Een andere kijk op zorg

Elke ademhaling telt

And I grew strong, and I learned how to get along… Deze woorden uit ‘I Will Survive’ van Gloria Gaynor hadden voor mij nog meer betekenis dan gewoonlijk toen ik ze gezongen hoorde tijdens een evenement dat ik afgelopen zaterdag bijwoonde. Dat kwam doordat het beroemde nummer werd uitgevoerd door een groep mensen voor wie zingen niet vanzelfsprekend is, namelijk patiënten met longziekten zoals astma en COPD. 

Het evenement werd georganiseerd door het Longfonds en Philips in het kader van een langlopend partnership gericht op bewustwording van het belang van gezonde lucht en longen.    

 

Het initiatief was niet alleen erg leuk, maar ook heel waardevol om verschillende redenen.

 

Ten eerste lijd ik zelf sinds mijn kindertijd aan astma, en ik ben me dan ook zeer bewust van het feit dat longpatiënten maar al te vaak niet kunnen deelnemen aan alledaagse activiteiten zoals zingen. De avond vond plaats in een voormalige Philips-fabriek, en gaf honderden mensen de mogelijkheid om toch mee te doen.

 

Een tweede reden is dat het evenement bijdroeg aan meer bewustwording rond het belang van schone lucht. Steeds meer mensen krijgen te maken met ademhalingsaandoeningen, variërend van lichte astma tot ernstige COPD. Wist u dat er momenteel wereldwijd ruim 330 miljoen astmapatiënten zijn, en dat dit aantal naar verwachting zal stijgen met nog eens 100 miljoen mensen in de periode tot 2025? De meesten van ons weten dat gezond eten en regelmatige lichaamsbeweging goed voor ons zijn, maar hoeveel mensen weten dat luchtkwaliteit eveneens van groot belang is? Afgelopen week publiceerde het Longfonds onderzoeksresultaten waaruit onder meer bleek dat de luchtkwaliteit in 1 op de 7 Nederlandse woningen veel te wensen overlaat, met de nodige gevolgen voor de persoonlijke gezondheid. Een onderzoek uit 2017 uitgevoerd door professor Andersen van de universiteit van Aarhus in Denemarken heeft eveneens ontnuchterende gegevens opgeleverd over het verband tussen luchtkwaliteit en levensverwachting.

Ten slotte zullen de opbrengsten van het evenement, € 64.221,- worden gedoneerd aan het Longfonds, dat het geld zal gebruiken voor onderzoek. En dat vind ik geweldig! Ik ben me zeer bewust van het belang van vrij ademhalen en ik hoop dat we ooit longziekten zullen kunnen genezen. Zodat alle kinderen zonder beperkingen kunnen spelen en rennen, en alle volwassenen uit volle borst kunnen zingen en volop kunnen sporten.

 

In de tussentijd streven we bij Philips ernaar om de levens van mensen te verbeteren met oplossingen en hulpmiddelen die longpatiënten ondersteunen bij hun ademhaling.

 

Want elke ademhaling telt.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, achtergrondverhalen, interviews en productinnovaties op het gebied van gezondheidszorg? Bezoek dan Medisch Perspectief.

 

 

roy jakobs

Roy Jakobs    

 

Executive Vice President, CEO BG Domestic Appliances bij Philips 

Roy Jakobs geeft leiding aan de businessgroep Domestic Appliances (DA) bij Philips, waar hij een groep van meer dan 5.000 werknemers leidt. Hij is verantwoordelijk voor innovatie, productie, exploitatie en marketing van consumenten producten.

 

Roy trad in 2010 in dienst bij Philips als Chief Marketing Officer voor Philips Lighting, waar hij de LED-transformatie dreef door wereldwijde marketing van de verlichtingsactiviteiten, voortbouwend op eerdere successen op het gebied van digitale transformatie. In 2012 werd Roy CEO van Philips Middle East & Turkey. Hij heeft een trackrecord in strategie, innovatie, ontwikkeling van nieuwe bedrijven en fusies en overnames, marketing en verkoop.

 

Volg Roy via LinkedIn.

Gerelateerde artikelen

Het zorglandschap verandert, en wij veranderen mee

Het zorglandschap verandert, en wij veranderen mee

Innovatie: De drijvende kracht achter de veranderende gezondheidsketen

Innovatie: De drijvende kracht achter de veranderende gezondheidsketen

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.