17 januari 2017

AkzoNobel, DSM, Google en Philips kopen ook groene stroom in van Windpark Bouwdokken

Amsterdam - Een consortium van AkzoNobel, DSM, Google en Philips heeft opnieuw een meerjarig contract voor de afname van windenergie afgesloten. Na de eerdere bekendmaking van de samenwerking met het te bouwen Zeeuwse Windpark Krammer is nu de afname overeengekomen van alle elektriciteit van Windpark Bouwdokken. De 9 turbines van dit windpark, elk met een vermogen van 4,2 MW, worden op dit moment gebouwd op werkeiland Neeltje Jans en gaan volgens plan in het eerste kwartaal van 2018 in bedrijf. 

 

De windparken Krammer en Bouwdokken, waarvan het consortium de windenergie zal afnemen, hebben een totale capaciteit van ruim 140 MW, genoeg voor circa 140.000 huishoudens. “Hiermee zetten we een volgende grote stap naar een nieuwe manier van energievoorziening voor de toonaangevende industrie in Nederland”, aldus Marcel Galjee, namens de vier ondernemingen in het consortium. “Zo laten we zien dat we verduurzaming en een toekomst zonder CO2 daadwerkelijk vorm willen geven.” 

 

Nederland werkt op grond van het Energieakkoord aan het gebruik van 14% hernieuwbare energie in 2020. In 2050 mag in Nederland nog nauwelijks CO2 worden uitgestoten. De vier consortiumleden besloten in 2014 mogelijkheden voor samenwerking te onderzoeken en hebben duurzaam energiebeleid opgenomen in hun langetermijnstrategie. 

 

Over Windpark Bouwdokken

Het windpark wordt door E-Connection gerealiseerd op de dammen van de voormalige Bouwdokhavens op de Neeltje Jans in de provincie Zeeland. In eerste instantie worden er 8 van de geplande 9 turbines gebouwd. Deze hebben een vermogen van 4,2 MW per stuk en wekken vanaf het voorjaar van 2018 gezamenlijk jaarlijks 128,6 GWh elektriciteit op. Dat is vergelijkbaar met het gemiddelde jaarlijkse elektriciteitsverbruik van zo’n 42.000 huishoudens. Windpark Bouwdokken versterkt de unieke combinatie op de Oosterscheldekering van waterkering, natuur, windenergie en recreatie.

Het windpark en de netaansluiting zijn eigendom van E-Connection. Windcoöperatie Zeeuwind is voor 25% medeaandeelhouder van het windpark. E-Connection ontwikkelt, bouwt en beheert het windpark. De fundaties en toegangswegen worden aangelegd door GMB Civiel. De windturbines worden geleverd, geïnstalleerd en onderhouden door Enercon. De netaansluiting wordt aangelegd door Joulz Energy Solutions, in samenwerking met Delta Infra BV. Kijk voor meer informatie op www.windparkbouwdokken.nl of volg de bouw via @Bouwdokken.

 

Over het consortium

AkzoNobel, DSM, Google en Philips zijn een unieke samenwerking gestart in Nederland. In 2014 zijn zij een langetermijnovereenkomst aangegaan om gezamenlijk energie af te nemen van duurzame energieprojecten. Met dit consortium kunnen zij kansen op het gebied van duurzame energie inkoop gezamenlijk verkennen. Deze nieuwe aanpak kan ook leiden tot nieuwe manieren voor duurzaamheidsprojecten om financiering bij banken en equity-investeerders te vergroten en voor de realisatie van nieuwe windparken. 

 

Over E-Connection

E-Connection initieert, realiseert en beheert complexe en vernieuwende windenergieprojecten, in goede samenspraak met haar omgeving. E-Connection heeft meerdere windparken in Zeeland en in het bijzonder op de Oosterschelde-kering gebouwd en beheert deze vanuit haar vestiging in Kamperland. Ook verricht zij vernieuwend en ondersteunend onderzoek ter bevordering van de toepassing van windenergie. E-Connection werkt als investeerder of in opdracht van investeerders van windparken en neemt daarbij zelf risicodragend deel in de ontwikkeling van haar projecten. E Connection werkt met een kern van professionals, waarmee zij alle benodigde disciplines voor windprojecten bij elkaar brengt. 

Over Koninklijke Philips

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Met wereldwijd circa 70.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2015 een omzet van 16,8 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Onderwerpen

Contact

Philips

Marianne Nouwens
marianne.nouwens@philips.com
+31 6 1158 1004

Consortium AkzoNobel, DSM, Google en Philips:

 

AkzoNobel
Peter van Boesschoten
Peter.vanBoesschoten@akzonobel.com  
+31 6 1510 1728


DSM
Guido van Alphen 
Guido.Alphen-van@dsm.com 
+31 6 5108 4576


Google
Cindy Penders 
cpenders@google.com 
+31 6 5463 1880

 

E-Connection:

Rick Wasser, Directeur E-Connection Project BV

Telefoon: 06 - 5586 6739

E-mail: info@e-connection.nl

More contactsKlik hier voor minder informatie

Media assets

Deel op social media

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.