De samenstelling van moedermelk nader bekeken

Voeding voor baby |  5 minuten gelezen

Baby aanleggen aan de borst

Moedermelk is als het ware het superfood vol voedingstoffen, antilichamen en meer, dat speciaal op jouw baby is afgestemd. Alles om de baby te beschermen, te voeden en voor te bereiden op een gezonde toekomst. 

 

De Wereldgezondheidsorganisatie en UNICEF adviseren moeders om hun baby's - vanaf 1 uur na de geboorte - de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Een betere kijk op de samenstelling van moedermelk, vanaf de allereerste colostrumvoeding, laat zien waarom moedermelk de perfecte balans biedt voor het beschermen, voeden en voorbereiden van de baby op de toekomst. 

Samenstelling van moedermelk niet standaard

De wetenschappelijke belangstelling voor het bestuderen van de samenstelling van moedermelk neemt toe en er worden steeds meer bestanddelen ontdekt. Wat duidelijk naar voren komt in de wetenschap is dat de samenstelling van moedermelk niet standaard is. De samenstelling van colostrum verschilt bijvoorbeeld van die van latere melk en de samenstelling van melk verandert tussen voedingen en zelfs tijdens enkele voedingen.  

 

Enkele studies tonen zelfs aan dat moedermelk een beetje door de moeder wordt bijgesteld, naar de behoeften van haar baby1. Wanneer een baby bijvoorbeeld te vroeg geboren is, "bevat de moedermelk vaak meer eiwitten en vetten".2 

 

Daarentegen tonen studies3 aan dat de samenstelling van moedermelk niet sterk wordt beïnvloed door verschillen in ras, leeftijd, dieet of of een moeder al ooit eerder bevallen is.

Bescherming buiten de baarmoeder

Door de evolutie is moedermelk nauwkeurig afgestemd op de behoeften van baby's. Vanaf het allereerste begin ontvangen baby's een gezonde dosis antilichamen in het colostrum om ze onmiddellijk te beschermen als ze ter wereld komen en hun leven buiten de baarmoeder begint.

 

Colostrum is rijk aan voedingsstoffen, waaronder natrium, chloride enmagnesium, evenals vitamine A, C en E. In de eerste week van borstvoeding worden ook steeds hogere niveaus van lipiden aangemaakt.

Meegroeien met de baby

Om aan de veranderende behoeften van een groeiende baby te voldoen, verandert de samenstelling van moedermelk naarmate de weken verstrijken. Daarnaast zorgt de natuur ervoor dat de baby's de specifieke antilichamen en voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben voor een goede ontwikkeling.

 

Moedermelk bevat zelfs stamcellen om eventuele schade te herstellen.

Een gezond metabolisme

Van ijzer, koper en zink tot vitaminen A, B, C, D, E, en K: de baby krijgt al vroeg een boost van micronutriënten, beginnend met colostrum. Dit zijn vitaminen en mineralen die ons lichaam niet kan maken (behalve vitamine D, dat door de huid uit zonlicht wordt gesynthetiseerd).

 

De macronutriënten – koolhydraten, eiwitten en vetten – vormen een groot bestanddeel van de moedermelk. Van de meer dan 200 aanwezige vetzuren bestaat demeerderheid uit triacylglyceriden, die energie vrijgeven als ze worden afgebroken. Honderd milliliter moedermelk bevat wel 3-5 g vet, wat 40 tot 55% van de calorieën in moedermelk levert.

 

Moedermelk bevat ook meer dan 400 verschillende eiwitten. De eiwitten en andere macronutriënten zijn essentieel voor de groei van het maagdarmkanaal, en fungerenals probioticum om een gezond darmmicrobioom te bevorderen - nog een stimulans voor het vermogen van de baby om te genezen van infecties en een gezond metabolisme in stand te houden. Zelfs in volwassenheid!

 

Er zijn al veel studies over moedermelk en de wetenschap is nog steeds bezig met het ontdekken van de complexiteit ervan. Doordat we die complexiteit en de voordelen vanmoedermelk voor ogen hebben en er steeds meer over leren, beschikken moeders en hun zorgprofessionals over een sterke basis om beslissingen over de gezondheid van hun kinderen te nemen.

Deel dit artikel:

Hoor als eerste over onze innovatieve oplossingen, aankomende evenementen en meer

Newsletter sign up, Philips Avent Academy for Midwives

Nieuwsbrief van de Philips Avent Academy

Ontvang het laatste nieuws in je Postvak IN

Meld u aan voor onze nieuwsbrief


Blijf op de hoogte van Philips Avent-producten en de Philips Avent Academy voor verloskundigen. Inclusief artikelen, trainingen en evenementen, en nieuwe Philips Avent Academy-presentaties en webinars. Vul het formulier in en we sturen u een bevestigingse-mail. We kijken ernaar uit om in contact te blijven!

Referenties

  1. Human breast milk: A review on its composition and bioactivity, Nicholas J Andreas, Beate Kampmann, Kirsty Mehring Le-Doare, 2015
  2. Human Milk Composition: Nutrients and Bioactive Factors, Olivia Ballard, JD, PhD (candidate) and Ardythe L. Morrow, PhD, MSc
  3. Jenness R. The composition of human milk. Semin Perinatol. 1979 Jul;3(3):225-39. PMID: 392766

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.