Museum

ottens l

Uitvinder van het cassettebandje – Lou Ottens

iwd logo
In het Brabantse Duizel, net over de grens in Nederland, is Philips-uitvinder Lou Ottens op 94-jarige leeftijd overleden. Het Philips Museum blikt terug.
Olga Coolen, directeur van het museum: “Ik vind het fijn dat Lou een hoge leeftijd heeft mogen bereiken. In 2013 was hij nog de eregast bij de luisterexpositie in ons museum ter gelegenheid van het 50-jarige jubileum van de uitvinding van het cassettebandje, officieel: de Compact Cassette. Hij was een bijzondere man. Hij benadrukte dat het altijd teamwork is geweest en vertelde hoe hij tijdens de ontwikkeling, begin jaren ’60, een houten blokje had laten maken dat precies in zijn jaszak paste. Zo groot moest de eerste Compact Cassette worden. De nieuwe uitvinding was daarmee een stuk handzamer dan de bandrecorders die op dat moment in gebruik waren. Lou hield van de techniek als hij daarover sprak dan begonnen zijn ogen te twinkelen. Het wereldwijde succes heeft hem wel altijd verbaasd: ‘We wisten dat het groot kon worden, maar dat het een revolutie zou worden…’”
lampenmaaksters
Opvallend genoeg ligt het blokje niet op een ereplaats in ons Philips Museum. De auto van Lou had namelijk op een gegeven moment een lekke band en hij gebruikte het blokje om zijn krik te stutten. Na het verwisselen van de band laat hij het per ongeluk in de berm liggen. “We hebben wel onder andere nog de allereerste cassetterecorder die hij heeft ontwikkeld in onze vaste collectie. En Ik ben ook zo blij dat we een interview met Lou Ottens opgenomen hebben en dat goed bewaard is. Om in alle rust naar te luisteren”.
werknemers op de emmasingel

Er zijn ruim 100 miljard cassettebandjes verkocht. De Compact Cassette werd de wereldwijde standaard en Philips werd marktleider op het gebied van geluidsdragers. Een positie die later werd versterkt door de uitvinding van de Compact Disc, de cd, wederom mede dankzij de inventiviteit van Lou Ottens.

 

De cassetterecorder sloeg enorm aan en was vooral onder jongeren in de jaren ’60, ’70 en ‘80 een groot succes. Je kon nu je eigen ‘playlist’ samenstellen door nummers op te nemen en overal mee naartoe nemen. Als de Top 40 op de radio was, zat je gespannen te luisteren om precies dán op de opnameknop te drukken als de dj was uitgepraat en zo de nummers op te nemen die je leuk vond. In tegenstelling tot een grote, zware bandrecorder kon je de cassetterecorder vervolgens makkelijk overal mee naartoe nemen, zodat je jouw eigen muziek in de bus, op het strand of bij vrienden kon beluisteren.

iwd2020

Keith Richards, de legendarische gitarist van de Rolling Stones, schrijft in zijn autobiografie ‘Life’ uit 2010:

 

“Ik heb het nummer ‘Satisfaction’ in m’n slaap geschreven. Ik wist helemaal niet dat ik het opgenomen had, het nummer bestaat alleen goddank de kleine Philips cassetterecorder. Ik keek er ’s ochtends naar – ik wist dat ik er de avond daarvoor een nieuw bandje had ingelegd – maar het stond helemaal aan het einde. Blijkbaar had ik iets opgenomen. Ik spoelde terug en toen klonk ‘Satisfaction’ … en daarna 40 minuten gesnurk!”

 

 

Ook 'Jumping Jack Flash' en 'Gimme Shelter' zien het licht op een Compact Cassette. Voor muzikanten is het ideaal dat ze hun ingevingen direct kunnen opnemen.

 

Foto’s © Philips Company Archives

Vanwege het overlijden van Lou Ottens zijn er een aantal artikelen verschenen:

  • NRC
  • Telegraaf (met medewerking van Olga Coolen van het Philips Museum)
  • Omroep Brabant (met medewerking van Olga Coolen en Sergio Derks van het Philips Museum)
  • Studio040 (met medewerking van Olga Coolen van het Philips Museum)
  • NBC Today 
  • The New York Times (met medewerking van Olga Coolen van het Philips Museum) 

Delen

Toegankelijkheid

Het Philips Museum is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

Geleidehonden toegestaan

Stichting tot Behoud van Historische (Philips-) Producten (SBHP)

Oude Philips-producten, foto’s, brieven en documenten kun je doneren aan ons museum. Kleine voorwerpen kun je afgeven aan de balie. Je kunt ook terecht bij de Stichting tot Behoud van Historische (Philips-) Producten via www.philips-historische-producten.nl of mail naar info@sbhp.nl.

Contact

Philips Museum
Emmasingel 31

5611 AZ Eindhoven


+31 (0)40 235 90 30

bereikbaar ma - za 9:00 tot 17:30


info-museum@philips.com

bereikbaar ma - vr 9:00 tot 17:30

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.