Slaapgebrek bij borstvoeding

Gezondheid en geestelijk welzijn  |  10 minuten gelezen

's Nachts borstvoeding geven

Tijdens de eerste maanden met hun pasgeborene kan het slaapgebrek voor ouders erg zwaar zijn. Het ritme van het voeden en slapen van een pasgeborene betekent dat ouders gedwongen worden om te functioneren met slechts wat korte dutjes. Terwijl een volwassene gemiddeld 7-9 uurcontinue slaap nodig heeft1.

 

Sterke emoties en diepe onzekerheid doen zich vaak voor als ouders manieren proberen te vinden om met nachtvoeding om te gaan – zelfs onder ouders die al eerder een kindje kregen en dus ook al eerder met nachtvoedingen te maken hebben gehad. Verloskundigen en verwante zorgprofessionals spelen een belangrijke rol bij in het opbouwen van vertrouwen en het geruststellen van ouders.

Schuldgevoel en uitgeput zijn

Het is geen slecht idee om te beginnen moeders te informeren over de fysiologie van slaap. Omdat ze niet in staat zijn om langere perioden te slapen, missen ze vaak die zeer belangrijke REM-fase van de slaap, die na ongeveer 90 minuten begint. En een gebrek aan REM-slaap vermindert de weerstand tegen stress en het vermogen om helder te denken. Het is dus ook helemaal niet gek dat ze uitgeput en in de war zijn.

 

Verloskundigen melden dat moeders de nachtelijke voedingspatronen van hun baby willen respecteren, maar dat ze ook ontzettend verlangen naar een goede nachtrust. Moeders voelen zich vaak schuldig over de overgang naar flesvoeding – zelfs als met behulp van flesvoeding de nachtvoeding met hun partner kunnen delen. Ze zijn soms bang dat flesvoeding de hechting zal verstoren en dat ze de ontwikkeling van de baby negatief zullen beïnvloeden als ze niet altijd klaarstaan om te voeden als de baby dat wil.

Tips van andere verloskundigen

Ouders waarderen de steun van geboortezorgprofessionals en luisteren graag naar aanbevelingen voor de specifieke situatie van de moeder. Jouw ervaring en kennis geeft ze kracht omdat je ze een gevoel van veiligheid en vertrouwen geeft. Tips van andere verloskundigen zijn onder andere:

  • Kijk naar de slaapomstandigheden van ouders en baby's om te zien of eraanpassingen kunnen worden gedaan. Is de slaapkamer bijvoorbeeld te warm of te koud? Dit kan de slaap van de baby verstoren2 waardoor ze wakker worden enmeer aandacht nodig hebben 's nachts.
  • Leg de voor- en nadelen uit van het gebruik van flessen voor nachtvoeding, zodat ouders een goed geïnformeerde beslissing kunnen nemen – en mogelijk deverantwoordelijkheid kunnen delen.
  • Stel voor dat ze de baby 's nachts niet in slaap laat vallen aan de borst en dit vervangen met veel lichamelijk contact.
  • Vertel moeders dat ze goede moeders zijn, zelfs als zij (of hun partner) hun baby met de fles voeden.

En als moeders bang zijn het contact met hun baby te verliezen, verzeker ze dan dat voeding niet de enige manier is om een band op te bouwen met het kindje. Nu partners kunnen helpen met flesvoeding en nachtvoeding vermindert, zou fysiek contact metde baby een bewust deel van hun dag moeten worden. Samen zullen ze hun gemeenschappelijke biologische ritme vinden, zodat alle familieleden zich daar goed bij kunnen voelen.

Lees meer over ons komende seminar over Slaapcoaching.

Deel dit artikel:

Hoor als eerste over onze innovatieve oplossingen, aankomende evenementen en meer

Newsletter sign up, Philips Avent Academy for Midwives

Nieuwsbrief van de Philips Avent Academy

Ontvang het laatste nieuws in je Postvak IN

Meld u aan voor onze nieuwsbrief


Blijf op de hoogte van Philips Avent-producten en de Philips Avent Academy voor verloskundigen. Inclusief artikelen, trainingen en evenementen, en nieuwe Philips Avent Academy-presentaties en webinars. Vul het formulier in en we sturen u een bevestigingse-mail. We kijken ernaar uit om in contact te blijven!

References


Nemours Foundation. A Guide for First-Time Parents: Sleeping Basics. http://www.kidshealth.org/parent/pregnancy_newborn/pregnancy/guide_parents_p4.html

https://www.nhs.uk/conditions/baby/caring-for-a-newborn/helping-your-baby-to-sleep/


Read more


National Sleep Foundation. Helping Yourself to a Good Night's Sleep. http://www.sleepfoundation.org/publications/goodnights.cfm

Brown A, Harries V. Infant sleep and night feeding patterns during later infancy: association with breastfeeding frequency, daytime complementary food intake, and infant weight. Breastfeed Med. 2015 Jun;10(5):246-52. doi: 10.1089/bfm.2014.0153. Epub 2015 May 14. PMID: 25973527.

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.