Innovation Experience

bieraad header l

De Philips Beiaard


De Philips Beiaard is een geschenk van het hele Nederlandse Philips personeel ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Philips op 23 september 1966. Dankzij de deelname van alle Philips personeelsleden aan de actie ‘Laat de feestklok luiden’ kwam de Philips Beiaard te hangen in een speciaal ontworpen klokkentoren bij het Evoluon in het stadsdeel Strijp.

“Opdat het geschenk hoorbaar zou vertolken wat door gezamenlijke inspanning kan worden bereikt”, werd tevens een fonds gesticht om de bespeling van de beiaard mogelijk te maken. Stichting Philips Beiaard beheert het fonds dat de beiaard in stand houdt.

 

Na verloop van tijd kwam men echter tot de conclusie dat de Philips Beiaard eigenlijk thuishoorde in een bruisende binnenstad. Daarom klinkt de Philips Beiaard sinds 30 april 1987 vanuit een van de torens van de stadskerk St. Cathrien in het hart van Eindhoven.

 

De Philips Beiaard telt 61 klokken en is daarmee één van de grootste ter wereld. De klokken zijn gegoten door de Koninklijke Eijsbouts Klokkengieterij uit Asten. De zwaarste klok heeft een doorsnee van 175 cm en weegt 3.220 kilo. Het kleinste klokje, heeft een doorsnee van 18 cm en weegt 12 kilo. Alle klokken dragen het opschrift ‘Eijsbouts goot mij voor het Philips personeel in Nederland’. De twee grote klokken dragen de namen Gerard en Anton, de broers die de basis legden voor het Philips concern. 

Anton en Gerard Philips beiaard

Sinds kort kun je tijdens de wekelijkse bespeling in de Catharina kerk op dinsdag van 12.30 tot 13.30 uur een sms sturen naar de top van de Catherina kerk. Daar speelt beiaardier Rosemarie Seuntiëns verzoeknummers uit de “jukebox” op de beiaard. De jukebox bevat moderne nummers als Ed Sheeran – Shape Of You maar ook Nederlandse klassiekers als André Hazes – Bloed Zweet En Tranen.

 

Voor de kerk staat een groot bord met diverse liedjes en muziekstukken waar uit gekozen kan worden. Rocknummers, klassieke muziek, jazz, pop maar ook smartlappen. Kortom voor ieder wat wils!  Mensen kunnen hun favoriete liedje doorgeven op het nummer: 0613667428

 

Het fonds “Stichting Philips Beiaard Beheer” spant zich al jaren in om de bespeling van de beiaard mogelijk te blijven maken.

bespelen van beiaard

Delen

Toegankelijkheid

Het Philips Museum is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

Geleidehonden toegestaan

Stichting tot Behoud van Historische (Philips-) Producten (SBHP)

Oude Philips-producten, foto’s, brieven en documenten kun je doneren aan ons museum. Kleine voorwerpen kun je afgeven aan de balie. Je kunt ook terecht bij de Stichting tot Behoud van Historische (Philips-) Producten via www.philips-historische-producten.nl of mail naar info@sbhp.nl.

Contact

Philips Museum
Emmasingel 31

5611 AZ Eindhoven


+31 (0)40 235 90 30

bereikbaar ma - za 9:00 tot 17:30


info-museum@philips.com

bereikbaar ma - vr 9:00 tot 17:30

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.