NL
EN
“De expositie brAInpower is de kans om mensen zelf te laten kennis maken met AI, om mysteries te ontrafelen”
“De expositie brAInpower is de kans om mensen zelf te laten kennis maken met AI, om mysteries te ontrafelen”

“De expositie brAInpower is de kans om mensen zelf te laten kennis maken met AI, om mysteries te ontrafelen”  

“Veel mensen weten nog weinig over Artificial Intelligence of voelen een soort angst. Deze expositie is onze kans om de drempel te verlagen, om mensen zelf kennis te laten maken met AI, om de mysteries te ontrafelen en de mogelijkheden te omarmen”, zegt Olga Coolen, directeur van het Philips Museum in Eindhoven, over de nieuwe brAInpower-expositie in het museum. “Het is een onderwerp dat niet alleen de toekomst vormgeeft, maar ook diepgeworteld is in onze geschiedenis.”

Olga staat op het podium in het Philips Museum om de brAInpower-expositie officieel te openen. In de zaal zitten (oud) Philips-collega’s, vertegenwoordigers uit de Brainport-regio, studenten van de TU in Eindhoven, AI-professionals en andere geïnteresseerden in het onderwerp van artificial intelligence. De expositie zoekt naar antwoorden op de vraag ‘wat kan AI voor jou betekenen?’ en biedt onder meer een uitgebreide tijdlijn van de ontstaansgeschiedenis van AI waarin de rol van Philips wordt belicht.

Olga Coolen brAInpower

Voortrekkersrol


Haar speech is een bloemlezing van de vele hoogtepunten uit de rijke geschiedenis van Philips in computer- en dataopslagtechnologie. “Voor Philips, een bedrijf dat gedurende zijn lange geschiedenis een voortrekkersrol heeft gespeeld in technologische innovatie, is deze expositie daarom een viering van ons verleden, onze bijdragen en onze toekomst”, zegt ze.

Cruciale momenten


Er zijn enkele cruciale momenten waarop Philips een rol speelde in de ontwikkeling van AI. Al rond 1960 experimenteren Philips onderzoekers in het Natlab met computers. Ze bouwen de PETER (Philips Experimentele Tweetalige Elektronische Rekenmachine) en de PASCAL (Philips Akelig Snelle Calculator). Ze vertelt over de ontwikkeling van transistor naar chip, digitale opslag door de CD en de bouw van de eerste wafersteppers in 1981. Olga: “Dit bleken zeer belangrijke bouwstenen voor AI.”

Olga Coolen
Olga Coolen

Olga spreekt tijdens de opening van expositie brAInpower over de impact van AI, en welke rol Philips speelde in de ontwikkeling ervan.

Blijvende impact


Ook staat de museumdirecteur stil bij de visie om de chipproductie in 1991 onder te brengen in Philips Semiconductors (het latere NXP) en om te investeren in bedrijven als ASML en TSMC, die cruciaal zijn geweest voor de productie van geavanceerde halfgeleiders die essentieel zijn voor AI-toepassingen. “Deze strategische beslissingen hebben niet alleen de industrie gevormd, maar hebben ook een blijvende impact gehad op de wereldwijde technologische vooruitgang”, zegt ze.

Nieuwe koers


De expositie neemt bezoekers mee in de rijke geschiedenis, maar is veel meer dan alleen een viering van het verleden en de prestaties van Philips, benadrukt Olga op het podium. Het is vooral een begin van een nieuwe koers voor het Philips Museum. “We willen een educatieve rol spelen in maatschappelijk relevante debatten. We willen van het museum de huiskamer van de Brainport-regio maken waar kennis en inspiratie samenkomen. Laten we samen streven naar een toekomst waarin technologie niet alleen vooruitgang brengt, maar ook het menselijk welzijn bevordert.”

Wil je meer weten over AI?
Bezoek de brAInpower-expositie in het Philips Museum
Meer informatie via: www.philips.nl/brainpower

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Philips Museum 

Emmasingel 31 

5611 AZ Eindhoven

 

Receptie

+31 (0)40 235 90 30 

info-museum@philips.com

 

Boekingen & Sales 

+31 (0)6 – 29 12 30 86 

boekingen-museum@philips.com

 

Pers

Pers & media

+31 (0)6 81 09 07 68

communications-museum@philips.com

Toegankelijkheid 

Het Philips Museum is goed toegankelijk voor mindervalide bezoekers. Er is een mindervalide toilet aanwezig en we beschikken over een lift. Ook hulphonden mogen (indien nodig) naar binnen. Er is een rolstoel aanwezig. Indien gewenst graag vooraf reserveren door te bellen met +31 (0)40 235 90 30. 
 

Stichting tot Behoud van Historische Philips-producten (SBHP)
Voor het afgeven van oude Philips-producten kun je terecht bij de Stichting tot Behoud van Historische Philips-producten (SBHP) via www.philips-historische-producten.nl of mail naar sbhp@kpnmail.nl.


Historische foto’s, brieven, documenten en brochures van Philips kun je doneren aan ons museum. 

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.