Philips combineert als eerste adaptieve intelligentie met radiologie; dit vernieuwt de manier waarop radiologen patiënteninformatie zien, zoeken en delen

27 november 2016

  • Nieuwe informaticatechnologie op RSNA 2016 gelanceerd, gebruikt data en contextbewustzijn om de gebruikerservaring, ‘hanging protocols’ en de werkstroom van de radioloog te optimaliseren
  • Illumeo met adaptieve intelligentie maakt het eenvoudig om de meest relevante patiëntgegevens met collega’s of verwijzende artsen te delen, ter ondersteuning van trefzekere diagnoses en uiteindelijk betere zorgverlening.

 

Amsterdam / Chicago (VS)Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) introduceert Illumeo, een nieuwe beeldvormende en informaticatechnologie met adaptieve intelligentie* die een vernieuwing en verbetering inhoudt van hoe radiologen met medische beelden werken. De intelligente software is de eerste die functies voor contextbewustzijn combineert met geavanceerde gegevensanalysefuncties om het werk van de radioloog aan te vullen. De ingebouwde intelligentie registreert de voorkeuren van de radioloog en past, om de gebruiker te helpen, de gebruikersinterface aan door tools en metingen aan te bieden op basis van inzicht in de klinische context. Illumeo is bedoeld om snellere diagnoses mogelijk te maken en goed onderbouwde medische besluitvorming en betere zorgverlening te bevorderen. De nieuwe technologie is integreerbaar met bestaande systemen, zoals Philips IntelliSpace PACS, en zal uiteindelijk ook voor andere domeinen dan de radiologie voor efficiëntere werkstations gaan zorgen.

Eén weergave voor de meest relevante casusgerelateerde informatie

De nieuwe Illumeo-technologie biedt een radicaal nieuwe benadering van hoe radiologen klinische informatie zien, zoeken en delen, waarmee ze een nog belangrijkere bijdrage aan de zorgverlening kunnen leveren. Via de Data Analytics Engine biedt de software de radioloog vanuit diverse bronnen de meest relevante casusgerelateerde informatie aan in één weergave. Deze integrale ‘Patient Briefing’ omvat een lijst met de klachten van de patiënt**, laboratoriumuitslagen, eerdere radiologieverslagen, foto-/scanaanvragen of gescande documenten (bijvoorbeeld handgeschreven verwijsbrieven van huisartsen en verwijzend specialisten) vanuit zorginformatiesystemen, zoals het elektronisch patiëntendossier (EPD) of radiologie-informatiesystemen (RIS). Het integreert en organiseert deze gegevens en helpt radiologen bij de overgang van diagnose- naar behandelfase en van behandel- naar controlefase, waarbij ze zich ondersteund weten door een actueel, integraal patiëntbeeld. 
 

“Doordat het aantal patiënten en de complexiteit van de zorg blijven toenemen, hebben we elke dag weer te maken met een overweldigende hoeveelheid gegevens en informatie”, aldus dr. Eliot Siegel, hoogleraar diagnostische radiologie aan het University of Maryland Medical Center in Baltimore (VS). “Om dit probleem aan te pakken is het essentieel om te kunnen beschikken over oplossingen die informatie stroomlijnen en context aanbrengen voor de meest relevante informatie in een specifieke casus. Dat zorgt voor een efficiëntere werkstroom, wat essentieel is om sneller en trefzekerder te kunnen diagnosticeren.”

 

Anatomiebewustzijn maakt slimme beelden en gegevensweergave mogelijk

Illumeo houdt ook rekening met de anatomie. Ingebouwde intelligentie doorziet de anatomische context en weet dus ook waar de radioloog op het scherm naar kijkt. Vervolgens worden automatisch de juiste tools voorgesteld (bijv. voor eenvoudige meting en analyse van vaten) om de radioloog te helpen zich op de diagnose te concentreren***. De intelligente klinische Semantic Labelling Engine leest en analyseert beeld-tags en beeldreeksbeschrijvingen van verschillende fabrikanten en biedt geautomatiseerde semantische labelling met heldere beschrijvingen. Daarmee wordt het gemakkelijker en gaat het sneller om specifieke relevante medische beelden op te zoeken en de weergave en kwalificatie ervan te beheren. Illumeo onthoudt en past zich aan de voorkeur van de radioloog aan voor specifieke ‘hanging protocols’: het complexe proces van het organiseren en weergeven van medische beelden voor optimaal onderzoek aan de hand van tal van variabelen, waaronder modaliteit, lichaamsdeel en beschikbare vergelijkingsbeelden.
 

