De ‘transition twenties’ worden volgens de Volkskrant de jaren van minder. Minder plastic, minder troep, minder vijandigheid, minder ongelijkheid. Op het gebied van data in de zorg geldt dit echter zeker niet, dat neemt alleen maar toe. Bente de Lat, Senior Manager Connected Care bij Philips, vertelt de krant meer over de innovaties in de ‘connected care’.
“De BioSensor zelf is slechts de sexy voorkant. De echte slimmigheid zit hem in de software erachter. Pas als je data vergaart wordt het interessant. Door data te verzamelen kunnen we meerdere algoritmen loslaten op één patiënt. Die algoritmen zien problemen die patiënten zelf nog niet voelen. De eerste signalen van achteruitgang – een hogere hartslag, een versnelde ademhaling – zien we al 6 tot 8 uur voordat een patiënt het merkt. Dat stelt zorgverleners in staat actie te ondernemen voordat het te laat is.”
Die algoritmen zien problemen die patiënten zelf nog niet voelen. De eerste signalen van achteruitgang – een hogere hartslag, een versnelde ademhaling – zien we al 6 tot 8 uur voordat een patiënt het merkt. Dat stelt zorgverleners in staat actie te ondernemen voordat het te laat is
Bente de Lat
Senior Manager Connected Care bij Philips
Bente vertelt: “Waar we meer en meer naar toe gaan, is dat we kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren. Hoe meer data er zijn, hoe meer mensen op afstand gevolgd kunnen worden, hoe persoonlijker de algoritmen kunnen worden gemaakt”. Zij heeft hoge verwachtingen van de innovaties in e-health, want er komt meer gepersonaliseerde zorg voor de patiënt, meer tijd voor de verpleegkundige voor de zorg die echt nodig is – doordat routinematige metingen automatisch gaan – en minder wachtlijsten. “Als we straks echt in staat zijn om complicaties te voorkomen en patiënten sneller naar huis kunnen sturen, wordt de zorg er nog goedkoper van ook”, aldus De Lat.