Kwaliteit en gebruik van de zwangerschaps-app

Ouderschap vertrouwen |  10 minuten gelezen

Mobiele apps gebruiken tijdens het reizen

Er zijn op dit moment meer dan 1000 zwangerschaps-apps online beschikbaar. Hiermee is het voor aanstaande ouders gemakkelijk om informatie over zwangerschap en de ontwikkeling van hun baby te krijgen. Alleen al in Duitsland, met een geboortecijfer van 778.000 in2020, hebben meer dan 600.600 mensen Zwangerschap+ gedownload, de app om een zwangerschap te volgen.

 

Dergelijke apps bieden informatie die van oudsher door verloskundigen en andere professionals in de gezondheidszorg aan moeders wordt gegeven. De apps zijn dus een manier voor verloskundigen om tijd te besparen. Maar niet alle informatie die in dit soort apps wordt gegeven klopt altijd. Naarmate het aantal zwangerschapsgerelateerde apps groeit, neemt ook de bezorgdheid over de geloofwaardigheid en kwaliteit van de informatie die in deze apps wordt aangeboden toe.

MARS-scores

Om antwoorden te vinden, hebben onderzoekers van het UGent Ziekenhuis en het Departement Volksgezondheid en Primaire zorg een pilotstudie1 uitgevoerd omapps en het gebruik ervan tijdens de zwangerschap wetenschappelijk te evalueren. De onderzoekers richtten zich ook op het vertalen, aanpassen en valideren van de Mobile App Rating Scale (MARS) voor professionals en gebruikers (uMARS).

 

MARS is een hulpmiddel voor het evalueren van mobiele gezondheids-apps en beoordeelt ze op betrokkenheid, functionaliteit, esthetiek, informatiekwaliteit en subjectieve kwaliteit.

 

De onderzoekers keken naar de 20 meest gedownloade zwangerschapsgerelateerde apps, gratis beschikbaar in Google Play, en beoordeelden ze aan de hand van MARS. Daarna vroegen ze 311 gebruikers om een vragenlijst in te vullen over de 5 populairste apps.

 

Zwangerschap+ was de meest gedownloade app onder de deelnemers aan het onderzoek.Van de geëvalueerde apps, kreeg Zwangerschap+& de hoogste totale MARS-score (4,38 van de 5). Qua onderwerpen scoorde de app hethoogst in esthetiek, subjectieve kwaliteit en functionaliteit, en deelde hij de derde plaats voor betrokkenheid en informatiekwaliteit.

Tabel 1: Overzicht van MARS-scores van de geëvalueerde zwangerschaps-apps.

Overzicht van de MARS-scores van de geëvalueerde zwangerschaps-apps

Naar wie gaan zwangere vrouwen voor informatie?
 

Het was leerzaam om de bronnen te ontdekken die vrouwen gebruiken als ze op zoek zijn naar informatie. Gynaecologen werden het meest geraadpleegd (86,17%), gevolgd door websites en het internet (85,85%), apps (74,92%), vrienden en kennissen (62,38%) en verloskundigen (59,16%).

 

Deze percentages veranderen echter wanneer we een vergelijking maken tussen vrouwen die hoger en lager zijn opgeleid. De laatste groep zal vaker vrienden en familie om raad vragen, meer voorlichtingsbijeenkomsten bijwonen en vaker online naar informatie over ongemak en pijn zoeken.

Gebruiksgemak en actualiteit
 

Bij het gebruik van apps zochten de meeste vrouwen naar ontwikkeling van de baby (88,45%), gevolgd door ongemak of pijn tijdens de zwangerschap (80,71%) engezondheid tijdens de zwangerschap (79,74%). Borstvoeding scoorde 56,59%.

 

Gebruiksgemak en actualiteit zijn een ander belangrijk aspect bij het gebruiken van apps. Deelnemers gaven aan dat het krijgen van tips en advies de belangrijkste reden was waarom ze een app hadden gedownload. Waarom? Omdat ze de informatie op die manier moeiteloos, dagelijks of wekelijks via push-meldingen ontvingen.

 

Door te weten welke apps een hoge MARS-score ontvangen, kunnen geboortezorgprofessionals met meer vertrouwen kwaliteitsapps aanbevelen – wat tijd bespaart bij hetbeantwoorden van algemene vragen, omdat ze aanstaande moeders kunnen doorverwijzen naar apps waarvan is onderzocht of ze goede informatie verschaffen, zoals Zwangerschap+.

Conclusies

Aangezien zwangere vrouwen zich voor informatie vaker tot 'de digitale wereld' wenden, is het ook voor geboortezorgprofessionals belangrijk om op de hoogte te blijven van zwangerschaps-apps. Het aantal zwangerschaps-apps groeit snel, en de kwaliteit van de aangeboden informatie kan de gezondheid van aanstaande moeders beïnvloeden.

 

Dit was het eerste onderzoek waarbij (u)MARS naar het Nederlands werd vertaald en werd aanpast en gevalideerd en uit het onderzoek bleek dat MARS een betrouwbaar instrument is om de kwaliteit van zwangerschapsgerelateerde apps te evalueren. In dit onderzoekwas Zwangerschap+ de meest gedownloade zwangerschaps-app, die het beste scoorde opde MARS-schaal.

 

Hopelijk zal dit baanbrekende werk het voor geboortezorgprofessionals makkelijker maken om zwangerschapsgerelateerde apps te evalueren, zodat ze de juiste apps kunnen aanbevelen aan nieuwe ouders.

Kwaliteitsbeoordelingen volgens MARS van de apps op criteria

Betrokkenheid

Op twee na beste

Functionaliteit

gedeelde hoogste score

Esthetiek

hoogste score

Kwaliteit van informatie

gedeeld op 2 na beste

Subjectieve kwaliteit

hoogste score

Totale MARS-score

hoogste score

Ontdek de voordelen van Zwangerschap+ & de best beoordeelde zwangerschaps-app voor kwaliteitsinformatie en het volgen van de zwangerschap1.

Deel dit artikel:

Hoor als eerste over onze innovatieve oplossingen, aankomende evenementen en meer

Newsletter sign up, Philips Avent Academy for Midwives

Nieuwsbrief van de Philips Avent Academy

Ontvang het laatste nieuws in je Postvak IN

Meld u aan voor onze nieuwsbrief


Blijf op de hoogte van Philips Avent-producten en de Philips Avent Academy voor verloskundigen. Inclusief artikelen, trainingen en evenementen, en nieuwe Philips Avent Academy-presentaties en webinars. Vul het formulier in en we sturen u een bevestigingse-mail. We kijken ernaar uit om in contact te blijven!

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.