Preventie en een gezonde levensstijl
Als we kijken naar innovaties in de zorgketen, kijken we in de eerste plaats naar preventie en het goed omgaan met de eigen gezondheid. Hiervoor hanteren wij een aanpak genaamd ‘Measure, Motivate and Monitor’. Het gaat om het dragen van bijvoorbeeld een horloge dat onopvallend je hartslag en/of bloeddruk meet. Die data moeten vertaald worden in betekenisvolle gegevens waar de consument wat mee kan. Vervolgens moet er een coaching programma ontwikkeld worden waarbij er voortdurend terugkoppeling en adviezen gegeven worden over een gezonde levensstijl. Preventie zal ons inziens geen pure consumentenindustrie gaan worden, maar één waarbij ziekenhuizen en primary care facilities verbonden zijn met de mensen thuis.
Definitieve diagnose
Als tweede, en een uitermate belangrijk onderwerp als het gaat om het beheersen van de kosten van gezondheidszorg is diagnostiek. In het bijzonder als het gaat om kankerzorg. Door sterke ontwikkelingen op het gebied van imaging kunnen steeds scherpere en betere beelden van patiënten gemaakt worden. Maar ook kan er een hogere doorloopsnelheid gerealiseerd worden, wat uiteindelijk leidt tot kostenreductie. We kunnen tegelijkertijd nog steeds veel leren over de locatie van een tumor en het stadium waarin deze zit door de opkomst van technieken zoals multiparametrische MRI.
Vervolgens is voor het stellen van een definitieve diagnose een biopt nodig, waarna pathologisch onderzoek plaatsvindt. Het is niet eenvoudig om die biopt op een goede manier te nemen. ‘False positive’ uitslagen bij de diagnose zijn dan ook geen uitzondering. Een oplossing die we onlangs op de markt gebracht hebben, is een techniek waarbij de al eerder gemaakte MRI afbeelding gebruikt wordt in combinatie met ultrasound, terwijl de biopt wordt genomen. Hierdoor kan bijvoorbeeld de prostaat en de tumor daarin zichtbaar gemaakt worden. Met behulp van een kleine elektromagneet op de punt van de bioptnaald, kan deze precies geleid worden naar het tumor weefsel dat op de gefuseerde MRI/Ultrageluid beelden zichtbaar is.
Digitale technologieën maken het sinds kort ook mogelijk om de manier te automatiseren waarop pathologisch onderzoek gedaan wordt – tot op heden een volledig niet geautomatiseerd manier van werken. Met digitale pathologie wordt het mogelijk om microscopische weefselbeelden vast te leggen, uit te wisselen en bijvoorbeeld een digitale second opinion te krijgen.
Als we kijken naar genomics en de komst van targeted drugs, ligt next generation sequencing, oftewel het ontrafelen van het hele DNA patroon of RNA patroon in bijvoorbeeld een kankerweefsel binnen handbereik. In combinatie met bio informatica kan al vooraf inzicht verkregen worden of een therapie wel of niet zal werken bij een bepaalde patiënt – omdat het geactiveerde bio moleculaire kankermechanisme gedetecteerd kan worden.
Voor een definitieve diagnose is het essentieel om alle informatie bij elkaar te brengen. Philips werkt momenteel aan software voor een interdisciplinaire tumor board, een soort cockpit die bijvoorbeeld MRI beelden, de beelden van digitale pathologie en genetische informatie bij elkaar te brengen, zodat het veel eenvoudiger is uitkomsten te bespreken, delen en vast te leggen. Dergelijke portals of bijvoorbeeld een app kunnen ook voor patiënten uitkomst bieden. Door het aanbieden van specifieke en persoonlijke informatie over de diagnose en de patiënt zelf – en op zijn/haar kennisniveau - kunnen de voors en tegens van verschillende behandelopties in alle rust worden gelezen en uitgelegd. Tegelijkertijd kunnen patiënten de situaties en informatie met familie en vrienden bespreken wanneer het hen uitkomt. En dat is nodig, want het gaat vaak om verschillende (chirurgische) behandelmogelijkheden en het toedienen van medicijnen, waaruit de patiënt kan kiezen. En soms is het beter om nog maar even niets te doen: “watchful waiting”, bijvoorbeeld bij milde vormen van prostaatkanker.