachtewereld en experimenten van Gerard Philips komen.

Onlangs hebben we met een aantal experts onderzoek gedaan naar dit boekje. Zo kwamen we erachter dat Gerard in die vijf weken zich toelegde op het spuiten van de cellulosedraad, wat een geschikt plakmiddel bleek te zijn en leidde tot het beste verkolingsproces. Zijn manier van werken was die van een empirisch onderzoeker; iets uitproberen, noteren, en met kleine aanpassingen weer opnieuw experimenteren. Tot hij het beste resultaat had.”

Eenmalige nieuwe titel voor FRITS magazine

De openingshandeling van de tentoonstelling Gerard was tevens de lancering van de nieuwste editie van FRITS magazine. Deze speciale editie van het magazine, voor de gelegenheid eenmalig omgedoopt tot GERARD, kwam tot stand door een samenwerking tussen FRITS Media en Philips. Het blad telt bijna 200 pagina’s, waarvan een derde gaat over Philips. In de artikelen staan de belangrijke pijlers van Gerard en zijn nalatenschap voor het huidige Philips centraal: innovatie, ondernemerschap en maatschappelijke betrokkenheid. Het themanummer ligt op 6 juni in de winkels.

Hans Matheeuwsen, hoofdredacteur en eigenaar van FRITS magazine: “Frits Philips, aan wie wij als blad schatplichtig zijn, is als sociale ondernemer een begrip in Eindhoven, je zou hem zelfs populair kunnen noemen. Zijn vader Anton, broer van Gerard, geldt in de stad als het commerciële brein achter de expansie van Philips als concern in de eerste helft van vorige eeuw. Gerard is weliswaar de founder van het bedrijf, maar gold tegelijkertijd als de grote onbekende Philips, van wie de stad letterlijk geen beeld had. Daar is verandering in gekomen. En dat werd hoog tijd. We hebben graag meegewerkt aan het doel van Philips om hem een gezicht te geven en herkenbaar te maken.”

Tentoonstelling Gerard Philips

De tijdelijke expositie Gerard Philips biedt een inkijkje in het denken en doen van de oprichter van Philips. Er is een film te zien waarin Daan Schuurmans vertelt over hoe Gerard met oog voor techniek, ondernemerschap en medemens meer dan 130 jaar geleden de basis legde voor het innovatieve bedrijf dat uitgegroeide tot wereldwijd concern. Tot op de dag van vandaag is Gerard een inspirator voor toekomstige generaties.

Kunstwerk Gerard Philips: eerbetoon aan innovatie, ondernemerschap en menselijkheid

Ter ere van de 130-jarig bestaan van Philips heeft het bedrijf als eerbetoon aan innovatie en menselijkheid een kunstwerk van Gerard geschonken aan de gemeente Eindhoven. Het 7-meterhoge kunstwerk werd op maandag 15 mei onthuld op de tijdelijke locatie in het Gloeilampplantsoen op Strijp-T.

Opening Exhibition Gerard Philips
Opening Exhibition Gerard Philips
Opening Exhibition Gerard Philips
Opening Exhibition Gerard Philips
Opening Exhibition Gerard Philips
Opening Exhibition Gerard Philips
Opening Exhibition Gerard Philips

Toegankelijkheid

Het Philips Museum is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

Geleidehonden toegestaan

Stichting tot Behoud van Historische Philips-producten (SBHP)

Voor het afgeven van oude Philips-producten kun je terecht bij de Stichting tot Behoud van Historische Philips-producten (SBHP) via www.philips-historische-producten.nl of mail naar sbhp@kpnmail.nl.
Historische foto’s, brieven, documenten en brochures van Philips kun je doneren aan ons museum.

Contact

Philips Museum
Emmasingel 31

5611 AZ Eindhoven


Algemeen receptie Philips Museum:
+31 (0)40 235 90 30
info-museum@philips.com


Boekingen en Sales:
+31 (0)6 29 12 30 86
boekingen-museum@philips.com

 

Pers:
+31 (0)6 81 09 07 68
info-museum@philips.com

 

 

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.