Grondlegger Gerard Philips krijgt eigen tentoonstelling


     

Op woensdag 5 april opent het Philips Museum de nieuwe tentoonstelling Gerard. Een tijdelijke expositie die een inkijkje biedt in het denken en doen van de oprichter van Philips én in zijn handgeschreven notitieboekje uit 1893. Met oog voor techniek, ondernemerschap en medemens was Gerard een bijzondere man die meer dan 130 jaar geleden de basis legde voor het innovatieve bedrijf dat uitgegroeide tot wereldwijd concern. Tot op de dag van vandaag is Gerard een inspirator voor toekomstige generaties.

Wie was Gerard?
Gerard Philips (1858-1942) was een ingenieur en technicus, maar had ook een enorm gevoel voor ondernemerschap en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Gerard startte in 1891 met behulp van zijn vader een gloeilampenfabriek in hartje Eindhoven, waarin tegenwoordig het Philips Museum gevestigd is. Hij onderscheidt zich al gauw van andere fabrikanten, die vaak complete elektrische installaties leveren. Gerard ziet een concurrentievoordeel door verregaande specialisatie en massafabricage van één enkel product: de gloeilamp.

Gerard concentreert zich op het efficiënt vervaardigen van een hoogwaardige gloeidraad, de montage van de lampen en de verdere mechanisatie van het productieproces. Ook speelt hij telkens in op nieuwe ontwikkelingen en baanbrekende innovaties. Deze aanpak legt de basis voor toekomstig succes. Gedurende zijn hele werkzame leven blijft Gerard zich bezighouden met de kwaliteit van fabricageprocessen. Zijn motto is: 'Als de kwaliteit er is, komt de kwantiteit vanzelf'.

Kunstwerk Gerard Philips: eerbetoon aan innovatie, ondernemerschap en menselijkheid
Ter ere van de 130-jarig bestaan van Philips heeft het bedrijf als eerbetoon aan innovatie en menselijkheid een kunstwerk van Gerard geschonken aan de gemeente Eindhoven. Het 7-meterhoge kunstwerk wordt op maandag 15 mei onthuld op de tijdelijke locatie in het Gloeilampplantsoen op Strijp-T. Met de tentoonstelling Gerard kan het grote publiek kennis maken met de grondlegger. Wie was hij? Wat deed hij? En wat is zijn betekenis?

Tien jaar Philips Museum
Tentoonstelling Gerard is te bezichtigen vanaf aanstaande 5 april, de dag waarop het Philips Museum precies tien jaar bestaat. In 2013 werd door voormalig koningin, Prinses Beatrix, het Philips Museum geopend in het monumentale pand aan de Emmasingel in Eindhoven. In de afgelopen tien jaar is het Philips Museum uitgegroeid tot een volwaardig en modern bezoekersattractie waarin zowel jong als oud wordt meegenomen in het verhaal van het bedrijf.

Niet eerder getoond werk digitaal ontsloten
In de tentoonstelling Gerard kunnen bezoekers digitaal bladeren door een uniek en goed bewaard gebleven handgeschreven notitieboekje van Gerard uit 1893. Veel van Gerards fysieke objecten zijn verwoest tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Het notitieboekje is echter bewaard gebleven. Het is dan ook zeer bijzonder dat dit notitieboekje nu voor iedereen is in te zien. Zo komen bezoekers nóg dichter bij de gedachtewereld en de experimenten van Gerard Philips.  

Poster expositie Gerard

Meer nieuws:

Toegankelijkheid

Het Philips Museum is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

Geleidehonden toegestaan

Stichting tot Behoud van Historische Philips-producten (SBHP)

Voor het afgeven van oude Philips-producten kun je terecht bij de Stichting tot Behoud van Historische Philips-producten (SBHP) via www.philips-historische-producten.nl of mail naar sbhp@kpnmail.nl.
Historische foto’s, brieven, documenten en brochures van Philips kun je doneren aan ons museum.

Contact

Philips Museum
Emmasingel 31

5611 AZ Eindhoven


Algemeen receptie Philips Museum:
+31 (0)40 235 90 30
info-museum@philips.com


Boekingen en Sales:
+31 (0)6 – 29 12 30 86
boekingen-museum@philips.com

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.