Innovation Experience

De Philips Beiaard


De Philips Beiaard is een geschenk van het hele Nederlandse Philips personeel ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Philips op 23 september 1966. Dankzij de deelname van alle Philips personeelsleden aan de actie ‘Laat de feestklok luiden’ kwam de Philips Beiaard te hangen in een speciaal ontworpen klokkentoren bij het Evoluon in het stadsdeel Strijp.

“Opdat het geschenk hoorbaar zou vertolken wat door gezamenlijke inspanning kan worden bereikt”, werd tevens een fonds gesticht om de bespeling van de beiaard mogelijk te maken. Stichting Philips Beiaard beheert het fonds dat de beiaard in stand houdt.

 

Na verloop van tijd kwam men echter tot de conclusie dat de Philips Beiaard eigenlijk thuishoorde in een bruisende binnenstad. Daarom klinkt de Philips Beiaard sinds 30 april 1987 vanuit een van de torens van de stadskerk St. Cathrien in het hart van Eindhoven.

 

De Philips Beiaard telt 61 klokken en is daarmee één van de grootste ter wereld. De klokken zijn gegoten door de Koninklijke Eijsbouts Klokkengieterij uit Asten. De zwaarste klok heeft een doorsnee van 175 cm en weegt 3.220 kilo. Het kleinste klokje, heeft een doorsnee van 18 cm en weegt 12 kilo. Alle klokken dragen het opschrift ‘Eijsbouts goot mij voor het Philips personeel in Nederland’. De twee grote klokken dragen de namen Gerard en Anton, de broers die de basis legden voor het Philips concern. 

Anton en Gerard Philips beiaard

De Philips Beiaard heeft een heel bijzondere plaats in de ontwikkeling van Nederlandse beiaarden omdat hij een omvang heeft van vijf octaven. Dat was bij de ingebruikname in 1966 uniek maar is nu nog steeds een uitzonderlijke omvang voor een beiaard. Een maquette van de Philips Beiaard is opgesteld in de Eindhovense Stadskerk St. Cathrien.

 

Om ‘in te spelen’ zonder dat het buiten te horen is bevindt zich een oefenklavier, met eveneens vijf octaven, elders in de toren. Een automatisch speelwerk speelt elk kwartier een voorslag op de grootste klokken. Verder wordt om 9.00 uur, 12.00 uur en 18.00 uur een korte melodie gespeeld op de dertien grootste klokken van de Philips Beiaard.

bespelen van beiaard
Meer interesse in de geschiedenis van Philips? Bezoek dan het Philips Museum.

Delen