Lage melkproductie? Vaker kolven!

Voeding voor baby |  5 minuten gelezen

Melk kolven met een borstkolf

Om zwakke baby's borstvoeding te kunnen geven wordt vaker gekolfd als de baby nog niet voldoende kan zuigen. Deze techniek wordt ook aanbevolen wanneer moeders van hun baby's zijn gescheiden of bij te vroeg geboren baby's.

Prolactine stimuleren

Prolactine speelt een cruciale rol in zaken als de ontwikkelingen van borsten en is verantwoordelijk voor de lactatie. Andere delen van het lichaam, zoals de baarmoeder en de borstklieren, produceren ook prolactine en kunnen worden beïnvloed door geur, stress of licht.

 

Het is echter niet verwonderlijk dat zuig- of tepelstimulatie de meest effectieve manier is om prolactineproductie1 te stimuleren. Vaker kolven kan dus helpen om de productie te verhogen.

Gedrag van de baby imiteren

Door herhaaldelijk te kolven, wordt het lichaam van de moeder getriggerd om op natuurlijke wijze meer melk te produceren. Als de melk de borsten verlaat, wordt er ruimte gemaakt voor nieuwe melkproductie.

 

Het draait allemaal om een ritme van kolven/rusten/kolven/rusten/kolven. Door steeds opnieuw te kolven voorkom je dat de prolactinespiegel na borstvoeding daalt. Hiermee imiteer je de manier waarop baby's (vooral pasgeborenen) meer voeding tot zich nemen tijdens groeispurten, omdat ze dan meerdere keren achter elkaar drinken.

 

Om ervoor te zorgen dat de melkproductie wordt opgebouwd zoals jij dat wilt, kun je het beste zo snel mogelijk beginnen met kolven. Uit onderzoek blijkt dat moeders die binnen 1 uur na de geboorte kolven 3 weken later veel meer melk produceren. Volgens Hill & Aldag in hun studie uit 20052 zijn “melkvolume en kolffrequentie op dag 4 na de geboorte significante voorspellers van de melkproductie na 6 weken.”

Korte versus lange sessies

Moeders kunnen hun kolfsessies op verschillende manieren plannen. In het algemeen moet het kolven onmiddellijk na de borstvoeding plaatsvinden, ten minste eenmaal per dag. Als dit niet mogelijk is, wacht dan tot na de volgende voeding om meer te kolven, anders kan er niet genoeg melk geproduceerd worden voor de volgende voeding van de baby.

 

Sessies kunnen variëren van 25 tot 65 minuten. Hoe korter een sessie duurt, des te vaker moeten moeders op een dag kolven. Het is het beste om per dag een enkele lange sessie te plannen.

 

Als moeders daar niet de tijd voor kunnen nemen, kunnen ze het beste een reeks korte kolfsessies doen. Bijvoorbeeld: bij 6 korte sessies van 25 minuten per dag (5 minuten kolven, gevolgd door 5 minuten rusten) worden de borsten vaker geactiveerd, voor betere resultaten.

Frequentie en duur van kolfsessies met een dubbele elektrische borstkolf

6x
per dag

2x
per dag

1x
per dag

1x
per dag

Kolven

5 min.

10 min.

20 min.

15 min.

Pauze

5 min.

10 min.

10 min.

10 min.

Kolven

5 min.

10 min.

10 min.

15 min.

Pauze

5 min.

10 min.

10 min.

10 min.

Kolven

5 min.

10 min.

10 min.

15 min.

De juiste pomp en cup

Een dubbele elektrische borstkolf is het gemakkelijkste hulpmiddel voor een goede borstkolfsessie. Deze kolf helpt om de borsten te masseren voordat je gaat kolven. Daarnaast is het belangrijk dat de cup op de borstpomp goed past. En natuurlijk moeten moeders zich op hun gemak voelen en comfortabel zitten. Stress remt immers hormonen, wat weer nadelig is voor het kolven.

 

Met een goed begrip van wat de productie van prolactine in gang zet, raden we moeders aan om tijdens de rustperiode ten volle te profiteren van die heerlijke geur van hun pasgeboren baby. Neem de geur van je mooie baby lekker in je op en geniet van huid-op-huid contact. Als de baby niet in de buurt is, kan de geur van een rompertje of een foto of video van de baby ook helpen. Daarnaast is het voor rehydratie belangrijk om veel water te drinken.

 

Het kan enkele dagen duren voordat de melkproductie toeneemt. Natuurlijk is elke moeder anders en zullen de resultaten dus ook verschillen. Het belangrijkste is datde baby's worden gevoed met de enige melk ter wereld die speciaal voor hen is geproduceerd: die van hun eigen moeder.

Deel dit artikel:

Hoor als eerste over onze innovatieve oplossingen, aankomende evenementen en meer

Newsletter sign up, Philips Avent Academy for Midwives

Nieuwsbrief van de Philips Avent Academy

Ontvang het laatste nieuws in je Postvak IN

Aanmelden voor onze nieuwsbrief


Blijf op de hoogte van producten van Philips Avent en de Philips Avent Academy, waaronder artikelen, trainingen en evenementen, nieuwe presentaties en webinars. Vul het formulier in en wij sturen je een bevestigingsmail. We kijken ernaar uit om contact te houden!

Blijf up-to-date en meld je aan

* Dit veld is verplicht

*
*
*
*
*
*

*

Neem contact op met een vertegenwoordiger


Registreer je nu om updates van Philips te ontvangen en in contact te blijven met ons speciale team!

* Dit veld is verplicht

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.