sep 10, 2024 | 3 minuten leestijd
De wereldwijde toename van leefstijl- en leeftijdsgebonden ziekten, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, beroertes en dementie zet zorgstelsels en samenlevingen wereldwijd onder een onhoudbare druk. Leidinggevenden in de cardiologie zijn zich zeer bewust van de situatie. In 2020 hadden naar schatting 523 miljoen mensen een vorm van hart- en vaatziekte en waren er ongeveer 19 miljoen sterfgevallen als gevolg van hart- en vaatziekten. Dit komt neer op ongeveer 32% van alle sterfgevallen wereldwijd, een stijging van 18,7% ten opzichte van 2010 (1,2). In Nederland zijn er zo'n 1,7 miljoen mensen met een hart- of vaatziekte. Elke dag worden zo'n 648 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege een hart- of vaatziekte, en sterven106 mensen aan een hart- of vaatziekte: 52 mannen en 54 vrouwen, waarvan 15 jonger zijn dan 70 jaar (3).
Het aantal burn-outs onder zorgprofessionals, waaronder cardiologen, is hoog. Om te zorgen dat de administratieve last en de kosten van de zorg niet verder toenemen, en tegelijkertijd ervoor te zorgen dat achteruitgang van de toestand van de patiënt nog altijd bijtijds wordt opgemerkt en behandeld voordat heropname noodzakelijk is, kijken beslissers in de cardiologie steeds vaker naar oplossingen zoals patiëntbewaking op afstand, virtuele zorg, AI en automatisering.
In het Future Health Index (FHI) 2024 Global Report van Philips – het grootste onafhankelijke onderzoek in haar soort met inzichten van bijna 3000 beslissers in de gezondheidszorg uit 14 verschillende landen – zegt 75% van de ondervraagde beslissers in de cardiologie dat personeelstekorten gevolgen hebben voor de patiëntenzorg in hun organisaties. Uit de resultaten blijkt dat meer dan de helft (58%) van de beslissers in de cardiologie aangeeft dat virtuele zorg de druk kan verlichten omdat hiermee meer patiënten geholpen kunnen worden en de klinische responstijden korter worden.
"Uit de bevindingen van FHI 2024 blijkt dat personeelstekorten niet alleen leiden tot vertragingen in de patiëntenzorg, maar dat beslissers in de cardiologie zich ook zorgen maken dat deze problemen ertoe kunnen leiden dat personeel vertrekt, waardoor hulpmiddelen nog minder beschikbaar zijn", aldus Dr. Atul Gupta, Chief Medical Officer of Diagnosis and Treatment bij Philips. "Het goede nieuws is dat bijna alle beslissers in de gezondheidszorg die werden ondervraagd als onderdeel van de Future Health Index van 2024 (92%) van mening zijn dat automatisering van repetitieve taken en processen van cruciaal belang is om personeelstekorten aan te pakken. Een even groot percentage denkt dat dit zorgprofessionals tijd zal besparen doordat ze minder administratief werk hoeven te doen, waardoor ze meer tijd overhouden voor patiëntenzorg."
Om cardiovasculaire zorg te personaliseren is het essentieel om de juiste hulpmiddelen te hebben om de enorme hoeveelheid gegenereerde monitoringgegevens te analyseren. Zo kunnen patiënten profiteren van op maat gemaakte behandelingen om risico's te verminderen en resultaten te verbeteren. Meer dan 80% van de ondervraagden gaf aan dat hun zorgorganisatie al AI gebruikt ter ondersteuning van klinische besluitvorming of van plan is om in de komende drie jaar AI te gaan inzetten voor het op afstand monitoren van patiënten. Daarmee kan de standaardzorg opnieuw worden gedefinieerd, zodat de juiste behandeling op het juiste moment aan de juiste patiënt wordt gegeven.
"Beslissers in de cardiologie beginnen het potentieel van AI ook steeds meer in te zien: 40% zegt dat hun organisatie van plan is om in de komende 12 maanden te investeren in generatieve AI. De cijfers lijken erop te duiden dat zorginstellingen in eerste instantie hebben geïnvesteerd in generatieve AI voor niet-klinische informaticatoepassingen, die doorgaans een lager risico met zich meebrengen. Nu ze hebben gezien wat generatieve AI kan doen, lijken beslissers in de cardiologie nu meer open te staan voor het gebruik ervan in klinische settings", voegde Dr. Gupta toe.
Bijna alle ondervraagde beslissers in de cardiologie (93%) gaven aan dat hun organisatie momenteel te maken heeft met uitdagingen op het gebied van gegevensintegratie die gevolgen hebben voor hun vermogen om tijdige, hoogwaardige zorg te leveren. Het onnodig moeten herhalen van onderzoeken vanwege gegevensinefficiëntie werd als de belangrijkste reden genoemd (46%).
Op administratief gebied is 90% van de beslissers in de cardiologie het erover eens dat zorgprofessionals door automatisering maximaal kunnen presteren, tijd kunnen besparen door minder dagelijkse administratieve taken (91%) en personeelstekorten kunnen verminderen (93%).
Uit het FHI-onderzoek van 2024 bleek ook dat beslissers in de cardiologie steeds minder lijken te kiezen voor conventionele opties voor de aanschaf van technologie tegen vaste kosten, vooral op de langere termijn. Meer dan zeven op de tien maakt momenteel gebruik van waardegebaseerde modellen of overwegen dit in de komende drie jaar te gaan doen. Tot slot zijn beslissers in de cardiologie zich bewust van de noodzaak om de ecologische voetafdruk van de gezondheidszorg te minimaliseren; respectievelijk 92% en 86% is het erover eens dat het verminderen van de CO2-uitstoot en de milieu-impact van de gezondheidszorg een topprioriteit moeten zijn voor overheden en zorginstellingen. Wel delen ze de zorgen van beslissers in de gezondheidszorg in het algemeen, namelijk dat het bereiken van ecologische duurzaamheid een uitdaging kan zijn gezien de huidige financiële druk.
De Philips Future Health Index van 2024 is het grootste wereldwijde onderzoek in zijn soort en is gebaseerd op eigen onderzoek onder bijna 3000 beslissers in de gezondheidszorg in 14 landen. Het rapport van dit jaar, dat voor het negende jaar werd uitgebracht, onderzoekt hoe beslissers in de gezondheidszorg het vermogen van hun organisatie beoordelen om iedereen tijdige, hoogwaardige zorg te bieden. Het volledige rapport kan hier worden gedownload, het Nederlandse rapport kan hier gedownload worden.
Bronnen [1] Roth GA, Mensah GA, Johnson CO, Addolorato G, Ammirati E, Baddour LM, et al. ; Global Burden of Cardiovascular Diseases Writing Group. Global burden of cardiovascular diseases and risk factors, 1990–2019: update from the GBD 2019 study. J Am Coll Cardiol 2020;76(25):2982–3021. CrossRef PubMed [2] Tsao CW, Aday AW, Almarzooq ZI, Alonso A, Beaton AZ, Bittencourt MS, et al. Heart disease and stroke statistics — 2022 update: a report from the American Heart Association. Circulation 2022;145(8):e153–639. CrossRef PubMed [3] Hartstichting (2024), Cijfers Hart en Vaatziekten, https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/cijfers-hart-en-vaatziekten - bekeken op 10 september 2024