LabPON werkt 100 procent digitaal voor klinische diagnose met Philips


Grootste pathologie laboratorium in Nederland stapt als eerste ter wereld over naar volledig digitale werkwijze

juli 9, 2015

Eindhoven - Koninklijke Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) kondigde vandaag aan dat het in Hengelo gevestigde LabPON het eerste klinische pathologie laboratorium in de wereld is dat volledig is overgestapt op digitale diagnose. Met deze stap worden vanaf nu alle klinische histologie casussen digitaal geëvalueerd en gediagnosticeerd met de Philips IntelliSite Pathologie oplossing in plaats van met een microscoop. Dit leidt tot een verbeterde efficiëntie, kwaliteit en verhoging van de service van het laboratorium.
 
Pathologie speelt een cruciale rol in het bepalen van het ziektebeeld, met name kankerdiagnose. Verdachte weefselmonsters worden met een microscoop onderzocht om te bepalen of het weefsel kwaadaardig is, waarna advies wordt uitgebracht over de behandeling. Als het grootste pathologisch laboratorium in Nederland, brengt LabPON advies uit over meer dan 54.000 histologische gevallen per jaar, wat neerkomt op meer dan 300.000 glaasjes met menselijk weefsel. Elk van deze objectglaasjes moet worden bereid, bekeken, gediagnostiseerd, gerapporteerd en worden gearchiveerd. Door het digitaliseren van de beelden wordt de samenwerking tussen verschillende locaties vereenvoudigd en kosten gereduceerd. Betere samenwerking vereenvoudigt de toegang tot specialisten, en helpt bij het delen van expertise en kennis in multidisciplinaire discussies wat uiteindelijk bijdraagt aan een betere diagnose voor de patiënt.
 
"Het digitaliseren van ons werkproces toont onze betrokkenheid aan om ervoor te zorgen dat onze patiënten en klinische collega's de snelste, meest effectieve en beste geïnformeerde diagnoses krijgen", zegt Alexi Baidoshvili, patholoog, LabPON. "Het innovatieve pathologie systeem van Philips levert ons de beelden en de snelheid die we nodig hebben, waarbij het IT-product naadloos aansluit bij de bestaande lab systemen, wat een betere samenwerking mogelijk maakt. Het inzicht van Philips in de behoeften van onze pathologen heeft ervoor gezorgd dat zij snel met het systeem aan de slag konden."
 
"Digitalisering van pathologie biedt een nieuwe manier om een aantal uitdagingen in dit gebied aan te pakken, met name de sterke groei van het aantal kankergevallen en de enorme hoeveelheid weefselglaasjes die er per jaar gediagnosticeerd moeten worden", zegt Russell Granzow, General Manager, Philips Digital Pathology Solutions. "Het succes van LabPON in de overgang naar een volledig digitale werkwijze benadrukt de rol die onze oplossingen spelen in het gezondheidszorg continuüm wat een definitieve diagnose en betere zorg voor de patiënt mogelijk zal maken."
 
LabPON (115 medewerkers,17 pathologen) is samen met twee andere grote labs in Nederland - het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Isala Klinieken in Zwolle – verbonden in een virtueel netwerk. Dit maakt het voor de 49 pathologen mogelijk om gemakkelijk te kunnen samenwerken, eenvoudig casussen te delen op een beveiligde manier, en consultaties uit te voeren.
 
LabPON werkt al sinds 2012 aan deze mijlpaal met Philips. Door een gestructureerde aanpak wist men een volledige acceptatie naar digitaal bij de pathologen te realiseren. LabPON en Philips willen hun ervaring delen met andere labs om te helpen bij hun digitale transformatie.
 
Philips is een vernieuwer in technologieën voor de gezondheidszorg om patiëntenzorg te verbeteren in het hele traject van gezond leven en preventie, diagnose en behandeling en thuiszorg. De onderneming is pionier en marktleider op het gebied van digitale pathologie, met een snel groeiend aantal installaties en innovatie samenwerkingen met toonaangevende aanbieders van gezondheidszorg over de hele wereld.

Philips Digital Pathology Scan Technology

Philips Digital Pathology Scan Technology

Analysis of digital scan of glass tissue sample

Analysis of digital scan of glass tissue sample

Philips Ultrafast Digital Pathology scanner

Philips Ultrafast Digital Pathology scanner

Philips Ultrafast Digital Pathology scanner

Philips Ultrafast Digital Pathology scanner

Digital scan of glass tissue sample

Digital scan of glass tissue sample

Over Koninklijke Philips N.V.:

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHI) is een veelzijdige onderneming die actief is op het gebied van gezondheidszorg en welzijn. De onderneming is gericht op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van zinvolle innovaties op het terrein van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming boekte in 2014 een omzet van 21,4 miljard euro, heeft wereldwijd circa 108.000 medewerkers in dienst, en beschikt over verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen. De onderneming heeft een leidende positie op het gebied van cardiologie, spoedeisende zorg en zorg op afstand, energiezuinige verlichting en nieuwe verlichtingstoepassingen, en op het gebied van scheerapparaten en mondverzorgingsproducten. Meer nieuws over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.  .

Over LabPON

LabPON staat voor Laboratorium Pathologie Oost-Nederland en is gevestigd in Hengelo. LabPON voert pathologisch onderzoek uit voor de ziekenhuizen en huisartsenpraktijken in de regio's Twente en Achterhoek-Oost. Als grootste pathologisch laboratorium in Nederland willen wij uitblinken in snelheid en kwaliteit, want dat is waar elke patiënt bij is gebaat. De ontwikkeling van onze digitale pathologie zal daar ook zeker aan bijdragen. www.labpon.nl.  .

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.