okt 15, 2020

Werkervaringsprogramma’s van bedrijven kunnen kwetsbare groepen helpen bij terugkeer naar de arbeidsmarkt


Promovendus Tilburg University: Philips Werkgelegenheidsplan levert hogere baankans en langer werk op

Investeren in menselijk- en sociaal kapitaal via werkervaringsprogramma’s van bedrijven kan kwetsbare groepen helpen bij de terugkeer naar de arbeidsmarkt. Promotieonderzoek van Roy Peijen (Tilburg University) toont aan dat nauwere samenwerking tussen het bedrijfsleven en publieke dienstverlening (zoals het UWV en gemeenten) de loopbaan van kwetsbare groepen beter zeker kan stellen dan voorheen werd gedacht, zowel op de korte- als op de lange termijn.

 

Met zijn proefschrift onderzocht Peijen in hoeverre het Philips Werkgelegenheidsplan (WGP) kwetsbare groepen ondersteunt om duurzamer terug te keren naar de arbeidsmarkt dan de publieke dienstverlening. 

Hogere baankans en langer werk via werkervaringsprogramma

Eerder onderzoek wees al uit dat de baankans voor deelnemers aan het WGP met 18% wordt vergroot. Deze studie laat nu zien dat ook de effecten op lange termijn positief zijn.

 

“Het blijkt dat deelnemers aan het Werkgelegenheidsplan over een periode van tien jaar gemiddeld 8% maanden meer werk hebben. Er is aanzienlijke variatie tussen de bestudeerde groepen, maar over het algemeen geldt dat diegenen met de grootste achterstand het sterkst erop vooruitgaan, zowel in werkzekerheid als in werk tegen een passend loon”, aldus Peijen. 

Betaalde werkervaring bij Philips

Het Werkgelegenheidsplan van Philips is opgestart in 1983. Dit ontwikkelprogramma voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt biedt continu circa 120 mensen de kans om een jaar lang werkervaring op te doen bij het gezondheidstechnologiebedrijf.

 

Na afronding van het programma vindt gemiddeld 70-75% een baan, waarvan ruim 10% binnen Philips. Aan het programma hebben de afgelopen 38 jaar inmiddels meer dan 13.000 mensen deelgenomen. 

Dat we als bedrijf hierin onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen is voor ons vanzelfsprekend. Frits Philips zei immers al: ‘Ieder die ondernemer wil zijn zonder sociaal besef, is gedoemd te mislukken.’ Dat is tot op de dag van vandaag voor ons het uitgangspunt.

Hans de Jong

President Philips in Nederland

“Wij bieden deze groep werkzoekenden de mogelijkheid om binnen Philips betaalde werkervaring op te doen, daarmee leiden we mensen op voor de reguliere arbeidsmarkt. De achtergrond en het opleidingsniveau varieert maar het zijn allemaal mensen die enorm gedreven zijn om een bijdrage te leveren”, aldus Hans de Jong, President Philips in Nederland.

 

“Dat we als bedrijf hierin onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen is voor ons vanzelfsprekend. Frits Philips zei immers al: ‘Ieder die ondernemer wil zijn zonder sociaal besef, is gedoemd te mislukken.’ Dat is tot op de dag van vandaag voor ons het uitgangspunt.”  

Baankansen kwetsbare groepen verbeteren tijdens COVID-19

“Andere bedrijven zouden in samenwerking met het UWV en gemeenten soortgelijke initiatieven kunnen starten om de baankansen van kwetsbare groepen te verbeteren, met name in bedrijfstakken en regio’s met een tekort aan gekwalificeerd personeel", is het advies van Peijen naar aanleiding van zijn promotieonderzoek.

 

"Zeker nu in deze onzekere tijden van COVID-19 de werkloosheidscijfers stijgen kunnen dergelijke werkervaringsprogramma’s het menselijk kapitaal van de werkloze beroepsbevolking op peil houden.”

 

Op vrijdag 16 oktober verdedigt Roy Peijen aan de Tilburg University zijn proefschrift ‘Working Towards Sustainable Labor Market Reintegration: The long-term effects of a company-based work-experience program’

Deelnemers Philips Werkgelegenheidsplan

 

Frank Teklenburg

Via zijn jobcoach kwam Frank in 2018 vanuit een Wajong-uitkering bij Philips terecht. Daar kreeg hij de kans om binnen de communicatieafdeling ervaring op te doen en te ontdekken wat het beste bij hem past.

 

Het voelde voor Frank vanaf het begin meteen goed. Er heerste een fijne werksfeer, hij werd serieus genomen, en het feit dat Frank rolstoel gebonden is voelde nooit als een belemmering.

 

“Ik ben echt enorm blij met de kennis en ervaring die ik achttien maanden via het WGP heb opgedaan. Het heeft ervoor gezorgd dat ik met de juiste mindset en een gezonde dosis zelfvertrouwen door kan stromen naar een volgende uitdaging”, aldus Frank.

 

Sinds juni 2020 is Frank werkzaam als communicatiespecialist bij adviesbureau Ictoria in Boxmeer.

 

Mamoun Alzoughbi

Eind 2016 kwam Mamoun als vluchteling vanuit Syrië naar Nederland. Ondanks dat hij een opleiding bedrijfsadministratie volgde aan de universiteit in de Verenigde Arabische Emiraten kon hij, mede door de taalbarrière, moeilijk aan werk komen in Nederland.

 

In 2018 startte Mamoun via het WGP bij Philips als Quality & Regulation Officer en volgde hij Nederlandse les. Sinds juni 2019 is hij werkzaam als Document Control Specialist bij Philips in Eindhoven.

 

“Ik ben gewend aan het werken in een internationale omgeving, maar had geen ervaring in Quality & Regulation. Door het aangaan van deze uitdaging leerde ik een hoop en dat gaf veel voldoening”, vertelt hij. “Het is hard werken, maar het WGP brengt je echt verder in je carrière.”

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Met wereldwijd circa 81.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2019 een omzet van 19,5 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Media assets

Frank Teklenburg nam deel aan WGP in 2018. Hij werkt als communicatiespecialist bij een adviesbureau in Boxmeer

Mamoun Alzoughbi nam deel aan WGP in 2018. Hij werkt als Document Control Specialist bij Philips

Deel op social media

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.