Nieuwscentrum

UMC Utrecht maakt als eerste in de wereld gebruik van de Philips IQon spectrale CT in de klinische routine

 

Altijd meer informatie over mogelijke aandoening zonder compromis

30 april 2016

Utrecht – Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) is ’s werelds eerste ziekenhuis waar de toegevoegde waarde wordt onderzocht van spectrale Computer Tomografie (CT) in de klinische routine. Met de Philips IQon Spectral CT scanner wordt met slechts één scan veel extra informatie verkregen over weefselstructuren in het lichaam van patiënten in vergelijking met de reguliere CT-scan. De arts kan met deze technologie mogelijk sneller een definitieve diagnose stellen en patiënten hoeven minder vaak terug te komen voor extra onderzoek. De Philips IQon Spectral CT heeft een unieke detector technologie die de radioloog in staat stelt om zonder enig compromis aanvullende informatie uit een reguliere scan te halen. Er is bijvoorbeeld geen hogere dosis röntgenstraling nodig om de extra informatie te verkrijgen.

 

CT scans worden veel gebruikt in ziekenhuizen om afwijkingen aan inwendige organen vast te stellen. Een reguliere CT-scan toont goed waar de afwijking in het lichaam zit, maar laat weinig verschil tussen weefseltypes zien. Een spectrale CT maakt gebruik van het gehele spectrum van de röntgenbundel die door de patiënt heen gaat, waardoor de arts met speciale beeldbewerkingssoftware meer informatie zichtbaar kan maken over de anatomie van het lichaam, maar ook over de weefselsamenstelling van de organen.

 

“Met behulp van spectrale informatie kan bijvoorbeeld een bloedprop beter herkend worden, de doorbloeding van organen afgeleid worden en kan informatie verkregen worden over de weefselsamenstelling van een gezwel. Verder kan er ook veel extra informatie worden verkregen over de algemene conditie van een patiënt zoals bijvoorbeeld de botdichtheid”, aldus prof. dr. Tim Leiner van de afdeling Radiologie van het UMC Utrecht. 

 

“De IQon Spectral CT verschaft ons belangrijke informatie waarmee we de diagnose en behandeling kunnen bespoedigen zonder onze patiënten bloot te hoeven stellen aan onnodige procedures die bovendien kostbaar en potentieel schadelijk zijn. Het UMC Utrecht doet onderzoek naar innovatieve behandelmethoden om deze vervolgens snel te vertalen naar de patiëntenzorg, zodanig dat deze zorg aantoonbaar de beste resultaten levert. De IQon spectral CT is daar een mooi voorbeeld van.” 

 

Inmiddels ondergingen 1000 patiënten een CT scan op de Philips IQon spectral CT. Het UMC Utrecht onderzoekt nu welke patiënten het meeste baat hebben bij de extra informatie die door spectrale CT beschikbaar komt.

 

Jaarlijks worden er 1,16 miljoen CT scans gemaakt (bron: RIVM). Philips ziet het als een uitdaging om de diagnostiek voor zowel de patiënt als de arts te verbeteren. “Samen met het UMC Utrecht zijn we met deze unieke technologie een enorme stap aan het maken in het verbeteren van patiëntenzorg”, aldus Henk Valk, General Manager van Philips Health Systems Benelux. “We zijn zeer verheugd dat de mogelijkheden van deze technologie nu beschikbaar zijn.”

 

Het UMC Utrecht is het eerste ziekenhuis in de wereld met de IQon Spectral CT-scanner beschikbaar voor de klinische routine. Het IQon Spectral CT-systeem van Philips is momenteel voor ziekenhuizen te koop in 36 landen. Ga voor meer informatie over IQon Spectral CT en alle andere innovatieve CT oplossingen van Philips naar SpectralCTLearningCenter.philips.com.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Saskia Maas

Philips Health Systems Benelux

Tel: +31 (0)653408194

Email: saskia.maas@philips.com


Karen van Gelder

UMC Utrecht

Tel.:088 75 55000

Email: press@umcutrecht.nl

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHI) is een veelzijdige onderneming die actief is op het gebied van gezondheidszorg en welzijn. De onderneming is gericht op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van zinvolle innovaties op het terrein van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming boekte in 2014 een omzet van 21,4 miljard euro, heeft wereldwijd circa 104.000 medewerkers in dienst, en beschikt over verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen. De onderneming neemt een leidende positie in op het terrein van de cardiologie, spoedeisende zorg en zorg op afstand, energiezuinige verlichting en nieuwe verlichtingstoepassingen, en op het gebied van scheerapparaten en mondverzorgingsproducten. Meer nieuws over Philips vindt u op  www.philips.com/newscenter.

Over UMC Utrecht

UMC Utrecht behoort tot de grootste publieke gezondheidszorginstellingen in Nederland en is gevormd in 2000 door samenvoeging van het Academisch Ziekenhuis Utrecht, het Wilhelmina Kinderziekenhuis en de Faculteit Geneeskunde van Universiteit Utrecht. UMC Utrecht heeft de ambitie om een internationaal leidende gezondheidszorginstelling, (bio)medisch opleidingsinstituut en onderzoekscentrum te zijn die attractief is voor werknemers, interessant is voor talent, en een cultuur uitstraalt van samenwerking, innovatie, duurzaamheid en de wil om te presteren. In een organisatie waarin de patiënt voorop staat, werken 11.000 medewerkers aan het voorkómen van ziekte, aan verbetering van gezondheidszorg, worden nieuwe behandelingsmethoden ontwikkeld en worden bestaande methoden verbeterd; dit allemaal met patiëntveiligheid en kwaliteit als basisprincipes. Strategische onderzoeksprogramma’s zijn Brain, Child Health, Circulatory Health, Infection & Immunity, Personalized Cancer Care en Regenerative Medicine & Stem Cells. Het UMC Utrecht is onderdeel van een levendige en ondernemende wetenschapsomgeving, waar kennis over gezondheid, ziekte en gezondheidszorg wordt gegenereerd, gevalideerd, gedeeld en toegepast. Voor meer informatie, ga naar www.umcutrecht.nl

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.