Nieuwscentrum
Gerard Philips

mrt 28, 2023

Gerard Philips als inspiratie voor de toekomst van innovatie en ondernemerschap

Door Sylvia van Es
President Philips Nederland

Gemiddelde leestijd: 3-5 minuten

“Hij was bedrijfsleider en constructeur in één persoon, een hard en accuraat werker, een sociaal voelend mensch. Zijn werk is de grondslag geweest van den bloei onzer onderneming in goede tijden, van haar kracht in moeilijke jaren”, zo opent Frits Philips de ‘levensschets’ over zijn oom Gerard die vanwege zijn overlijden in 1942 is aangeboden aan het personeel van het bedrijf voor “ouderen als herinnering, den jongeren die hem niet gekend hebben, als voorbeeld”.

Gerard Philips richt op 15 mei 1891, gesteund door zijn vader Frederik als investeerder, een bedrijf op met als doel het fabriceren van gloeilampen. Na de komst van zijn jongere broer Anton, in 1895, wordt het familiekarakter verder versterkt. Het bedrijf groeit uit tot een van de meest omvangrijke en invloedrijke industriële ondernemingen ter wereld. Actief op vele gebieden, maar door de jaren heen het meest bekend van licht, radio en televisie, en medische technologie.

Samen worden de broers in 1999 door een vakjury met onder andere oud-ministers Koos Andriessen, Hans Wijers, en Pieter Winsemius uitgeroepen tot ‘Ondernemer van de Eeuw’. Een prijs die door toenmalig minister-president Wim Kok is uitgereikt aan Frits.

Jeroen Dijsselbloem

Burgemeester Jeroen Dijsselbloem op werkbezoek in het Philips ExperienceLab op de High Tech Campus in Eindhoven (Foto: Frank van Beek)

De eerste hightech startup van Brainport Eindhoven

Ik durf daarmee de stelling aan dat Philips de allereerste hightech startup is van de regio Brainport Eindhoven. Vanaf de start staat Philips synoniem voor innovatie en ondernemerschap. Dat is ook het levensbloed van ons bedrijf. Door onze bijdrage aan belangrijke technische én maatschappelijke ontwikkelingen zijn we al bijna 132 jaar bezig met het verbeteren van de levens van mensen.

Zonder Gerard geen Philips en zonder Philips geen Brainport zoals we dat vandaag de dag kennen. Hij bracht niet alleen de eerste fabriek van het bedrijf naar Eindhoven maar ook de belangrijkste onderzoekslaboratoria, zoals het befaamde Natuurkundig Laboratorium voor fundamenteel en toegepast onderzoek.

Een verzoek van de Amsterdamse hoogleraar en radioloog J.K.A. Wertheim Salomonson in 1917 om kapotte röntgenbuizen te repareren betekende de start op medisch gebied. Het NatLab had voldoende ervaring met glas- en vacuümtechnologie en de nodige materiaalkennis om de klus te klaren. Daarmee zijn we al ruim 100 jaar richtinggevend bij de ontwikkeling van radiologische apparatuur voor de diagnose en behandeling van ziekten.

Bij de oprichting van het NatLab door Gerard in 1914 had het bedrijf vier octrooien op het gebied van gaslicht. Ten tijde van Gerard zijn pensionering in 1922 waren dat er al enkele tientallen. En vandaag de dag omvat onze portefeuille Intellectual Property zo’n 57.000 octrooirechten, 33.000 handelsmerken, 114.000 modelrechten en 2.900 domeinnamen.

Artist impression herinrichting Victoriapark

Artist impression herinrichting Victoriapark met het kunstwerk van Gerard Philips (via West 8)

Nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid is vanzelfsprekend

Het was ook Gerard die al in 1898 een van de initiatiefnemers was van de Vereniging Eindhoven Vooruit met als doelstelling onder andere “volkswelstand, volksgezondheid en volksontspanning”. Dat we als groot bedrijf onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen is voor ons dus vanzelfsprekend. Dat is tot op de dag van vandaag voor ons het uitgangspunt.|

We streven er dus niet alleen naar om dé innovatieregio van Europa te zijn, maar ook dat Nederland als geheel de duurzaamste economische motor ter wereld is. Waar we in welvaart kunnen leven volgens onze gedeelde Europese normen waar we allemaal trots op zijn, en waarvan niemand wordt buitengesloten.

We hebben dan ook geen duurzaamheidsstrategie, maar een duurzame strategie. Zo zijn we al sinds 2020 wereldwijd CO2-neutraal, bestaat ruim 70 procent van de verkopen uit groene producten en diensten, en wordt meer dan 90 procent van het bedrijfsafval gerecycled.

Daarnaast bieden we met het Philips Werkgelegenheidsplan doorlopend circa 120 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om een jaar lang werkervaring op te doen. Gemiddeld vindt 70-75% van hen na afronding van het programma een baan, waarvan ruim 10% binnen Philips. Sinds 1983 hebben inmiddels ruim 13.000 mensen hieraan deelgenomen.

Andreas Hetfeld

Kunstenaar Andreas Hetfeld met de maquette van het kunstwerk van Gerard Philips: "een monument voor menselijkheid en innovatie" (Foto: Irene Warmoeskerken)

Kunstwerk Gerard Philips als inspiratie voor de toekomst

Gerard Philips bracht ons innovatie en ondernemerschap op een maatschappelijk betrokken manier, het levensbloed van Philips en de regio, en was daarmee van invloed op de ontwikkeling van de regio Eindhoven en Nederland met wereldwijde impact. Daarmee is hij de grondlegger van de Brainport gedachte en samenwerking; we zien hem dan ook nog altijd als inspirator voor toekomstige generaties.

Op maandag 15 mei onthullen we het kunstwerk van Gerard dat zal dienen als inspiratie voor de toekomst van innovatie en ondernemerschap in de regio, maar ook daarbuiten. Brainport Eindhoven staat inmiddels bekend als de slimste vierkante kilometer van Europa en een regio van samenwerking in een ecosysteem van innovatieve partijen. In aanloop naar de onthulling vragen wij ze naar de betekenis van Gerard voor hen. Ik kijk uit naar de vele inspirerende verhalen die hieruit voortkomen.

Verhalen die in onze buitengewoon belangrijke broedplaats voor nieuwe ideeën een vruchtbare voedingsbodem zijn voor de innovatieve startups van vandaag en morgen zodat zij daarmee voortbouwen op wat ooit bij Gerard is begonnen.

Ter gelegenheid van het 130 jarig bestaan in 2021 schenkt Philips een kunstwerk van oprichter Gerard Philips aan de gemeente Eindhoven. “Een monument voor menselijkheid en innovatie”, zo ziet Andreas Hetfeld het kunstwerk dat hij heeft ontworpen. Het kunstwerk wordt op 15 mei 2023 onthult, de oprichtingsdatum van het bedrijf. In deze serie vertellen verschillende bestuurders uit de regio Brainport Eindhoven hoe zij zich door Gerard laten inspireren.

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/blogs/2023/20230405-gerard-philips-als-inspiratie-voor-de-toekomst-van-innovatie-en-ondernemerschap.html Link gekopieerd

Onderwerpen

Auteur

Sylvia van Es

Sylvia van Es

President Philips Nederland

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.