Hij was nog maar net begonnen als Chief Business Leader Connected Care bij Philips of de coronacrisis brak uit. In een interview met Management Scope deelt Roy Jakobs zijn persoonlijke ervaringen bij het gezondheidstechnologiebedrijf de afgelopen periode, maar ook over de gevolgen van COVID-19 op korte en langere termijn. ”Wat de coronacrisis haarscherp naar voren heeft gebracht is dat digitalisering niet langer nice to have is, maar ook een must have. Digitalisering werd altijd al gezien als een manier om de zorg te verbeteren, maar werd nooit gevoeld als een noodzaak. Tijdens de coronacrisis is dat radicaal veranderd. Mensen wilden liever niet naar het ziekenhuis en vonden het ineens prima om een teleconsult te doen of om data te delen die ze eerder niet zouden hebben gedeeld.”
Digitalisering werd altijd al gezien als een manier om de zorg te verbeteren, maar werd nooit gevoeld als een noodzaak. Tijdens de coronacrsisis is dat radicaal veranderd.
Roy Jakobs
Chief Business Leader Connected Care bij Philips
“Er zijn in korte tijd heel veel innovaties doorgevoerd, we zijn veel meer met sensoren gaan werken in de ziekenhuizen, meer mensen gaan monitoren buiten de ziekenhuizen. Eigenlijk is de coronacrisis de ultieme stresstest van het zorgsysteem geweest. We zijn getest op de grenzen van de ic-capaciteit, op de inzet van het zorgpersoneel, de apparatuur, de workflow, het op- en afschalen. Het was één groot leerproces voor ons allemaal.”
Roy heeft in 2011 de Young Captain Award gewonnen. Dit is de jaarlijkse erkenning voor de meest getalenteerde zakelijke leiders in het Nederlandse bedrijfsleven. De kandidaten voor de Young Captain Award zijn jonge mannen en vrouwen die opvallen in hun werkomgeving. En willen vanuit hun positie actief en doelgericht bijdragen aan een duurzame samenleving. De winnaar van 2019, Nicoline van Leersum, sprak met Roy over de coronacrisis, en over het toenemende belang van data in de zorg.