Museum

Minicolleges tijdens Dutch Technology Week 2021


Speciaal voor de Dutch Technology Week (DTW) 2021 lanceren we vanaf maandag 31 mei elke dag om 20.00 uur een digitaal minicollege.

 

De colleges zijn ontwikkeld om te begrijpen waar de alom aanwezig digitale technologie in ons dagelijkse leven vandaan komt. Apparaten als radio, röntgenbuizen en cd-spelers staan en stonden niet op zichzelf. Ze maken deel uit van een interessante techniekgeschiedenis die nog steeds gaande is.

 

Met de minicolleges gaan de museumdocenten dieper in op de techniekgeschiedenis van de 20ste eeuw. Deze wordt uiteengerafeld in verschillende onderwerpen, waarbij Philips grote betrokkenheid had.  

 

Je kunt het minicollege op het Youtube-kanaal van het Philips Museum bekijken. De colleges duren ongeveer 30 minuten en zijn na de lancering tot en met zondag 13 juni terug te kijken.

 

Het programma:

 

Maandag 31 mei, vanaf 20.00 uur: Van analoog naar digitaal
Wat is een bit? Wat houden al die nullen en enen in? Wat is het verschil tussen analoog en digitaal geluid? In dit minicollege komen deze onderwerpen aan bod. Je leert over de ontwikkeling van analoog naar digitaal. Dat door digitalisatie informatie compacter kan worden opgeslagen en worden doorgestuurd in een wereld waar steeds meer informatievoorziening nodig is.

 

Dinsdag 1 juni, vanaf 20.00 uur: Geluid zo snel als licht - Ontwikkeling van de radiotechniek
Hoe heeft de ontwikkeling van de radio eraan bijgedragen dat geluidsgolven met de snelheid van licht over de hele wereld konden worden uitgezonden? En welke rol heeft Philips hierin gespeeld? Kom erachter in dit minicollege.

 

Woensdag 2 juni, vanaf 20.00 uur: Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet - Röntgen, van techniek naar gezondheidszorg

De Duitse natuurkundige Wilhelm Röntgen zorgde voor een revolutie met zijn ontdekking van x-straling. Wat heeft de uitvinding van x-stralen betekend voor de medische wereld? En hoe groot is de rol die Philips heeft gespeeld in de doorontwikkeling van deze vinding? Je hoort het in een theatrale vertelling over Röntgen.

 

Donderdag 3 juni, vanaf 20.00 uur: De fascinatie van innovatie
Je hoort de term zo vaak: innovatie. Maar wat is het eigenlijk? En waar moet je op letten als je een innovatie op de markt wilt brengen? Aan welke innovaties heeft Philips gewerkt, wat zijn de successen en wat zijn de flops? In dit minicollege hoor je het van binnenuit.

  

Vrijdag 4 juni, vanaf 20.00 uur: Van radiolamp tot ledlamp
Wat is het verschil tussen een radiolamp en een ledlamp? En welke belangrijke ontwikkelingen in de geschiedenis van de elektronica hebben geleid tot de lamp hoe we hem nu gebruiken? En hoe werkt een ledlamp eigenlijk precies? Schuif aan bij dit minicollege en kom het allemaal te weten.

 

Ook leuk in het kader van DTW 2021

Toegankelijkheid

Het Philips Museum is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

Geleidehonden toegestaan

Stichting tot Behoud van Historische Philips-producten (SBHP)

Voor het afgeven van oude Philips-producten kun je terecht bij de Stichting tot Behoud van Historische Philips-producten (SBHP) via www.philips-historische-producten.nl of mail naar sbhp@kpnmail.nl.
Historische foto’s, brieven, documenten en brochures van Philips kun je doneren aan ons museum.

Contact

Philips Museum
Emmasingel 31

5611 AZ Eindhoven


Algemeen receptie Philips Museum:
+31 (0)40 235 90 30
info-museum@philips.com


Boekingen en Sales:
+31 (0)6 – 29 12 30 86
boekingen-museum@philips.com

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.