Microbioom van moedermelk en de gezondheid van zuigelingen

Voeding voor baby |  5 minuten gelezen

Buik van pasgeboren baby

Onderzoekers doen nog steeds kennis op over het rijke microbioom dat in moedermelk wordt gevonden en hoe commensalen en probiotische bacteriën de gezondheid van zuigelingen beïnvloeden.

 

Er werd lang geloofd dat moedermelk steriel was en bacteriën werden beschouwd als besmettende stoffen. Nu weten we beter. Moedermelk bevat een geweldige hoeveelheid verschillende bacteriën, die een microbioom vormen dat uniek is voor moedermelk.

 

In het artikel, Breast Milk, a Source of Benefits for Infant Health1, gepubliceerd in 2020, rapporteren deskundigen over bijna 300 studies naar dit microbioom. Het herinnert ons opnieuw aan de voordelen van borstvoeding en benadrukt dat er nog zoveel meer te leren valt over moedermelk.

Bacteriën en de darm van de baby

De afgelopen jaren heeft de wetenschap de gunstige effecten van de commensale en probiotische bacteriën in moedermelk onderzocht, vooral omdat deze dedarmgezondheid van de baby beïnvloeden. Hoewel het moeilijk is om culturen van sommige bacteriën op kweek te zetten, hebben onderzoekers honderden soorten bacteriën in moedermelk kunnen identificeren. Zodra ze de darm van de baby binnengaan, werken de commensale bacteriën in moedermelk samen om de baby tegen ziekteverwekkers te beschermen door met hen te concurreren om voedingsstoffen. Daarnaast produceren ze ook anti-microbiële verbindingen, voorkomen ze dat ziekteverwekkers zich aan het darmslijmvlies hechten en stimuleren ze de productie van intestinaal slijm.

 

Lactobacillus-soorten in moedermelk - een potentieel probioticum - kunnen voorkomen dat bacteriën zich aan de darmen hechten en helpen voorkomen dat baby's infecties zoals Shigella, Salmonella en E. coli ontwikkelen.

 

Al die goede bacteriën in het darmmicrobioom van de baby moeten ook gevoed worden en dit is de taak van de meer dan 200 verschillende soorten oligosachariden (HMO's) in moedermelk. Dit zijn stoffen die zuigelingen niet kunnen verteren. HMO's werken niet alleen als prebiotica, ze bestrijden ook infecties door ziekteverwekkers te blokkeren zodat deze zich niet aan de darmvlokken kunnen hechten. Wellicht spelen HMO's zelfs een sleutelrol bij het voorkomen van infecties van de luchtwegen.

Te vroeg geboren baby's

Uit onderzoek blijkt ook dat moedermelk essentieel is voor te vroeg geboren baby's bij wie de ontwikkeling van darmbacteriën is verstoord door bijvoorbeeld antibiotica, het soort bevalling en het geboortegewicht.

 

Een van de reeds ontdekte voordelen is de mogelijkheid dat het moedermelkbioom de negatieve effecten van een laag geboortegewicht op het darmmicrobioom van een baby kan tegengaan, dat doorgaans onderontwikkeld is (vergeleken met voldragen pasgeborenen). Moedermelk lijkt ook te helpen om de diversiteit en rijkheid van het darmbioom van te vroeg geboren baby's te stimuleren. Omdat dit onderzoek nog niet klaar is, zal het interessant zijn om te horen wat wetenschappers nog meer zullen ontdekken over de effecten van borstvoeding op het premature darmmicrobioom.

 

Zoals in veel rapporten wordt bevestigd, bevordert borstvoeding een betere gezondheid en cognitieve ontwikkeling bij zuigelingen. Dit zijn effecten die voortduren tot de volwassenheid. De groeiende kennis van het microbioom van moedermelk draagt bij aan de vele redenen om moeders te ondersteunen bij het geven van borstvoeding,als een middel om de risico's voor baby's te verminderen - en de gezondheid van mensen in het algemeen te bevorderen.

Deel dit artikel:

Hoor als eerste over onze innovatieve oplossingen, aankomende evenementen en meer

Newsletter sign up, Philips Avent Academy for Midwives

Nieuwsbrief van de Philips Avent Academy

Ontvang het laatste nieuws in je Postvak IN

Meld u aan voor onze nieuwsbrief


Blijf op de hoogte van Philips Avent-producten en de Philips Avent Academy voor verloskundigen. Inclusief artikelen, trainingen en evenementen, en nieuwe Philips Avent Academy-presentaties en webinars. Vul het formulier in en we sturen u een bevestigingse-mail. We kijken ernaar uit om in contact te blijven!

Referenties


Katríona E. Lyons, C. Anthony Ryan, Eugene M. Dempsey, R. Paul Ross and Catherine Stanton; Breast Milk, a Source of Beneficial Microbes and Associated Benefits for Infant Health. Nutrients, 9 April 2020

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.