De economische waarde van borstvoeding

Voeding voor baby |  5 minuten gelezen

Moeder die pasgeborene borstvoeding geeft

De kosten van borstvoeding vallen voornamelijk op de schouders van moeders, terwijl borstvoeding de hele samenleving ten goede komt en op de lange termijn miljarden bespaart.

 

Borstvoeding is de meest natuurlijke manier om een baby te voeden. De baby's krijgen de juiste voeding en immuniteit die hen goed voorbereiden op hun toekomstige leven. De vele voordelen van borstvoeding zijn niet alleen op het persoonlijke vlak te merken. Uit onderzoek is gebleken hoe moedermelk ook bijdraagt aan het grotere geheel van de samenleving en de economie.

 

Het is niet ongebruikelijk dat de bijdragen van vrouwen aan de samenleving, zoals huishoudelijke taken, het opvoeden van kinderen en het verzorgen van hulpbehoevende ouders genegeerd of als vanzelfsprekend beschouwd worden. Als we kijken naar borstvoeding – in plaats van naar poedermelk (of "het niet geven van borstvoeding", zoals in het artikel The high cost of half-hearted breastfeeding promotion in Germany geclassificeerd) – wordt het duidelijk dat er meer aandacht moet worden besteed aan het ondersteunen en aanmoedigen van vrouwen om borstvoeding te geven in overeenstemming met de richtlijnen van de WHO.

Miljarden besparen

Uit onderzoek naar "het niet geven van borstvoeding" in landen als de VS, Australië en Groot-Brittannië is gebleken dat het volgen van de richtlijnen van de WHO voor het uitsluitend geven van borstvoeding tijdens de eerste 6 levensmaanden van een baby een totale besparing van miljarden dollars voor de samenleving zou kunnen betekenen. Dit komt door de goed gedocumenteerde immuniteit en andere beschermende voordelen die moedermelk biedt aan zuigelingen, zoals het voorkomen van acute en chronische ziekten.

 

Het artikel The high cost of half-hearted breastfeeding promotion in Germany, door Rouw, Hormann en Scherbaumhoge toont opzienbarende informatie over deeconomische waarde van borstvoeding. Toen de kosten van "het niet geven van borstvoeding" werden berekend voor ziekenhuisopname in de VS voor verschillende kinderziekten (zoals wiegendood, astma bij kinderen, diabetes mellitus type 1), was de conclusie dat "als 90% van de Amerikaanse moeders, met eengeboortecohort van één jaar, ervoor had gekozen om de medische aanbevelingen om 6 maanden lang alleen borstvoeding te geven, zou hebben opgevolgd, het land $13 miljard zou hebben bespaard en 911 gevallen van oversterfte voor dit cohort zouden zijn voorkomen."

 

In Australië is vergelijkbaar onderzoek gedaan en daaruit bleek ruim 17 miljoen pond per jaar bespaard te kunnen worden, met "75% die alleen borstvoeding gaf vanaf ontslag van de neonatale afdeling en 45% borstvoeding bij 4 maanden." Deze besparingen zouden zelfs nog hoger kunnen zijn aangezien er bij deze berekeningen geen rekening is gehouden met de intellectuele, sociale en emotionele voordelen van borstvoeding.

Goede bedoelingen

Het is geen wonder dat veel moeders vol goede moed beginnen met borstvoeding. Zo'n 90% van de vrouwen in Nederland geven de eerste maanden borstvoeding. Maar na slechts enkele dagen stoppen veel moeders met borstvoeding. Na 3 maanden is het percentage gedaald naar 79% - en na 12 maanden geeft slechts 19% van de moeders nog steeds borstvoeding.

 

Dat de samenleving er veel baat bij heeft als een moeder voor een langere periode kiest borstvoeding te geven (of kan geven), wordt niet weerspiegeld in de hoeveelheid ondersteuning die beschikbaar is voor vrouwen en hun baby's. In de toekomst kan de ondersteuning in Duitsland op vele manieren worden verbeterd, waaronder door meertraining voor verloskundigen, meer gebruik van babyvriendelijke ziekenhuizen en meer ondersteuning voor vrouwen die werken. Dit soort investeringen door de Duitse regering zullen zich op de lange termijn zeker méér dan terugbetalen.

Deel dit artikel:

Hoor als eerste over onze innovatieve oplossingen, aankomende evenementen en meer

Newsletter sign up, Philips Avent Academy for Midwives

Nieuwsbrief van de Philips Avent Academy

Ontvang het laatste nieuws in je Postvak IN

Meld u aan voor onze nieuwsbrief


Blijf op de hoogte van Philips Avent-producten en de Philips Avent Academy voor verloskundigen. Inclusief artikelen, trainingen en evenementen, en nieuwe Philips Avent Academy-presentaties en webinars. Vul het formulier in en we sturen u een bevestigingse-mail. We kijken ernaar uit om in contact te blijven!

Referenties

 

  1. Rouw et al. International Breastfeeding Journal (2014) 9:22 
  2. Statista-Umfrage, Umfrage in Deutschland zur Stilldauer von Babys 2017, statista-research.com

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.