Technologische ontwikkelingen hebben een behoorlijke impact op ons dagelijks leven. Een leven zonder elektrisch licht kunnen we ons niet (meer) voorstellen, de mogelijkheden zijn alleen maar toegenomen.
Het Philips Museum introduceert ‘Licht!’, een nieuw educatief programma over licht, speciaal ontwikkeld voor basisscholieren en waarin de veelzijdigheid van kunstlicht op een interactieve wijze wordt gedeeld. Tijdens lichtfestival GLOW in Eindhoven staan er diverse lichtproeven opgesteld in het museum om op een laagdrempelige en interactieve manier bezoekers van alle leeftijden kennis te laten maken met toepassingsmogelijkheden van licht.
Het lesprogramma ‘Licht!’ neemt leerlingen van basisonderwijs (groep 5 en 6) mee in de toepassingsmogelijkheden van kunstlicht. Vanuit verschillende beroepen worden de deelnemers uitgedaagd na te denken over lichttoepassingen. Ze gaan zelf aan de slag en onderzoeken de mogelijkheden van elektrisch licht. Kinderen ontdekken hoe de uitvinding van licht een blijvende invloed heeft op de maatschappij en daarmee ook hun eigen dagelijks leven.
Jolijn Rietbergen, expositiemanager bij Philips Museum vertelt: “Licht laat kinderen experimenteren waardoor ze zelf tot inzichten komen. Zo merkte een leerling op: ‘deze sinaasappel ziet er nu uit als een avocado’, een ontwapende conclusie dat je met lichtkleuren Rood, Groen en Blauw (RGB) invloed kan uitoefenen op hoe een product wordt gepresenteerd.”
“Leerlingen verwonderen zich erover hoeveel beroepen specifiek gebruik maken van kunstlicht”, vervolgt Rietbergen. “Met een endoscoop onderzoeken de scholieren een (nep)lichaam. Ze volgen de buizen totdat ze organen kunnen zien. De reacties zijn dan vooral vol verbazing.”
Tijdens lichtfestival GLOW laat Philips Museum de impact van licht op het dagelijks leven aan het grote publiek zien. In ‘Light up your visit’ worden diverse lichtproeven uit het nieuwe educatieprogramma eenmalig openbaar gesteld voor alle bezoekers.
Naast de licht-proeven in het museum, wordt iedere dag toneelstuk De Lamp opgevoerd met het Oude Fabriekje als decor. Het verhaal neemt je mee naar de eerste gloeilampen van Philips en wordt verteld door het Lampenmaakstertje, Gerard en Anton Philips. In november zijn er ook diverse minicolleges in het museum te volgen over licht. Bekijk de website voor de volledige programmering.
Datum: 9 t/m 17 november 2024
Tijd: 11.00 tot 17.00 uur
Adres: Emmasingel 31, Eindhoven
Tickets: Tickets online te koop. Gratis toegang op vertoon van museumkaart.
Het Philips Museum biedt educatieve programma’s aan voor basis- en voorgezet onderwijs. Benieuwd naar het hele aanbod? Klik op de Educatie button.
Geinteresseerd in programma’s voor mbo, hbo of wo studenten? Neem voor meer informatie en boekingen contact met ons op via +31 (0)6 - 29 12 30 86 of via boekingen-museum@philips.com.
You are about to visit a Philips global content page
Continue Praktische informatie
Philips Museum Emmasingel 31 5611 AZ Eindhoven Receptie +31 (0)40 235 90 30 Boekingen & Sales +31 (0)6 – 29 12 30 86 Pers +31 (0)6 81 09 07 68
Toegankelijkheid Stichting tot Behoud van Historische Philips-producten (SBHP)
Het Philips Museum is goed toegankelijk voor mindervalide bezoekers. Er is een mindervalide toilet aanwezig en we beschikken over een lift. Ook hulphonden mogen (indien nodig) naar binnen. Er is een rolstoel aanwezig. Indien gewenst graag vooraf reserveren door te bellen met +31 (0)40 235 90 30.
Voor het afgeven van oude Philips-producten kun je terecht bij de Stichting tot Behoud van Historische Philips-producten (SBHP) via www.philips-historische-producten.nl of mail naar sbhp@kpnmail.nl.
Historische foto’s, brieven, documenten en brochures van Philips kun je doneren aan ons museum.
Philips Museum
You are about to visit a Philips global content page
Continue