Nieuwscentrum

Philips Lighting: “Slimme steden zijn dichterbij dan u denkt”

 

Interactieve virtual reality-ervaring toont vernieuwde ondergrondse openbare ruimtes en interactieve straten, mogelijk gemaakt door connected verlichting

15 november, 2016

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/press/2016/20161115-philips-lighting-slimme-steden-zijn-dichterbij-dan-u-denkt.html Link gekopieerd

Philips Lighting (Euronext Amsterdam beursticker: LIGHT), een wereldwijde marktleider in verlichting, heeft in een 'sneak preview' getoond hoe het stadsleven er in 2030 uit zou kunnen zien in een op de toekomst gerichte virtual reality-beleving. Op het Smart Cities Expo World Congress in Barcelona onthulde Philips Lighting Research vandaag een beeld van hoe de connectedverlichtingstechnologie een sleutelrol speelt voor het fundament van de slimme steden die we over pakweg een decennium kunnen verwachten.

 

De stedelijke bevolking groeit snel en 60 procent van de wereldbevolking zal, zo wordt voorspeld, in 2030 in steden wonen1. Philips Lighting helpt de weg voor een grote stedelijke groei te banen door het ontwikkelen van een mensgerichte blauwdruk voor verlichting en diensten die in de slimme stad van de toekomst gebruik maken van het Internet of Things (IoT). In de eerste aflevering van de virtual reality-ervaring 2030: ‘Leven in de slimme stad', toont de onderneming hoe connected LED-verlichting de potentie heeft om de levenskwaliteit te verbeteren, alledaagse ervaringen en diensten te transformeren en duurzaamheid te verzekeren in onze steeds groter wordende steden. Naar verwachting zijn er in 2030 bijna 70 miljard lichtpunten.2

 

Smart Cities

 

Openbare verlichting is overal geïnstalleerd: waar mensen wonen, werken, spelen en reizen. De primaire functie ervan is het leveren van energie-efficiënt licht van goede kwaliteit voor het verbeteren van de openbare veiligheid en het stadsbeeld. In de toekomst zal de verlichtingsinfrastructuur van een stad ook de potentie bieden om deel uit te maken van een stadsbreed netwerk dat in staat is gegevens te verzamelen en informatie en diensten te leveren aan en over miljoenen apparaten, van vuilnisbakken tot zelfstandig rijdende voertuigen. Op deze manier zou het kunnen helpen slimme stedelijke diensten mogelijk te maken voor het verbeteren van de levens van zowel de burgers als de stadsbestuurders.

 

“De behoeften en ambities van degenen die in de stad verblijven zijn veranderd. Ze hebben toegang tot informatie en navigeren door ruimten op manieren die 30 jaar geleden onvoorstelbaar waren. Het snelle veranderingstempo confronteert de lokale overheden met steeds hogere eisen”, zegt Kees van der Klauw, Senior Vicepresident, Philips Lighting Research.  “Technologie gaat een belangrijke rol spelen in het proces dat steden beter leefbaar maakt en in het leveren van nieuwe diensten aan hun inwoners. Via onze connected verlichtingssystemen en diensten realiseert Philips Lighting vandaag de dag al veel van de bouwstenen die de slimme steden van morgen mogelijk maken. En we zien dat burgers geen technologie willen die hen wordt opgedrongen; ze willen inspraak hebben en betrokken worden bij het vaststellen van de toepassingen die zij nodig hebben.”

 

De visie van Philips Lighting op de stad van 2030 onderzoekt vier scenario's die laten zien hoe toekomstige verlichtingstechnologie kan zorgen voor steden die duurzamer, beter connected en prettig om in te wonen zijn. Dat zijn:

 

1. Connected straten

Connected LED-straatlantaarns leveren uiterst energie-efficiënt, hoogwaardig licht, maar ze fungeren ook als sensorknooppunten op een informatiesnelweg. In 2030 kunnen connected straatlantaarn gegevens streamen tussen miljoenen apparaten. Een connected verlichtingsinfrastructuur verzamelt en distribueert gegevens en verbetert stedelijke diensten zoals licht, verkeer, luchtkwaliteit, openbare veiligheid, parkeer‑  en andere locatiegebaseerde diensten met de inzet van state-of-the-art communicatietechnologieën. Zelfstandig rijdende voertuigen navigeren veilig over de wegen, gebruikmakend van en communicerend met sensors in straatlantaarns die de weg en het trottoir scannen en een referentiekader leveren door het verzenden van situatiegebonden informatie die de sensors aan boord van de voertuigen voedt.