Met Illumeo kan de radioloog tevens dynamische verslagen genereren, eventueel met 3D beelden of beeldkwantificeringen op basis van minimale invoer door de gebruiker. Deze informatie is integreerbaar in het PACS en is opvraagbaar via EPD-systemen, en kan, om samenwerking te vergemakkelijken, binnen de gehele ziekenhuisorganisatie worden gedeeld in de vorm van een multidisciplinair dashboard voor patiëntinformatie. Het verslag is ontworpen om met collega’s of verwijzend artsen te worden gedeeld en ondersteunt de transitie binnen de radiologie naar een op waarde gebaseerd zorgverleningsmodel.

 

“Radiologen spelen een centrale rol in het diagnostische proces en zelfs een cruciale rol bij de definitieve diagnosestelling en verbetering van de zorgverlening”, zegt Jeroen Tas, CEO van het Philips Connected Care & Health Informatics. “Door te voorzien in ondersteuning door adaptieve intelligentie en zorg-IT-oplossingen te bieden die de samenwerking tussen multidisciplinaire zorgteams bevorderen, zorgen we voor een versterking van de klinische expertise”.

 

Geselecteerde kenmerken van Illumeo met adaptieve intelligentie:

 

  • Contextuele relevantie – biedt de radioloog zinvolle patiëntgegevens aan via de ‘Patient briefing’; dankzij anatomiebewustzijn worden de juiste tools voorgesteld op basis van waar de gebruiker naar kijkt.
  • Adaptieve intelligentie – zorgt voor een intelligente gebruikerservaring en een werkstroom op maat, mogelijk gemaakt door consequente registratie en reproductie van de ‘hanging protocols’ van de gebruiker.
  • Beperkte variabiliteit – integratie van richtlijnen in het systeem om radiologen te herinneren aan best practices en uiteindelijk bij te dragen aan zorgstandaardisatie binnen de instelling.
  • Uitbreidbaarheid – eenvoudige integreerbaarheid met bestaande systemen door gebruikmaking van de nieuwste normen voor interoperabiliteit (bijv. HL7 FHIR, DICOM RESTful webservice, etc.) om relevante patiëntgegevens aan te bieden. Schaalbaarheid: het platform groeit met de instelling mee. 

 

De nieuwe technologie wordt getoond in stand 6735 op het RSNA-congres, dat dit jaar van 27 november tot en met 2 december in Chicago plaatsvindt. Voor meer informatie over de geïntegreerde informaticaoplossingen van Philips kunt u terecht op onze website over klinische informatica. Kijk op www.philips.com/rsna voor meer informatie over de aanwezigheid van Philips op RSNA 2016 en volg de conversatie op @PhilipsLiveFrom en de hashtag #RSNA16 om tijdens het congres live updates te ontvangen.

* Adaptieve intelligentie is een opkomend concept waarin domeinspecifieke modellen en kennis (bijv. op het gebied van radiologie) en kunstmatige intelligentie worden gecombineerd om te komen tot een adaptieve en contextspecifieke ervaring, waarbij met de gebruiker wordt meegedacht en zijn/haar werk wordt aangevuld. De huidige uitvoering van Philips Illumeo vormt de eerste stap op het gebied van Adaptieve Intelligentie.

** In ontwikkeling. Nog niet leverbaar.

*** Anatomiebewustzijn ondersteunt het starten in het kader van ‘inspectiemodi’, waarmee tijdens beeldonderzoek suggesties voor kwantificering worden gegeven bij het aanwijzen van aders.

Illumeo Findings Inspector b L

Illumeo’s Findings Presenter changes how Radiologists can share clinical information. It integrates islands of patient information and enables dynamic and tailored output and more informed and meaningful discussion.

Illumeo Patient Briefing L

Through its Data Analytics Engine, Illumeo automatically provides the radiologist with the most relevant case-related information in one single view. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Saskia Maas

Philips Health Systems 

Tel: +31 6 53 408194 

saskia.maas@philips.com

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruikt van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. Met wereldwijd circa 69.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2015 een omzet van 16,8 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum 

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.