 

Vandaag kondigde Philips Lighting één van 's werelds grootste connected straatverlichtingssystemen aan in Jakarta, waarin Philips CityTouch bijna 90.000 straatlantaarns bewaakt en beheert.

 

2. Interactieve openbare ruimten

Ruimtegebrek noodzaakt steden de openbare ruimten ondergronds uit te breiden, met een naadloze overgang die mogelijk wordt gemaakt door verlichting die het natuurlijke daglicht nabootst en mensen een comfortabel gevoel geeft. Het digitale verlichtingssysteem kan positiegegevens versturen die drones helpt te navigeren en pakketten te bezorgen, terwijl responsieve lichtwanden kunst weergeven en de interactie tussen en de creativiteit van burgers bevorderen.

 

Vandaag presenteerde Philips Lighting een nieuw Philips Power-over-Ethernet (PoE) verlichtingssysteem dat de markante kantoorwolkenkrabber Torre Europa in Madrid verandert in een slim kantoor.

 

3. Duurzame stadslandbouw

Onder de stad en op ongebruikte plaatsen kunnen stadsboerderijen die weinig water en geen pesticiden gebruiken op een duurzame wijze planten en groenten telen. Dit verkleint de afstand tussen de boerderij en uw eettafel, verhoogt de voedselveiligheid, verzekert de herkomst en beschermt kostbare natuurlijke grondstoffen.

 

Sinds 2013 werkt Philips Lighting samen met GrowUp Urban Farms, een verticale stadsboerderij die is gevestigd in een ongebruikt magazijn in het industriegebied van Oost-Londen. Dit is de eerste commerciële aquaponische stadsboerderij in het Verenigd Koninkrijk; hij produceert 20.000 kilogram verse sla per jaar met behulp van Philips GreenPower LED-belichting.

 

4. Meer gepersonaliseerd wonen

In de woning van 2030 is het mogelijk verlichting met alles te synchroniseren, van uw deurbel tot uw televisie en muzieksysteem, en zal volledig aanpasbaar zijn aan uw persoonlijke voorkeuren. De verlichting zal anticiperen op uw behoeften, uw welzijn completeren, u vitaliseren en ontspannen en ervoor zorgen dat u veilig bent.

 

In november sloegen Philips Lighting en Xiaomi de handen ineen voor het ontwerpen en ontwikkelen van connected LED-verlichtingsproducten voor Xiaomi’s ecosysteem voor slimme woningen in China. 

 

Jeff Cassis, Hoofd Overheidszaken bij Philips Lighting, legt uit: ”Duurzame stedelijke groei moet de toenemende vraag naar grondstoffen, ruimte en beveiliging in evenwicht brengen en er tegelijk voor zorgen dat steden leefbaarder en aangenamer worden voor de burgers die er elke dag vertoeven. Gemeentelijke overheden moeten prioriteit geven aan veranderingen die het belangrijkst zijn voor hun steden, niet alleen vanwege zorgen over kosten, haalbaarheid en planning, maar ook door te luisteren naar de huidige behoeften en wensen van de burgers.

 

De toekomst van slimme steden is de som van vele delen en succes vereist samenwerking van grote en kleine ondernemingen, overheden, de academische wereld en bovenal de burgers. Daarom doen we vandaag een beroep op de burgers en stedelijke overheden overal ter wereld om deel te nemen aan onze gesprekken en de toekomst samen te verkennen. De toekomst begint nu.”

 

1Verenigde Naties – Afdeling Economische en Sociale Zaken, ‘Vooruitzichten Verstedelijking van de Wereld’, 2014

 

2Schatting van Philips Lighting op basis van extrapolatie van VN-cijfers over bevolking en verstedelijking

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/press/2016/20161115-philips-lighting-slimme-steden-zijn-dichterbij-dan-u-denkt.html Link gekopieerd

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Renee de Bruin

Philips Lighting-Nederland

Tel: +31 6 11348365

Email: renee.de.bruin@philips.com

Over Philips Lighting

Philips Lighting (Euronext Amsterdam beursticker: LIGHT), een wereldwijde marktleider in verlichtingsproducten, ‑systemen en ‑diensten, levert innovaties die de waarde van ondernemingen ontsluiten en rijkere gebruikservaringen bieden die helpen levens te verbeteren. We bedienen zowel de professionele als de consumentenmarkt en zijn binnen de branche toonaangevend in het benutten van de mogelijkheden van het ‘Internet of Things’ voor het transformeren van woningen, gebouwen en stedelijke omgevingen. In 2015 realiseerden we een omzet van EUR 7,5 miljard met ongeveer 34.000 medewerkers in meer dan 70 landen. Nieuws over Philips Lighting is te vinden op http://www.newsroom.lighting.philips.com.

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.